Axa vinde participația Monte dei Paschi după ce a salvat majorarea de capital

181

Asigurătorul francez Axa a vândut aproape toată participația sa de 8% la Monte dei Paschi di Siena la doar trei luni după ce a contribuit la salvarea majorării de capital a băncii italiene, spunând că nu are planuri de a deveni un investitor strategic.

Acțiunile Monte dei Paschi au scăzut cu aproape 9 la sută la mijlocul dimineții. Axa, care a obținut un profit de cel puțin 30 de milioane de euro din vânzare, a declarat că nu a dorit să caute reprezentare în consiliul de administrație al grupului italian sau să “influențeze strategia mai largă pe termen lung a băncii”.

Axa a fost cel mai mare investitor privat în bancă, după ce a sprijinit emisiunea sa de drepturi în toamna anului trecut, și are un parteneriat de asigurare cu MPS, care este încă în vigoare. În urma vânzării, niciunul dintre noii investitori nu este de așteptat să dețină o participație mai mare de 5% din MPS, au declarat persoane apropiate de această tranzacție.

Asigurătorul francez a fost de acord să subscrie până la 200 de milioane de euro din cele 900 de milioane de euro evitate de alți investitori privați, oferind un colac de salvare creditorului italian în dificultate, în timp ce încerca să acopere un deficit de capital prin a șaptea sa emisiune de drepturi în 14 ani.

Guvernul italian, care a salvat banca în 2017 și deține încă o participație de 64%, a contribuit cu 1,6 miliarde de euro din totalul de 2,5 miliarde de euro al majorării de capital. Se așteaptă ca Roma să înceapă discuțiile de privatizare cu alți creditori în acest an.

Axa a fost sub presiune pentru a numi un director în consiliul de administrație înainte de adunarea acționarilor MPS din această primăvară, ceea ce a determinat grupul să vândă acum și după o creștere a prețului acțiunilor MPS din noiembrie, a declarat o persoană familiarizată cu această chestiune.

O altă persoană a declarat că noul guvern naționalist de la Roma nu a dorit ca un grup francez să împartă locurile din consiliul de administrație cu proprii reprezentanți, în timp ce încep discuțiile de privatizare.

Financial Times a raportat în noiembrie că Axa a început discuțiile pentru a obține în schimb comisioane de asigurare mai profitabile de la banca italiană, la fel cum a fost de acord să susțină vânzarea de acțiuni.

Orice îmbunătățire a comisioanelor în schimbul participării la majorarea de capital ar fi fost contrară normelor UE, conform cărora tuturor investitorilor, publici și privați, trebuie să li se ofere condiții identice.

Axa a negat că discuțiile au avut loc sau că ar fi existat vreo modificare a acordurilor sale cu MPS, în timp ce MPS a refuzat să comenteze la momentul respectiv.

Potrivit bancherilor și analiștilor din Milano, alegerea Axa a fost coerentă cu decizia sa inițială de a susține majorarea de capital care, în cele din urmă, a avut ca scop “salvarea partenerului lor pe termen lung”, iar momentul vânzării a asigurat că ar putea obține un randament substanțial al investiției sale.

Unii analiști se așteaptă ca grupul francez să aibă acum “mâini mai libere” pentru a obține onorarii mai bune din partea parteneriatului MPS. Actualul joint-venture dintre cele două este valabil până în 2027.

Axa păstrează o participație de 0,0007 la sută în MPS după vânzarea acțiunilor.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online