Autoritatea britanică de reglementare în domeniul energiei reduce plafonul de preț pentru consumatorii casnici

63

Autoritatea de reglementare a energiei din Marea Britanie, Ofgem, a redus plafonul de preț al energiei cu aproape 1.000 de lire sterline pentru o locuință tipică, dar consumatorii se vor confrunta în continuare cu facturi mai mari începând cu luna aprilie, deoarece guvernul reduce subvențiile pentru gospodării.

Plafonul de preț, care guvernează suma plătită pentru facturile de gaz și electricitate pentru o utilizare tipică, va scădea la 3.280 de lire sterline din aprilie, după ce anterior a fost de 4.279 de lire sterline pentru perioada ianuarie-martie.

Reducerea reflectă scăderea semnificativă a prețurilor angro la gaze și electricitate din ultimele luni.

Garanția guvernamentală a prețurilor la energie, care a fost instituită în octombrie anul trecut pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor angro de anul trecut, a limitat facturile tipice la 2.500 de lire sterline din octombrie, dar va crește la 3.000 de lire sterline din aprilie.

Plafonul de preț va scădea sub nivelul garanției guvernamentale de preț

Plătitorii de facturi au beneficiat, de asemenea, de o reducere suplimentară de 400 de lire sterline din partea guvernului în facturi, ceea ce înseamnă că majoritatea vor vedea costul lor anual pentru perioada aprilie-iunie să crească de la 2.100 de lire sterline pentru utilizarea tipică la 3.000 de lire sterline.

Plafonul de preț încă contează, deoarece determină valoarea subvenției pe care guvernul trebuie să o ofere, care este în cele din urmă plătită de contribuabili.

Analiștii din domeniul energiei prognozează că, începând cu luna iunie, plafonul de preț va scădea sub nivelul garanției guvernamentale de preț, moment în care factura medie va trece la plata acelei sume.

“Deși prețurile cu ridicata au scăzut, plafonul de preț nu a scăzut încă sub nivelul planificat al garanției prețurilor la energie. Acest lucru înseamnă că, pe baza politicii actuale, facturile vor crește din nou în aprilie “, a declarat directorul executiv al Ofgem, Jonathan Brearley.

“Cu toate acestea, anunțul de astăzi reflectă schimbarea fundamentală a costului energiei angro pentru prima dată de la începutul crizei gazelor și, deși nu va face o diferență imediată pentru consumatori, este un semn că o parte din presiunea imensă pe care am văzut-o pe piețele de energie în ultimele 18 luni ar putea începe să se atenueze.”

Jeremy Hunt, cancelarul britanic, a fost presat să mențină sprijinul guvernamental la un nivel care limitează facturile la 2.500 de lire sterline până în vară, mai ales că costul subvenționării facturilor a fost mai mic decât se aștepta inițial, deoarece prețurile en-gros au scăzut.

Dar Trezoreria a indicat că nu dorește să se expună la o revenire a prețurilor cu ridicata și preferă să meargă mai departe cu planul de diminuare a sprijinului.

Citizens Advice a declarat luni că a estimat că numărul gospodăriilor care se luptă să își plătească facturile se va dubla de la unul din 10 la unul din cinci.

“Fără un sprijin suplimentar din partea guvernului, această lună aprilie va însemna o catastrofă pentru milioane de gospodării”, a declarat Clare Moriarty, directorul executiv al Citizens Advice.

“Guvernul trebuie să mențină EPG la nivelul actual de 2.500 lire sterline. Scăderile recente ale prețurilor cu ridicata înseamnă că au marja de manevră pentru a face acest lucru. Alternativa este că milioane de oameni în plus sunt incapabili să își încălzească casa și să țină luminile aprinse.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online