Alianța verde a lui Mark Carney trece peste apele furtunoase

39

Inițiativa din 2021 de a organiza instituțiile financiare într-o alianță pentru a lupta împotriva încălzirii globale a avut probleme de creștere, deoarece un membru proeminent s-a retras, iar atacurile politice din partea unor republicani americani puternici au pus la îndoială misiunea sa.

Lansată în momentul summitului ONU privind clima și coprezidată de fostul guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney, Alianța financiară Glasgow pentru Net Zero (Gfanz) acționează ca un forum pentru ca instituțiile financiare să-și coordoneze eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceasta are subgrupuri specializate pentru administratorii de active, companiile de asigurări și bănci, printre altele.

“Gfanz reunește cele mai ambițioase firme din toate sectoarele financiare, de pe toate continentele”, a declarat Carney în 2021. Organizațiile participante vor elabora “planuri detaliate de reducere (a emisiilor) și vor raporta anual toate emisiile debitorilor lor și ale companiilor în care investesc”, a promis Carney.

Gfanz este, de asemenea, sprijinit de celălalt copreședinte de profil înalt, Michael Bloomberg, miliardarul proprietar al grupului de informații financiare omonim, în timp ce Mary Schapiro, fostă șefă a Comisiei pentru valori mobiliare și burse, este vicepreședinte.

Unele dintre organizațiile sale membre își aliniază deja portofoliile la un angajament de limitare a încălzirii globale la un nivel ideal de 1,5C, așa cum este prevăzut în Acordul de la Paris, prin instituirea unor politici de emisii nete zero pentru 2030 sau mai devreme.

În ciuda tuturor promisiunilor sale și a mult fanfara de la reuniunea COP26 de la Glasgow, Gfanz s-a lovit de probleme până la prima sa aniversare, deoarece alianța a fost criticată în SUA de către procurorii generali ai statelor republicane anul trecut.

Cerința Gfanz ca membrii săi să adopte promisiuni de emisii nete zero a pus instituțiile în pericol de a încălca legile antitrust din SUA, au declarat procurorii generali în august anul trecut.

După ce unele grupuri de servicii financiare s-au plâns, de asemenea, de riscul de a fi acuzate de coluziune de către autoritățile de reglementare în domeniul concurenței, Gfanz a renunțat anul trecut la o interdicție explicită privind finanțarea de noi proiecte pe cărbune.

“Riscul este că un efort coordonat de dezinvestire, pe un termen specific, ar putea fi văzut ca o formă de boicot colectiv care este interzis de legile antitrust din SUA”, explică Cynthia Hanawalt, cercetător principal la Centrul Sabin pentru Dreptul Schimbărilor Climatice de la Columbia Law School și anterior șef al biroului de protecție a investitorilor pentru procurorul general din New York.

Cu toate acestea, sarcina probei necesare pentru a câștiga un proces antitrust împotriva membrilor Gfanz ar fi destul de mare, adaugă ea. Hanawalt spune că nu are cunoștință de nicio plângere antitrust de succes împotriva unei întreprinderi pentru participarea la un acord privind clima.

În Marea Britanie, Autoritatea pentru Concurență și Piețe a abordat această problemă indicând în ianuarie că va relaxa normele antitrust în cazul inițiativelor privind schimbările climatice, atâta timp cât acestea ar avea ca rezultat un beneficiu mai larg.

La aproape șase luni după ce JPMorgan, Morgan Stanley și Bank of America au amenințat că vor părăsi Gfanz din cauza acestor potențiale probleme de reglementare, marile bănci americane rămân membre ale organizației, potrivit site-ului acesteia.

Jane Fraser și Brian Moynihan, directorii executivi ai Citigroup și, respectiv, BofA, rămân în continuare listați ca membri ai grupului principal al Gfanz, care ajută la stabilirea direcției strategice și a priorităților organizației.

Cu toate acestea, a avut loc o plecare de profil înalt: Vanguard, al doilea cel mai mare manager de active din lume, a părăsit alianța Gfanz a managerilor de active net zero în decembrie. “Am simțit că vocea noastră a fost înecată sau confundată”, a declarat săptămâna trecută directorul executiv al Vanguard, Tim Buckley, pentru Financial Times.

Încă o instituție a părăsit alianța managerilor de active de la ieșirea Vanguard, spune Gfanz. În acest timp, alte șase grupuri s-au alăturat acestei alianțe, a spus acesta, ajungând la un total de 301 administratori de active.

Cu toate acestea, pe măsură ce Gfanz intră în al treilea an de existență, se confruntă cu noi provocări și cu o examinare continuă.

Instituțiile membre riscă să confunde simpla participare și stabilirea de obiective cu acțiuni și performanțe reale, spune Aideen O’Dochartaigh, profesor la școala de afaceri de la Dublin City University.

Prezentarea inițiativelor de sustenabilitate ca fiind aspiraționale poate schimba comportamentul, dar simpla stabilire a obiectivelor, “nu înlocuiește performanța și, în criza climatică, aceasta înseamnă reducerea emisiilor”, spune ea.

Membrii Gfanz ar putea dovedi în cele din urmă că au redus emisiile, dar, până atunci, valoarea alianței rămâne “în mare parte simbolică, nu substanțială”, spune O’Dochartaigh.

Acest lucru face ca Gfanz să se afle într-un punct de inflexiune, spune Tom Gosling, un membru executiv al London Business School, care consiliază consiliile de administrație ale companiilor cu privire la politicile de mediu, sociale și de guvernanță.

Fie alianța se contractează “într-un grup de credincioși adevărați”, care rămân cu cele mai bune eforturi pentru a urmări obiectivele legate de limitarea încălzirii globale la 1,5C, fie angajamentele sunt ajustate în continuare, spune Gosling.

“Un număr din ce în ce mai mare de oameni recunosc faptul că menținerea angajamentului principal de 1,5C riscă să creeze o distragere a atenției de la munca importantă pe care o face Gfanz”, spune el.

Punând 1,5C atât de clar pe etichetă, Gfanz s-a lăsat vulnerabil la această dublă critică de depășire politică și de spălare ecologică, adaugă Gosling.

“Acest lucru va deveni din ce în ce mai dificil pe măsură ce decalajul crește între calea pe care se află lumea și calea pe care trebuie să o urmeze pentru a atinge 1,5C – ceea ce creează deconectări foarte evidente în activitatea de finanțare chiar acum”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online