Adani schițează accesul la o linie de credit de 3 miliarde de dolari susținută de un fond suveran de investiții

94

Grupul indian Adani Group a anunțat deținătorii de obligațiuni că are acces la o linie de credit de 3 miliarde de dolari de la finanțatori, inclusiv cel puțin un fond suveran de investiții, în timp ce încearcă să calmeze îngrijorările privind sănătatea sa financiară în urma unui raport dăunător al vânzătorilor în lipsă care îl acuză de fraudă.

Reprezentanții Adani au confirmat existența liniei de credit cu un fond suveran de investiții în timpul întâlnirilor cu deținătorii de obligațiuni din această săptămână în Singapore și Hong Kong, potrivit a trei persoane care au participat la întâlniri. Oficialii Adani au refuzat să numească fondul suveran, au declarat persoanele respective.

Grupul este, de asemenea, în curs de aranjare pentru a împrumuta o sumă suplimentară de 800 de milioane de dolari în cadrul unei linii de credit care ar fi extinsă la Adani Green Energy, divizia de energie regenerabilă a conglomeratului, au spus două dintre persoane. Ca răspuns la o solicitare de comentarii, Adani Group a declarat: “Orice lucru în afara celor dezvăluite de noi este pură speculație”.

Gautam Adani, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, s-a confruntat cu o examinare amănunțită de când Hindenburg Research a acuzat în ianuarie conglomeratul său de implicare în manipularea prețului acțiunilor și de fraudă contabilă. De asemenea, raportul Hindenburg a atras atenția asupra datoriilor crescânde ale grupului.

De la raportul scurt, peste 143 de miliarde de dolari au fost tăiate din valoarea de piață a companiilor listate la bursă ale Adani. Aceste pierderi au forțat deja grupul să ramburseze un împrumut garantat cu acțiuni în valoare de 1,1 miliarde de dolari, după ce s-a confruntat cu un apel în marjă de peste 500 de milioane de dolari. De asemenea, grupul intenționează să ramburseze în următoarele săptămâni restul împrumuturilor garantate cu acțiuni, în valoare totală de aproape 700 de milioane de dolari, au declarat două dintre persoanele prezente la întâlniri.

Conglomeratul îndatorat de energie pentru porturi a respins în mod constant afirmațiile de fraudă și de manipulare a prețului acțiunilor făcute în raportul Hindenburg, dar fără prea mult efect, cu peste 60% din capitalizarea bursieră a grupului, care a fost ștearsă pe fondul unor vânzări susținute.

Directorii executivi de top ai Adani s-au întâlnit cu managerii de fonduri din Asia pentru a răspunde întrebărilor ridicate de raportul Hindenburg. Marți, directorul financiar al Adani Group, Jugeshinder “Robbie” Singh, a declarat pentru Bloomberg News într-un interviu că “avem obligația și datoria de a înfrunta și de a răspunde” investitorilor.

Adani a subliniat că afacerile sale, care includ aeroporturi și logistică, au fluxuri de numerar operaționale constante și își pot acoperi confortabil obligațiile de datorie. “Oamenii sunt destul de convinși că operațiunile (la companiile grupului Adani) sunt bune”, a declarat una dintre persoanele care au participat la întâlnirile din Hong Kong.

Cu toate acestea, în timp ce puțini deținători de obligațiuni se așteaptă ca grupul să nu-și îndeplinească niciuna dintre obligațiile sale pe termen scurt, randamentele la mai multe obligațiuni Adani în dolari rămân ridicate.

Miercuri, o obligațiune de 750 de milioane de dolari de la Adani Green Energy cu scadența în septembrie 2024 se tranzacționa la aproximativ 0,80 dolari pentru un dolar și avea un randament de peste 18 procente. O obligațiune de 650 de milioane de dolari de la Adani Ports cu scadența în iulie anul viitor se tranzacționa cu puțin peste 0,90 dolari pe dolar și avea un randament de 10 procente.

Nirgunan Tiruchelvam, șeful de consum și internet de la Aletheia Capital, cu sediul în Singapore, a declarat că creditorii și deținătorii de obligațiuni ar putea folosi criza Hindenburg pentru a împinge Adani să își reducă datoria. “Puterea s-a înclinat către deținătorii de obligațiuni și furnizorii de datorii”, a spus el.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online