BP, acuzată de “încălcări grave” după explozia fatală de la o rafinărie din SUA

38

Autoritățile americane au acuzat BP de 10 “încălcări grave” după ce o explozie a ucis anul trecut doi muncitori la o rafinărie de petrol din Ohio, cel mai recent dintr-o serie de incidente de sănătate și siguranță sub supravegherea majorității petroliere britanice.

O investigație a Administrației pentru Sănătate și Securitate Ocupațională a Departamentului Muncii a constatat că eșecurile de operare și de formare la rafinăria din Toledo, operată de compania petrolieră, au contribuit la accidentul din septembrie 2022.

Doi frați au murit din cauza arsurilor după ce o încercare de a corecta creșterea nivelului de lichid a dus la o eliberare de nafta – un amestec de hidrocarburi lichide inflamabile – în sistemul de gaz combustibil al rafinăriei, a declarat OSHA, agenția guvernamentală responsabilă pentru sănătatea și siguranța lucrătorilor.

Agenția a stabilit că lucrătorii nu au fost instruiți corespunzător pentru a identifica prezența naftei și că BP nu a reușit să definească și să implementeze în mod corespunzător procedurile de oprire. Aceasta a propus o amendă de 156.250 de dolari.

BP a mai fost implicată în accidente anterioare de profil înalt în SUA. În 2005, 15 persoane au fost ucise și 170 rănite într-o explozie la o rafinărie din Texas, pe care Consiliul american de investigare a siguranței chimice și a riscurilor a pus-o pe seama “deficiențelor de siguranță la toate nivelurile” ale BP. Ulterior, compania a fost de acord să plătească o amendă record de 50,6 milioane de dolari pentru încălcările de la rafinăria din Texas.

Dezastrul din 2010 de pe platforma Deepwater Horizon a BP din Golful Mexic – cel mai grav dezastru ecologic din istoria SUA – a ucis 11 persoane. Acest accident a costat până în prezent compania peste 60 de miliarde de dolari și este încă implicată în procese. BP a plătit anul trecut despăgubiri în valoare de 1,4 miliarde de dolari și estimează că va plăti aproximativ 1,3 miliarde de dolari în acest an.

“Această companie are o istorie de a se uita în altă parte când vine vorba de siguranță și OSHA i-a amendat înainte”, a declarat Debbie Berkowitz, consultant în domeniul siguranței lucrătorilor și membru al Inițiativei Kalmanovitz pentru muncă și săraci care lucrează de la Universitatea Georgetown, care a fost șef de personal OSHA în administrația Obama.

BP a declarat joi, într-o declarație, că s-a “angajat să desfășoare operațiuni sigure și fiabile la toate instalațiile noastre”. Acesta a adăugat: “Am cooperat în mod activ cu OSHA în timp ce aceasta investighează incidentul din Toledo și vom revizui citațiile și vom continua discuțiile cu agenția”.

OSHA nu are în mare parte autoritatea de a da amenzi semnificative. Sancțiunea maximă pentru o încălcare gravă este de 15.625 de dolari. O încălcare intenționată sau repetată poate duce la o amendă de până la 156.259 de dolari, potrivit agenției.

“Amenzile OSHA sunt notorietate ca fiind scăzute”, a declarat Berkowitz. “Sunt mult mai mici decât orice altă agenție guvernamentală”.

Directorul executiv al BP, Bernard Looney, a primit un pachet salarial total de 10,03 milioane de lire sterline pentru 2022. Acesta a fost redus cu 746.000 de lire sterline, în parte din cauza celor două decese de la rafinăria din Toledo. BP a operat rafinăria, pe care a deținut-o împreună cu Cenovus Energy din Canada înainte de a-și vinde participația către Cenovus luna trecută.

Looney a fost numit director general în februarie 2020 și a lansat o revizuire corporativă, angajându-se să reducă dependența BP de combustibilii fosili și să investească în forme de energie mai ecologice.

Ca parte a resetării, Looney a numit o nouă echipă executivă, dar nu a numit un lider senior specific responsabil cu siguranța. În cadrul structurii actuale, șeful de siguranță al BP nu face parte din echipa executivă și raportează vicepreședintelui executiv pentru producție și operațiuni, nu directorului general.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online