British American Tobacco a cerut să părăsească Londra pentru SUA

53

British American Tobacco se confruntă cu presiuni pentru a-și muta lista principală la New York, după ce un acționar de top cinci a declarat că „nu are sens” ca producătorul de țigări să rămână pe piața de valori din Marea Britanie.

Rajiv Jain, fondatorul companiei de investiții GQG Partners, cu sediul în SUA, în valoare de 92 de miliarde de dolari, a declarat pentru Financial Times că a îndemnat conducerea proprietarului Lucky Strike și Dunhill, cotat la FTSE 100, să înscrie timp pe o listă din Londra care datează din 1912.

BAT este un „orfan în Europa”, a spus Jain, care luna aceasta a investit 1,9 miliarde de dolari în patru companii din grupul Adani, după ce conglomeratul indian a fost lovit de un atac de vânzător în lipsă. „Baza de bază de proprietate (a BAT) a dispărut. Nu are sens ca ei să rămână acolo.”

El a subliniat natura centrată pe SUA a afacerii companiei FTSE 100 și diferența de evaluare dintre BAT și colegiul său cotat în SUA Philip Morris International, unde GQG este un acționar de top 10, întrebând: „Ce rost are să rămână listat la Londra. ?”

Momeala unor evaluări mai mari și a unui grup mai profund de investitori în SUA au declanșat o serie de plecări din Londra. În această lună, designerul de cipuri Arm din Cambridge a respins listarea în Marea Britanie în favoarea New York-ului, în timp ce CRH, cea mai mare companie de materiale de construcții din lume, a devenit cea mai recentă afacere care a căutat o ieșire din Londra.

Ei au mers pe urmele celui mai mare grup de jocuri de noroc din lume, Flutter, ai cărui acționari vor vota pentru o listă secundară din SUA în aprilie, cu scopul de a schimba eventual lista sa principală. Shell a luat în considerare și trecerea la o listă la New York, a raportat FT luna trecută, deși în cele din urmă a ales o singură listă la Londra.

Dezbaterea din ce în ce mai largă cu privire la meritele părăsirii pieței londoneze subliniază dificultatea Regatului Unit în atragerea și păstrarea companiilor și reflectă modul în care o bază de investitori autohtoni și-a evitat din ce în ce mai mult piața de capital propriu. Deținerile companiilor listate în Marea Britanie de către fondurile britanice de pensii și asigurări au scăzut de la aproximativ jumătate din portofolii la doar 4% în ultimele două decenii, potrivit datelor firmei de consultanță Ondra.

SUA au reprezentat aproximativ două cincimi din veniturile globale ale BAT de 27,6 miliarde de lire sterline anul trecut pe o bază de valută constantă, ceea ce o face cea mai mare piață a producătorului de țigări. Filiala americană a BAT, Reynolds, deține mărcile populare de țigări Newport și Camel, în timp ce Vuse vape de la BAT deține o cotă de piață de 41% în categoria țigărilor electronice, potrivit datelor Nielsen.

În ciuda faptului că a generat venituri și profituri operaționale puțin mai mari decât producătorul Marlboro PMI anul trecut, evaluarea BAT rămâne cu mult în urma rivalului său listat la New York. Miercuri după-amiază, capitalizarea bursieră a BAT a fost de 66,3 miliarde de lire sterline, mai puțin de jumătate din 147,6 miliarde de lire sterline a PMI.

Jain, care a fondat GQG listată în Australia în 2016, a refuzat să intre în detalii despre modul în care conducerea BAT a reacționat la propunerea celui de-al cincilea cel mai mare acționar al său.

Totuși, el a spus „suntem un mare acționar, așa că ne-au ascultat și nu s-au angajat într-un fel sau altul”.

BAT are o listă secundară la Bursa de Valori din Johannesburg.

Un purtător de cuvânt al BAT a declarat că compania „nu comentează cu privire la angajamentul său cu acționarii”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online