Aeroportul Heathrow este obligat să reducă taxele de aterizare, după lobby-ul companiilor aeriene

67

Aeroportul Heathrow va fi forțat să își reducă taxele de aterizare după ce cererea de zboruri s-a recuperat de la pandemie mai repede decât se aștepta, iar companiile aeriene au făcut lobby cu succes împotriva unei creșteri semnificative a taxelor.

Autoritatea britanică de reglementare în domeniul aviației a declarat miercuri că taxele de aterizare pe aeroportul central din Marea Britanie ar trebui să scadă de la 31,57 lire sterline pe pasager în prezent la 25,43 lire sterline începând de anul viitor.

Taxele sunt de obicei transferate direct pasagerilor prin prețul biletelor

În contextul competitiv, Heathrow și companiile aeriene s-au angajat într-o dispută de ani de zile pentru a stabili dacă aeroportului ar trebui să i se permită să își mărească taxele în urma pandemiei și a scăderii numărului de pasageri.

Heathrow a făcut presiuni pentru a i se permite să perceapă taxe mult mai mari – până la 40 de lire sterline pe pasager – și a avertizat că investițiile în aeroport erau în pericol.

Dar, într-o dispută din ce în ce mai acerbă, companiile aeriene au acuzat aeroportul că a practicat prețuri exorbitante și că a subestimat în mod deliberat viteza de redresare a previziunilor sale privind pasagerii pentru a obține un acord mai bun privind prețurile de la autoritatea de reglementare.

 

Înalți directori din industrie au avertizat că disputa ar putea continua, Heathrow și companiile aeriene având amândouă șase săptămâni pentru a face apel la Autoritatea pentru Concurență și Piețe, autoritatea de supraveghere a concurenței.

Noul set de taxe, publicat miercuri, a reprezentat o decizie finală a Autorității Aviației Civile pentru stabilirea prețurilor în perioada de reglementare între 2022 și 2026. CAA a publicat o serie de propuneri și prețuri intermediare în ultimii doi ani.

Astfel, Tarifele vor rămâne la aproximativ 25 de lire sterline în 2025 și 2026, a declarat CAA, iar media va fi de 27,49 lire sterline pentru perioada de reglementare, reflectând tarife mai mari în 2022 și 2023.

Autoritatea de reglementare propusese vara trecută un tarif mediu de 28,39 lire sterline în această perioadă, inclusiv o taxă de 26,31 lire sterline până în 2026, ultimul an, dar a redus-o după ce a luat în considerare redresarea rapidă a numărului de pasageri în contextul macroeconomic, inclusiv inflația ridicată.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online