Ascensiunea neobrokerilor online europeni atrage atenția autorităților de reglementare

176

Un număr tot mai mare de investitori europeni de retail apelează la aplicațiile low-cost ale “neobrokerilor”, dar există îngrijorări tot mai mari că unii dintre ei ar putea fi atrași de la investițiile cu risc scăzut și pe termen lung pe care le căutau inițial la pariuri cu risc ridicat.

În timp ce creșterea neobrokerilor a fost salutată în linii mari într-un raport publicat luna trecută de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe, aceasta a declarat, de asemenea, că îi monitorizează îndeaproape pentru a “asigura protecția împotriva practicilor care ar putea fi dăunătoare pentru consumatori”.

“Accesul mult mai ușor la o gamă largă de produse, inclusiv la produse mai riscante care implică riscuri semnificative și pierderi considerabile, ar putea favoriza un comportament de tranzacționare mai riscant”, a spus aceasta.

Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie este, de asemenea, îngrijorată. În noiembrie anul trecut, aceasta a emis un avertisment către operatorii de aplicații de tranzacționare a acțiunilor, solicitându-le să revizuiască caracteristicile de proiectare “care riscă să îi determine pe consumatori să ia măsuri împotriva propriului lor interes”.

Caracteristicile care o îngrijorează includeau notificări frecvente despre știrile de pe piață și mesaje de felicitare pentru că au făcut tranzacții.

Alături de raportul său, a publicat o cercetare care arată că clienții care utilizează astfel de aplicații de tranzacționare și care sunt expuși la investiții cu risc ridicat “par să aibă comportamente similare cu jocurile de noroc problematice”.

Dar sunt justificate preocupările de reglementare?

Neobrokerii care își desfășoară activitatea în UE, cum ar fi Trade Republic, Bux și Scalable, sunt recunoscuți ca fiind promotori importanți în adoptarea fondurilor tranzacționate la bursă – care oferă în principal o expunere pasivă la riscuri mai mici, cu costuri reduse, la piețe largi – de către investitorii europeni cu amănuntul. Toate trei oferă planuri de economisire ETF care încurajează investițiile regulate pe termen lung.

Scalable Capital, care are peste 1 milion de conturi de “planuri de economii” înregistrate, insistă că, cel puțin pentru platforma sa, îngrijorările sunt deplasate.

Scalable spune că două treimi dintre utilizatorii săi investesc în ETF-uri. Pe lângă planurile de economisire ETF, în care investitorii angajează o sumă regulată la intervale regulate, Scalable oferă posibilitatea de a tranzacționa acțiuni și alte tipuri de fonduri, dar și produse derivate și produse tranzacționate pe bursă cripto.

Erik Podzuweit, co-director executiv al Scalable, a declarat că, în timpul volatilității piețelor de anul trecut, tranzacțiile au scăzut de fapt pe platformă, per client.

Aproximativ jumătate dintre clienții Scalable au un plan de economii ETF și acești clienți au fost deosebit de reticenți în a face schimbări, a spus Podzuweit.

“Oamenii care angajează o sumă regulată pe lună sunt mult mai puțin susceptibili de a scoate bani într-o prăbușire a pieței bursiere”, a adăugat el.

Trade Republic, care pretinde a fi cea mai mare platformă de “economii” din Europa, care deservește 340mn de persoane de pe continent, oferă, de asemenea, investitorilor posibilitatea de a deschide planuri de economii ETF sau de a tranzacționa acțiuni, ETF-uri, instrumente derivate și cripto. Utilizatorii pot “să intre în lumea cripto în doar trei pași”, se arată pe site-ul companiei.

Cu toate acestea, în ciuda marketingului, Christian Hecker, co-fondator al Trade Republic, spune că investitorii ignoră în mare măsură ofertele cu risc mai ridicat. La apogeul freneziei meme-stock în primul trimestru al anului 2021, doar 8% dintre clienții săi le-au atins. În mod similar, deși Trade Republic oferă instrumente derivate, doar 5% dintre clienți le-au folosit vreodată.

“Facem analize segmentate și vedem că oamenii rămân mai degrabă la categoriile lor de investiții în timp ce își construiesc portofoliul”, a spus Hecker. “Nu observăm o migrare uriașă în ceea ce privește tipurile de risc și clasele de active”.

Greg Davies, șeful departamentului de finanțe comportamentale la Oxford Risk, o companie de consultanță, nu ar fi surprins de constatările generale raportate de neobrokeri. El a spus că cercetările au arătat că oamenii pot fi împărțiți în patru tipuri mari de investiții (a se vedea tabelul).

Cu toate acestea, el a spus că este foarte puțin probabil ca persoanele cu mentalitate de tip 1, cu toleranța lor foarte scăzută la riscuri de orice fel, să deschidă orice fel de cont pe o aplicație. Acest lucru ar însemna, a spus el, că majoritatea persoanelor de pe aplicații ar avea probabil o anumită deschidere atât la speculații, cât și la investiții.

Tocmai aceste persoane care ar putea fi tentate să facă investiții mai riscante împotriva judecății lor mai bune, sunt cele care ar putea îngrijora autoritățile de reglementare.

Cu toate acestea, Davies a adăugat că există un alt risc pe care potențialii investitori ar trebui să îl aibă în vedere – acela de a nu investi deloc.

Podzuweit a spus că marea majoritate a persoanelor din UE nu au investit. Davies a spus că situația este similară în Marea Britanie.

FCA din Marea Britanie a constatat că există 15.6mn de adulți britanici cu active investibile de 10.000 de lire sterline sau mai mult. Dintre aceștia, 37% își dețin activele în întregime în numerar, iar alți 18% dețin peste 75% în numerar.

O parte a problemei ar putea fi faptul că mulți oameni cred că au nevoie de mai mulți bani înainte de a putea începe să investească.

Cercetările efectuate de Kantar pentru Bux în Țările de Jos, Franța, Germania, Italia și Spania au arătat că între 25 și 40 la sută dintre aceștia consideră că nu au suficienți bani pentru a investi. Respondenții, cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani, de pe toate cele cinci piețe, au considerat că suma medie pe care ar trebui să o aibă înainte de a putea începe să investească este de 2 833 de euro, iar suma medie pe care au considerat că ar trebui să o poată investi lunar este de 799 de euro.

În realitate, Bux oferă planuri de economisire pentru ETF-uri pentru investiții minime de 10 EUR pe ETF și pe lună.

“Această percepție că este nevoie de mulți bani pentru a începe să investești arată influența pe care instituțiile financiare tradiționale, precum băncile, o au asupra conștiinței europene”, a declarat Yorick Naeff, director executiv al Bux.

Autoritățile de reglementare doresc să încurajeze mai multe investiții și doresc ca acestea să fie sigure pentru investitori, dar diavolul ar putea fi în detalii. Cercetările efectuate de Institutul german de cercetare economică pe 216 000 de utilizatori ai Trade Republic au constatat că doar 34% dintre aceștia erau motivați de perspectiva de a obține câștiguri pe termen scurt, iar 20% căutau senzații tari.

Întrebarea pentru autoritățile de reglementare este, prin urmare, dacă acești oameni ar trebui să fie protejați de ei înșiși.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online