Bogdan Aurescu: Avem informații noi în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen

Foto: ştiripesurse.ro
132

Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Aurescu, spune că România se bucură în continuare de sprijinul statelor europene în procesul aderării la Spațiul Schengen.

Astfel, şeful MAE a declarat, miercuri seara, că Suedia și Spania, țările care se ocupă anul acesta de președinția Consiliului Uniunii Europene, și-au exprimat deja susținerea pentru aderarea la Spațiul Schengen.

În precizările sale, „Am început deja foarte activ demersurile pentru a susține procesul de aderare a României la spațiul Schengen. Astăzi tocmai am primit un mesaj foarte puternic de sprijin din partea omologului meu german, doamna ministru Baerbock, care ne asigură de continuarea foarte activă a demersurilor pe care Germania le face în sprijinul României și am stabilit cu domnia să avem și o discuție față în față, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de luni. Ieri am primit o scrisoare de sprijin, iarăși, în termeni extrem de puternici, din partea omologului meu francez, doamna ministru Colonna, care ne asigură de sprijinul Franței pentru continuarea procesului de lărgire a spațiului Schengen cu România”, a spus Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a avut o serie de discuții telefonice

Mai mult, ministrul a mai spus că a avut o serie de discuții telefonice și de întâlniri încă de la începutul anului.

Concret, ”Şi am avut o serie de discuții telefonice și de întâlniri în toată această perioadă, de la începutul anului. Amintesc că, săptămâna trecută, am discutat cu omologul meu suedez – Suedia asigurând Președinția Consiliului Uniunii Europene în acest moment – cu colegul meu spaniol, care va asigura Președinția Consiliului Uniunii în partea a doua a acestui an, cu colegul danez, care face parte dintr-un nou guvern și acest guvern, instalat în decembrie, are deja o poziție de susținere puternică a aderării României la spațiul Schengen, în continuarea susținerii anterioare, care s-a exprimat și pe 8 decembrie.

Am discutat, de asemenea, cu colegul meu portughez, cu colegul meu polonez, chiar astăzi, și am primit din nou această confirmare de sprijin puternic pentru aderarea României. Am discutat, de asemenea, cu ministrul pentru afaceri europene al Finlandei în cursul zilei de luni, iar aceste demersuri vor continua și în perioada următoare”, a continuat el.

Vor exista discuții și cu oficialii austrieci și olandezi

În contextul aderării, Bogdan Aurescu a mai spus că ”vor fi întâlniri şi în marja Forumului de la Davos, la care voi participa începând de mâine. Vor fi întâlniri și în marja Consiliului Afaceri Externe de luni care, chiar dacă nu are pe agendă spațiul Schengen și lărgirea acestuia, pentru că nu ține de competențele Consiliului Afaceri Externe, totuși este o bună ocazie pentru a discuta cu colegii mei despre eforturile pe care le facem şi despre sprijinul pe care aceștia îl acordă pentru aderarea României. Vreau să vă spun că se conturează deja o reconfirmare a sprijinului statelor membre pentru aderarea României”.

De asemenea, oficialul român a mai spus că va discuta despre aderarea țării noastre la Spațiul Schengen și cu oficialii austrieci și olandezi.

Aştfel, „Și cu colegul meu olandez voi avea o discuție în perioada următoare, poate chiar în marja reuniunii Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles, de luni. De altfel, Olanda a susținut România – după cum știți, votul care a fost acordat pe 8 decembrie nu a fost împotriva României, așa cum a explicat foarte clar reprezentantul Olandei la acea reuniune. Dar sigur că vom continua discuțiile și cu Olanda, pentru că este un partener foarte important, și, de asemenea, vom continua discuțiile și cu Austria.

După cum știți, eu am avut deja o discuție telefonică chiar pe 9 decembrie, cu colegul meu, ministrul de externe Schallenberg, apoi, pe 12 decembrie, am avut deja o discuție față în față, tot în marja unui Consiliu Afaceri Externe de la Bruxelles, iar aceste eforturi vor continua și în perioada următoare”, a spus Bogdan Aurescu.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online