Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația Euroins

36

 

În România, Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația societății de asigurări Euroins, a anunțat instituția într-un comunicat de presă.

Inițial, în Consiliul ASF, s-a propus suspendarea managementului Euroins și preluarea managementului de către Fondul de Asigurare (FGA), după cum a relatat aseară Profit.ro, dar după 2 zile de dezbateri, conducerea ASF a decis joi seară, la ora 18:30, să retragă autorizația societății și să ceară intrarea în faliment.

Informația că ASF va retrage direct autorizația și va cere insolvența Euroins a fost prezentată în premieră joi seară de Libertatea.

“Motivele acestei decizii directe, fără a trece printr-o perioadă de administrare temporară, așa cum s-a întâmplat în cazul celorlalte mari falimente Astra, Carpatica și City, ar fi că celor de la ASF le-a fost teamă să lase Euroins să funcționeze fără capital , în condițiile în care raportul de control ar fi constatat că cerința de capital (MCR) ar fi de 250 de milioane de euro, iar pentru cerința minimă de solvabilitate (SCR) ar fi nevoie de circa 400 de milioane de euro”, au declarat surse pentru HotNews.ro.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) nu are suficiente resurse pentru a gestiona situația de la Euroins, având în vedere că plătește deja pentru falimentele Astra, Carpatica și City Insurance.

În cazul în care instanța decide insolvența Euroins, polițele RCA vor înceta automat în 3 luni, dar între timp ar putea produce daune.

Sursele HotNews.ro susțin că, pentru a rezolva situația, Guvernul ar urma să împrumute FGA și să plafoneze prețurile RCA, o măsură luată deja în calcul de ASF, la care se lucrează serios, potrivit unor surse guvernamentale. Problema este că plafonarea prețurilor RCA ar însemna că mulți șoferi ar plăti mai mult decât în prezent, iar o astfel de măsură ar putea atrage procedura de infringement din partea Comisiei Europene, așa cum s-a mai întâmplat.

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online