Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă și i-a avertizat pe români să nu consume iodură de potasiu preventiv.

Foto: cotidianul.ro
87

În războiul din Ucraina care continuă după 12 zile, șansele ca întreg conflictul să ia sfârșit scad de la un moment la altul. Îngrijorările se amplifică și mai mult în contextul în care populația a ajuns să aibă temeri legate de eventuale arme biologice care ar putea fi folosite de către ruși.

Ministrul Sănătății român, Alexandru Rafila a vorbit despre aceste temeri, dar și despre riscul ca Rusia să folosească armele biologice în conflictul cu Ucraina. În acest sens, ministrul susține că există mai multe tipuri de pregătire, însă nimeni nu poate fi niciodată pe deplin pregătit pentru o astfel de situație.

Rafila: Eu cred că sunt nişte chestii fanteziste

Despre aceste temeri, Rafila susține că în opinia sa, Rusia nu va folosi arme biologice, având în vedere faptul că acestea vor afecta o mare parte a populației. Totodată, ministrul a mai precizat că ”nu se pune problema în niciun fel” ca România să fie afectată de agenți biologici.

Astfel, „Există diferite tipuri de pregătire, în funcţie de agentul biologic care este utilizat şi de modul în care el este împrăştiat. Nu poţi să spui că eşti pregătit, trebuie însă să poţi, la un moment dat, să îţi protejezi populaţia.

Eu nu cred că se pune o astfel de problemă privind folosirea armelor biologice legată de Ucraina în niciun fel, pentru că o astfel de măsură afectează şi populaţia ucraineană. Eu cred că sunt nişte chestii fanteziste, nu cred că se pune problema în niciun fel ca România să fie afectată de agenţi biologici”, a afirmat Alexandru Rafila.

Din punct de vedere preventiv, în cursul zilei de luni, ministrul Sănătății a vorbit despre iodura te potasiu, dar și despre administarea ei, în contextul în care mulți români au început să o consume de teama unui posibil război nuclear în Ucraina.

Alexandru Rafila, despre administrarea de iodură de potasiu

În ceea ce priveşte acest medicament, Rafila a tras un semnal de alarmă și i-a avertizat pe români să nu consume iodură de potasiu preventiv. Potrivit acestuia, iodura de potasiu nu este destinată tuturor oamenilor întrucât provoacă dezechilibre la nivelul glandei tiroide.

În plus, el a mai adăugat că aceasta nu se administrează persoanelor care au peste 40 de ani, ci doar tinerilor sau copiilor.

În explicaţiile sale, „Iodura de potasiu nu e un panaceu universal. Nu se administrează după vârsta de 40 de ani, ci doar copiilor, tinerilor și femeilor gravide. Timpul de administrare e limitat și nu se ia preventiv, nu are niciun fel de rost. Este periculoasă expunerea la această substanță pentru că provoacă dezechilibre la nivelul glandei tiroide”, a spus acesta la România TV.

Ministrul susține că România va începe o producție în acest sens și substanța va ajunge la populație, însă este important ca aceasta să fie consumată doar în cazul în care într-adevăr este nevoie de ea.

„Începând de mâine o să începem producția la Antibiotice Iași și estimăm ca în 2-3 săptămâni să o distribuim în toată țara. E o chestiune ca cea cu drobul de sare. Nu trebuie să creăm o psihoză”, a adăugat acesta.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online