Australia va cumpăra submarine americane pentru a reduce decalajul înaintea bărcilor proiectate în Marea Britanie

128

SUA, Australia și Marea Britanie urmează să dezvăluie un program în mai multe etape pentru a furniza Canberra submarine cu propulsie nucleară, care va culmina cu dezvoltarea unei ambarcațiuni de generație următoare bazată pe un design britanic.

Elementele cheie ale așa-numitului pact de securitate Aukus, care se va întinde pe zeci de ani, vor include furnizarea de submarine americane către Australia în timp ce propria sa flotă este dezvoltată, potrivit a patru persoane familiarizate cu acordurile.

Președintele Joe Biden se va întâlni luni la San Diego cu omologii săi australieni și britanici pentru a anunța acordul, care completează termenii unui pact semnat în 2021 și stabilește o cale pentru investiții de zeci de miliarde de dolari.

Australia vrea ca submarinele cu propulsie nucleară să înlocuiască actuala sa flotă din clasa Collins, ceea ce i-ar oferi ambarcațiuni mai ascunse, mai silențioase și pot călători pe distanțe mai lungi fără a ieși la suprafață și a-și dezvălui poziția. Mișcarea face parte dintr-o schimbare strategică pentru a ajuta Australia și SUA și alți aliați să contracareze China în Indo-Pacific.

Conform planului convenit, SUA vor trimite inițial mai multe submarine din clasa Virginia în Australia pentru a instrui ofițerii australieni cu privire la modul de operare a submarinelor sensibile cu propulsie nucleară. Ulterior, SUA vor vinde mai multe bărci din clasa Virginia în Australia pentru a umple golul de capacitate care va apărea atunci când flota sa actuală de submarine din clasa Collins va fi retrasă.

Pentru o soluție pe termen mai lung, Marea Britanie și Australia vor dezvolta împreună o navă „hibridă”. Acesta se va baza pe designul de submarin de nouă generație al Marii Britanii, denumit în prezent SSN (R), care urmează să înlocuiască clasa Astute. Unii oameni implicați în proces au poreclit versiunea modificată „SSN Aukus”.

Industria britanică, condusă de BAE Systems și Rolls-Royce, a lucrat la proiectare, dar oamenii din industrie au spus că ar putea încă găzdui o contribuție substanțială din Australia. Conform calendarului inițial, noua flotă de ambarcațiuni de atac nu era de așteptat să intre în funcțiune până în anii 2040 cel mai devreme.

Analiștii din industrie spun că un astfel de proiect ar avea sens economic doar dacă Marea Britanie și Australia ar împărtăși o platformă comună, deși armele și sistemele de luptă ar putea diferi. Se așteaptă ca SUA să furnizeze o mulțime de sisteme de arme de pe submarin, parțial din cauza necesității de a asigura interoperabilitatea cu ambarcațiunile americane.

Acordul va necesita investiții semnificative ale guvernului britanic, având în vedere constrângerile existente în domeniul construcțiilor navale. De asemenea, va contribui la susținerea întreprinderii submarine a Marii Britanii, care din trecut a fost întârziată de întârzieri și depășiri de costuri.

Mai multe persoane familiare cu discuțiile Aukus au spus că Regatul Unit va avea un rol mai mare decât se imaginase atunci când cele trei țări au început să discute despre cum să procedeze cu Aukus a fost lansat în septembrie 2021.

„Marea Britanie urma să fie și ea un candidat în această înțelegere, ridicând piesele”, a spus un expert naval. „Acum, acest lucru va ajuta la consolidarea poziției sale ca țară cu submarine cu propulsie nucleară”.

O persoană familiarizată cu acordul a spus că Australia ar putea oferi bani pentru a spori capacitatea șantierelor de construcții navale de submarine din SUA, abordând preocupările din Congres că Aukus se va adăuga la stocul de producție al marinei americane.

În ianuarie, principalul democrat și republican din comisia pentru serviciile armate a Senatului i-a scris lui Biden pentru a sublinia că Aukus nu ar trebui să aducă baza industrială submarină americană la un „punct de rupere” și să creeze un „joc cu sumă zero” pentru resursele limitate ca SUA. își sporește capacitatea de a contracara China.

Cei trei aliați lucrează și la un al doilea pilon al Aukus, care include arme hipersonice, război electronic și capabilități submarine.

Deși există optimism că SUA au găsit modalități de a depăși restricțiile moștenite privind partajarea tehnologiei și a informațiilor sensibile cu aliații pentru a se asigura că programul de submarine este un succes, Washington a făcut progrese mult mai puține în eliminarea obstacolelor din al doilea pilon.

Londra, Canberra și unii oficiali americani sunt îngrijorați de faptul că lipsa de progres în ceea ce privește cel de-al doilea pilon va submina Aukus prin întârzierea lucrărilor în zonele care trebuiau să ofere rezultate mai devreme, în timp ce națiunile lucrează la planul submarin de decenii.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online