Acționarii M&S au motive să regrete asocierea cu Ocado

27

La Marks and Spencer, bonusurile directorilor executivi au revenit anul trecut. Personalul din magazine a avut parte de mai multe creșteri salariale. Prețurile pentru clienți au fost menținute la un nivel scăzut, în măsura în care a fost posibil, iar ultimele profituri ale retailerului au depășit așteptările. Dar acționarii sunt nevoiți să aștepte până la începutul anului 2024 pentru primul dividend de dinainte de pandemie.

Grupul, ale cărui eforturi prelungite de redresare au traversat șapte prim-miniștri britanici, dar în cele din urmă par să aibă un efect de durată, a tăiat plățile la începutul pandemiei pentru a-și proteja bilanțul.

Va fi printre ultimii dintre marii comercianți cu amănuntul care le va relua – Next a făcut acest lucru la începutul anului 2022 (și a răscumpărat și acțiuni), în timp ce proprietarul Primark, Associated British Foods, a reluat dividendele la sfârșitul anului 2021. Supermarketurile, care au cunoscut un boom în timpul crizei Covid-19, în timp ce restaurantele și pub-urile au fost închise, nu au oprit niciodată complet dividendele.

Stuart Machin, șeful M&S, spune că prudența în reluarea plăților reflectă incertitudinea persistentă cu privire la cererea consumatorilor și presiunile asupra costurilor. Unele costuri din lanțul de aprovizionare cu alimente s-au redus, dar facturile la energie și la salarii sunt încă ridicate – și efortul pe care l-a făcut pentru a menține prețurile scăzute pentru consumatori a erodat marjele. De asemenea, compania are de rambursat o obligațiune de 200 de milioane de lire sterline la sfârșitul anului.

Dar mai există un alt factor în joc. În momentul în care M&S va decide cu privire la cuantumul plății intermediare, va ști dacă trebuie să găsească 156 de milioane de lire sterline pentru a plăti Ocado contravaloarea rămasă pentru participația sa de 50% în Ocado Retail, supermarketul online deținut în comun de cele două companii.

Plata este condiționată de performanța Ocado Retail față de un obiectiv nedivulgat în anul până în noiembrie 2023, iar M&S a redus deja valoarea justă estimată a pasivului din bilanțul său.

Este o ironie care nu va fi pierdută de armata de mici acționari ai companiei – persoanele fizice reprezintă aproape 98% din investitorii ca număr – care au plătit cu conștiinciozitate în urmă cu patru ani în emisiunea de drepturi de 600 de milioane de lire sterline care a finanțat cea mai mare parte a tranzacției Ocado Retail.

Acea tranzacție, prezentată la vremea respectivă ca asigurând o “prezență profitabilă și scalabilă pe piața online a produselor alimentare”, a implicat, de asemenea, preluarea de către M&S de la Waitrose ca furnizor de produse alimentare pentru Ocado.

Dar a fost scump; numai contravaloarea inițială de 562 de milioane de lire sterline a evaluat Ocado Retail la 1,12 miliarde de lire sterline. Pentru comparație, familia Walker a achiziționat controlul deplin al Iceland, care are o cotă de piață similară în Regatul Unit de aproximativ 2% și vânzări anuale comparabile, la o evaluare implicită de mai puțin de 200 de milioane de lire sterline, doar un an mai târziu. Pe lângă emisiunea de drepturi, M&S și-a redus dividendele cu 40% pentru a contribui la achitarea facturii.

În timpul pandemiei, Ocado Retail a fost profitabil, dar nu a fost scalabil – nu a putut extinde capacitatea suficient de repede pentru a profita pe deplin de creșterea cererii.

Mai recent, pe măsură ce bula de cumpărături online a pandemiei s-a dezumflat, Ocado s-a trezit cu un exces de capacitate și pierderi. Contribuția sa la ultimele rezultate ale M&S a fost o lovitură de 29,5 milioane de lire sterline; analiștii de la Barclays se așteaptă ca pierderile să continue în următorii doi ani.

Întreprinderea are nevoie, de asemenea, de finanțare și a tras 30 de milioane de lire sterline de la M&S ca parte a unei facilități de împrumut pentru acționari, cu ieșiri suplimentare de “până la 70 de milioane de lire sterline” posibile în anul în curs.

Machin a semnalat inițiativele de îmbunătățire a performanței Ocado Retail, inclusiv adăugarea mai multor linii M&S la gamele sale și creșterea colaborării în domenii precum logistica și marketingul. Dar Ocado Retail are propriul consiliu de administrație și Ocado are votul decisiv asupra directorului său general, astfel încât repararea întreprinderii nu este în întregime în darul său.

Toate acestea se schimbă în vara anului viitor, când, în conformitate cu termenii acordului JV, M&S poate opta pentru a consolida rezultatele Ocado Retail în propriile rezultate.

Acesta poate fi motivul pentru care Machin spune că rămâne “foarte încrezător” că totul va merita în cele din urmă. Și, pentru moment, suficient de mult merge bine la M&S – acțiunile sale au sărit cu 11% miercuri după rezultatele sale de prognoză – pentru a câștiga o anumită bunăvoință din partea pieței.

Dar acțiunile M&S încă au subperformat cele ale aproape tuturor celorlalți comercianți cu amănuntul importanți din Marea Britanie, chiar și ignorând dividendele, de când a fost anunțat acordul Ocado Retail în februarie 2019.

În timp ce așteaptă reluarea plăților, acționarii s-ar putea simți îndreptățiți să se întrebe dacă M&S ar fi putut obține vânzările de 600 milioane de lire sterline pe care le-a făcut anul trecut către Ocado Retail printr-un simplu acord de furnizare, mai degrabă decât printr-o asociere în participațiune din ce în ce mai costisitoare.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online