BASF anunță noi reduceri de costuri și pierderea a 2.600 de locuri de muncă, în contextul reducerilor de personal din Germania

351

BASF își va desființa mai multe dintre fabricile sale din Germania, în timp ce cel mai mare grup chimic din lume în funcție de venituri se luptă cu costurile ridicate ale energiei și plănuiește creșterea producției în China.

Compania germană a declarat vineri că va închide una dintre cele două fabrici de amoniac de la sediul său din Ludwigshafen, precum și unitățile care produc caprolactam, o substanță chimică utilizată pentru fabricarea fibrelor și a materialelor plastice, și TDI, un compus utilizat pentru fabricarea spumei flexibile.

Planurile, care ar trebui să scadă costurile anuale ale grupului cu 200 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2026, vor duce, de asemenea, la reducerea producției de acid adipic în Germania – un compus utilizat pentru fabricarea nailonului – precum și la închiderea altor trei fabrici care erau necesare în producția sa.

În pofida reducerilor de personal, directorul general Martin Brudermüller a declarat că mutarea reflectă angajamentul BASF față de acest sit. “Facem acest lucru deoarece credem în viitorul sitului din Ludwigshafen, care se află acum în al 158-lea an de existență”, a adăugat el. “Credem în oamenii care lucrează aici și credem în regiune.”

Reducerile suplimentare anunțate vineri vor duce la o pierdere netă de 2.600 de locuri de muncă, în principal în Germania. BASF a declarat că planurile vor duce la o reducere “semnificativă” a cererii sale de gaze naturale în Germania, reducând emisiile de CO2 cu 0,9 milioane de tone metrice pe an, echivalentul unei reduceri de aproximativ 4% din emisiile globale de CO2 ale BASF.

Cea mai recentă reducere a costurilor se adaugă unui plan existent de reducere a costurilor cu 1 miliard de euro în următorii doi ani, pe care compania l-a anunțat anul trecut, afirmând că va reduce “permanent” activitatea în Europa, deoarece costurile ridicate ale energiei făceau ca această regiune să devină din ce în ce mai necompetitivă.

BASF este unul dintre cele câteva grupuri germane mari care fac un mare pariu pe China, unde construiește o instalație de inginerie a maselor plastice în valoare de 10 miliarde de euro, despre care spune că va susține cererea în creștere din această țară.

Luna trecută, compania a dezvăluit o depreciere de 7,3 miliarde de euro pentru 2022, din cauza faptului că guvernul rus a expropriat puțuri de gaz și petrol din această țară care aparțin afacerii sale Wintershall Dea. BASF avertizase atunci că va trece la o pierdere netă de 1,4 miliarde de euro în 2022, cifră pe care a revizuit-o vineri la o pierdere netă de 627 milioane de euro.

BASF se așteaptă ca profitul ajustat înainte de dobânzi și impozite să se situeze între 4,8 și 5,4 miliarde de euro în acest an, față de 6,9 miliarde de euro înregistrate în 2022.

Brudermüller a declarat că Europa suferă din cauza suprareglementării, a proceselor de autorizare lente și birocratice și a costurilor ridicate pentru majoritatea inputurilor de producție.

“Toate acestea au împiedicat deja creșterea pieței în Europa în comparație cu alte regiuni. Prețurile ridicate la energie pun acum o povară suplimentară asupra profitabilității și competitivității în Europa.”

Acțiunile au scăzut vineri dimineață cu 5,5 procente, la 49,28 euro.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online