America răstoarnă UE de pe tronul său de reglementare

99

În plan mondial, America conduce în materie de inovare, iar Europa în materie de reglementare, sau cel puțin așa spune înțelepciunea convențională. Dar, în ultima vreme, SUA pare să fi preluat conducerea în ceea ce privește aceasta din urmă, în special în industrii puternice din punct de vedere politic, cum ar fi tehnologia, industria farmaceutică și finanțele.

Chiar săptămâna trecută, Eli Lilly, producătorul popularelor medicamente de insulină Humalog și Humulin, s-a angajat să reducă prețurile de listă ale insulinei sale cu 70%, într-un efort de a face medicamentul mai accesibil. Măsura a fost văzută ca un răspuns direct la presiunea politică a lui Joe Biden asupra Big Pharma. În iunie 2022, Comisia Federală pentru Comerț a emis o declarație politică unanimă în care critică intermediarii farmaceutici, cunoscuți sub numele de administratori de beneficii farmaceutice, pentru că iau mită și reduceri ilegale pentru a menține prețurile ridicate.

Unii experți în domeniul concurenței spun că acest lucru susține teoria conform căreia chiar și amenințarea unei acțiuni antitrust dure poate fi suficientă pentru a împinge companiile în direcția corectă. Iar amenințările autorităților de reglementare americane au părut mult mai mari decât cele ale colegilor lor europeni la o conferință de profil înalt privind concurența, desfășurată săptămâna trecută la Bruxelles, care a reunit factori de decizie, economiști, avocați și politicieni de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Comisarul UE pentru concurență, Margrethe Vestager, a ținut discursul de deschidere, care a criticat Legea americană de reducere a inflației pentru că a oferit subvenții producătorilor americani ca parte a tranziției către o energie curată. Dar Vestager a părut mult mai puțin puternică decât acum câțiva ani. Mai degrabă, a fost vorba de o serie de tineri reglementatori americani energici care au fost vedetele rock ale evenimentului, cu propriul lor echipament – în sală au fost observate căni de fan cu inscripția “Wu&Khan&Kanter”.

Cu siguranță, echipa SUA părea să gândească mai mare și mai larg decât colegii săi din UE. Comisarul FTC, Rebecca Slaughter, a subliniat că agenția sa elaborează politici bazate pe modul în care “oamenii participă la economie ca oameni întregi”, nu doar ca consumatori. Reprezentanții Departamentului de Justiție prezenți au precizat că urmăresc domenii complet noi, cum ar fi piețele forței de muncă, prin prisma concurenței și că aplică sancțiuni penale și civile pentru cei care încalcă legea.

Autoritățile de reglementare americane au devenit mai ambițioase deoarece consideră că mizele sunt atât de mari. Aceștia își văd munca nu în termeni tehnocratici, ci existențiali; o luptă împotriva riscului de oligopol corporatist care amenință democrația liberală. Mulți dintre colegii lor europeni, între timp, încă gândesc în termeni de definiții înguste ale prețurilor de consum, ceea ce poate că este motivul pentru care numărul mediu de fuziuni interzise de către Direcția Generală pentru Concurență a Comisiei Europene pe an în ultimele trei decenii este de doar una, după cum a subliniat economistul Tommaso Valletti de la Imperial College.

Și în ceea ce privește reglementarea bancară, americanii adoptă o abordare mai agresivă decât colegii lor europeni. Vicepreședintele Fed pentru supravegherea bancară, Michael Barr, a ripostat puternic împotriva eforturilor recente ale lobby-ului financiar global de a reduce cerințele Basel III, respingând argumentele obișnuite ale băncilor, conform cărora deținerea unui capital mai mare va însemna mai puține împrumuturi pentru afaceri. De asemenea, el a subliniat că lipsa falimentelor bancare de la începutul pandemiei are mai puțin de-a face cu puterea instituțiilor financiare decât cu sprijinul guvernamental acordat economiei.

Între timp, Parlamentul European a votat la sfârșitul lunii ianuarie pentru slăbirea normelor privind capitalul, ceea ce pare a fi cel puțin parțial o capitulare în fața argumentului industriei bancare europene potrivit căruia cerințe mai stricte de capital le vor dezavantaja în comparație cu colegii lor americani mai mari și mai profitabili.

Este o poveste pe care nu o cumpără nici autoritățile de supraveghere financiară din UE și nici cele din SUA. Demersurile de a face permanente dispozițiile tranzitorii ale Basel III “nu vor apăra băncile din UE împotriva celor din SUA, ci doar vor proteja interesele create de megabancile europene, față de concurenții lor europeni mai mici”, a scris Thierry Philiopponnat, economistul șef al organizației europene non-profit Finance Watch.

De fapt, spune Carter Dougherty, directorul de comunicare al organizației Americans for Financial Reform (Americanii pentru reformă financiară), împotrivirea UE împotriva cerințelor de capital este propriul său tip de subvenție. “Europenii s-au supărat pe eforturile americane de a aborda schimbările climatice (prin Legea privind reducerea inflației)”, spune el, dar nu par să realizeze că reducerea reglementărilor bancare pentru Europa este în esență o subvenție în sine. Carter se teme că reducerea nivelurilor de capital bancar “ne va duce doar pe calea instabilității financiare, a unor salarii mai mari pentru directori sau chiar mai rău”.

Atât SUA, cât și UE au o multitudine de modalități de a-și stimula propriile companii. Dar, până nu demult, se presupunea că Europa va deschide calea în ceea ce privește reglementarea celor mai mari și mai puternice corporații din lume. Acest lucru s-a schimbat acum, poate pentru că concentrările mai extreme de putere corporatistă din SUA au pus în prim-plan pericolele potențiale, atât economice, cât și politice.

După cum a spus Franklin Delano Roosevelt într-un discurs din 1936, “Suntem angajați în propunerea că libertatea nu este o chestiune de jumătate și jumătate. Dacă cetățeanului mediu i se garantează șanse egale în secția de votare, el trebuie să aibă șanse egale pe piață”. Noul și mai robustul răspuns american de reglementare amintește de o epocă în care puterea conta mai mult decât prețul, iar politicienilor nu le era teamă să se confrunte cu marile afaceri.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online