Banca Centrală Europeană, semnalează că vor urma noi creșteri de rate

62

Va semnala Banca Centrală Europeană că vor urma noi creșteri de dobândă?

Nu există prea mult suspans cu privire la decizia pe care Banca Centrală Europeană o va lua săptămâna aceasta cu privire la ratele dobânzilor – aceasta și-a semnalat în mod clar intenția de a majora dobânda la depozite cu o jumătate de punct procentual, până la 3%. Prin urmare, investitorii se vor concentra mai mult pe ceea ce spune aceasta despre deciziile viitoare de politică monetară.

Unii observatori ai BCE cred că, după ce inflația din zona euro a depășit așteptările în februarie – cu o creștere a prețurilor de bază, excluzând energia și alimentele, care a accelerat până la un nou nivel record – banca va dori să semnaleze că urmează creșteri semnificative ale ratelor.

“Pentru piață, elementul cel mai important nu este majorarea din martie, ci ceea ce semnalează BCE pentru luna mai și mai departe”, a declarat Mark Wall, economist șef la Deutsche Bank. “Cu șoimii la conducere, ne așteptăm la un alt angajament mai mult sau mai puțin necondiționat pentru o nouă majorare de 50 de puncte de bază în luna mai.”

Cu toate acestea, unii dintre cei mai dovish membri ai consiliului de guvernare al BCE doresc ca aceasta să rămână la planul său de a decide viitoarele mișcări ale ratei dobânzii “ședință cu ședință”, fără a se angaja în prealabil, deoarece cred că inflația va scădea rapid în lunile următoare.

“Încălzirea este în toi”, a declarat Carsten Brzeski, șeful departamentului de cercetare macro la ING, adăugând că, deoarece “reglarea fină a așteptărilor pieței la conferința de presă a eșuat adesea”, BCE ar putea opta în schimb pentru “o strategie de comunicare foarte defensivă”, cu puține orientări viitoare.

Un factor cheie în această dezbatere va fi cât de rapid se așteaptă banca centrală ca inflația să scadă spre ținta sa de 2% în noile previziuni pe care le va publica joi. Cei mai mulți economiști se așteaptă ca BCE să-și reducă previziunile pentru inflația globală, dar să le majoreze pentru creșterea prețurilor de bază, oferind ceva care să susțină argumentele ambelor părți. Martin Arnold

Cât de repede scade inflația în SUA?

Inflația din SUA a încetinit în mod constant din vara anului trecut. Dar o scădere mai lentă decât se aștepta în datele de luna trecută a alimentat așteptările că Rezerva Federală va fi nevoită să mențină ratele dobânzilor mai mult timp, ceea ce a agitat piețele.

Cele mai recente cifre de marți sunt așteptate să arate că prețurile de consum au crescut cu un ritm anual de 6% în februarie, în scădere de la 6,4% în ianuarie, potrivit previziunilor economiștilor compilate de Bloomberg.

Aceasta ar reprezenta cea mai mică rată din septembrie 2021 și o scădere mai mare decât luna trecută, și este probabil să fi fost determinată de creșteri mai mici ale prețurilor bunurilor, ale mașinilor noi – datorită îmbunătățirii continue a dinamicii lanțului de aprovizionare – și ale îmbrăcămintei. Dar Credit Suisse a avertizat că prețurile locuințelor vor rămâne probabil robuste, spunând că inflația locuințelor “va continua să fie principalul motor al inflației generale de bază”.

“Activitatea și prețurile locuințelor au încetinit, dar va fi nevoie de timp pentru ca acest lucru să se reflecte în IPC – un vârf nu este probabil până cel puțin la mijlocul anului”, au declarat analiștii băncii.

Orice altceva mai puțin decât dovezi solide că inflația încetinește rapid va reprezenta probabil provocări pentru Fed, care a susținut că rămâne concentrată pe atingerea țintei sale de 2%. Kate Duguid

Vor exista reduceri de taxe în bugetul britanic?

La 15 martie, Jeremy Hunt va prezenta prima declarație bugetară completă de la “mini-bugetul” din septembrie al predecesorului său Kwasi Kwarteng, care a supărat piețele Gilt.

Investitorii se așteaptă ca cancelarul să adopte un ton mai responsabil decât predecesorul său și să evite orice cadouri fiscale mari, cum ar fi modificările aduse regulilor care guvernează cât de mult poate fi salvat într-o pensie înainte de a se aplica taxe fiscale. Săptămâna trecută, mai mult de o duzină de companii de pensii și de investiții au trimis o scrisoare Trezoreriei în care solicitau reforme ale normelor fiscale care, în opinia lor, penalizează persoanele de peste 55 de ani care se întorc pe piața forței de muncă.

“Piețele nu vor dori nimic care să destabilizeze finanțele Trezoreriei – impozitele sunt în creștere și probabil că vor rămâne așa pentru o vreme”, a declarat Koray Yesildag, director de cercetare în domeniul gestionării investițiilor la Aon. “În ceea ce privește pensiile, în ciuda solicitărilor de modificare a indemnizațiilor anuale și pe viață, nu preconizăm prea multe noutăți din partea dlui Hunt, deoarece majoritatea mișcărilor de reducere a complexității ar reduce încasările fiscale ale guvernului, ceea ce în mod clar nu este o prioritate în acest moment.”

Cu toate acestea, pentru a aborda creșterea stagnantă din Marea Britanie, se așteaptă ca Hunt să decupeze noi facilități fiscale pentru întreprinderi – deși este probabil ca acestea să fie la o scară mai mică decât schema de “super-deducere” pe care ar înlocui-o, care oferă o scutire fiscală de 130% pentru achizițiile de echipamente ale companiilor și a costat peste 25 miliarde de lire sterline în doi ani.

“O anumită promovare a investițiilor în afaceri va fi văzută ca un lucru pozitiv, dar aș spune că vor fi mai degrabă măsuri temporare decât permanente”, a declarat Mark Preskett, consultant principal de investiții și manager de portofoliu pentru Morningstar Investment Management. “Pentru noi, nu este momentul să începem să dăm cu bâta-n baltă”. Martha Muir

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online