Alexandru Rafila: Antiviralele vor fi distribuite în toate farmaciile din România

87

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat asigurări vineri, 6 ianuarie, că antiviralele vor fi distribuite în toate farmaciile din România, însă drogheriile vor putea elibera antiviralele exclusiv pe bază de rețetă.

În anunţul său, acesta spune că a fost găsită o soluție pentru a se asigura aprovizionarea spitalelor cu antivirale pentru a putea fi tratați pacienții bolnavi de gripă. Acesta a precizat, totodată, că antiviralele vor fi distribuite în toate farmaciile din România, însă drogheriile vor putea elibera antiviralele și antibioticele exclusiv pe bază de prescripție medicală.

Astfel, „În această perioadă trebuie să furnizăm medicamente, dar ele trebuie eliberate pe bază de prescripție, dacă ne referim la antivirale și la antibiotice, exclusiv pe bază de prescripție. (…) Reiterăm acest lucru farmaciilor, să nu elibereze decât pe bază de prescripție.

Scopul este să tratezi, nu să stochezi astfel de medicamente și utilizarea lor în afara prescripției poate să fie periculoasă sau chiar contraindicată, mai ales dacă ne referim la antibiotice în cazul infecțiilor virale. Antibioticele nu sunt utilizate ca să scadă febra sau să trateze infecții virale, nu se dau decât în cazul infecțiilor bacteriene dacă acest lucru este constatat de către medic.

Știu cinci sau șase mari distribuitori care au preluat importante cantități de Oseltamivir tocmai ca să le distribuie în farmacii în această perioadă. Comparativ cu luna decembrie, cantitățile de Oseltamivir au crescut de 10 ori, cantitățile care sunt distribuite în farmacii, deci o cantitate foarte mare. Nu cred că vom avea probleme în următoarea perioadă, ele vor fi la dispoziția celor care au nevoie”, a declarat, vineri, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății se opune restricțiilor sanitare, chiar dacă numărul cazurilor de gripă crește treptat

Încă din 5 ianuarie 2023, Alexandru Rafila, a anunțat că se opune categoric introducerii de noi restricții sanitare, chiar dacă numărul cazurilor de gripă din România crește treptat.

Astfel, „Dacă Ministerul Sănătății emite un ordin care declară starea de epidemie sunt posibile anumite restricții și vă dau doar două, anume „carantina” și „izolarea”. Eu sunt consecvent în ceea ce am spus și făcut, trebuie să ținem un echilibru just între măsurile care protejează sănătatea publică și funcționarea normală a societății.

Cred că după doi ani de pandemie, lumea e sătulă de restricții. Închiderea abuzivă a școlilor, aproape doi ani de zile, a provocat traume copiilor și familiilor acestora”, a declarat, joi seară, Alexandru Rafila.

În plus, Alexandru Rafila a precizat, totodată, că la nivelul Ministerului Sănătății s-a recomandat deja purtarea măștii de protecție. În plus, Ministerul Sănătății a declarat „o stare de alertă epidemică” ce nu privește populația generală.

Aşadar, „Starea de alertă epidemică presupune managerilor de spitale măsuri specifice care să limiteze transmiterea în unitățile medicale a infecțiilor gripale sau de alte viroze respiratorii, prin utilizarea echipamentului de protecție la personalul medical și la cei care vin în contact cu pacienții, o anumită restricționare a vizitelor, pentru o anumită perioadă.

De asemenea, permite anumite recomandări pentru populația generală, pentru cei care desfășoară activități în școli, universități, recomandări pentru personalul medical”, a explicat ministrul Sănătății în cadrul unui interviu acordat pentru România TV.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online