Băncile centrale anunță noi măsuri de lichiditate pentru a atenua criza bancară

52

Rezerva Federală și alte bănci centrale globale au anunțat noi măsuri pentru a îmbunătăți lichiditatea dolarului american, în timp ce piețele financiare globale se resimt din cauza turbulențelor care afectează sectorul bancar.

Într-o declarație comună publicată duminică, cele mai importante bănci centrale din lume au declarat că vor lansa operațiuni zilnice pentru a pune la dispoziție fonduri prin intermediul liniilor swap permanente. Anterior, aceste operațiuni se desfășurau săptămânal.

Fed, Banca Centrală Europeană, Banca Angliei și Banca Națională a Elveției se numără printre cei implicați în ceea ce a fost descris ca fiind o “acțiune coordonată”. Acestora li s-au alăturat Banca Canadei și Banca Japoniei.

“Rețeaua de linii de swap între aceste bănci centrale reprezintă un set de facilități permanente disponibile și servesc drept o importantă garanție de lichiditate pentru a atenua tensiunile de pe piețele de finanțare globale, contribuind astfel la atenuarea efectelor unor astfel de tensiuni asupra ofertei de credite pentru gospodării și întreprinderi”, au afirmat băncile centrale într-o declarație.

Măsura a fost luată la câteva ore după ce SNB a anunțat că cele mai mari două bănci, UBS și Credit Suisse, vor fuziona după un weekend frenetic de negocieri mediate de autoritățile de reglementare elvețiene pentru a-și proteja sistemul bancar și a încerca să prevină răspândirea unei crize pe piețele financiare globale.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online