Brokerii chinezi sunt presați să pună capăt serviciilor de investiții în străinătate

57

Agențiile de brokeraj chineze care oferă servicii de investiții în străinătate clienților din China continentală au fost presate de o presiune de reglementare care încearcă să închidă una dintre puținele lacune rămase în controalele stricte de capital ale țării.

Un nou regulament care intră în vigoare în această săptămână de la Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din China reiterează necesitatea de a preveni “afacerile ilegale cu valori mobiliare transfrontaliere”, bazându-se pe o inițiativă de mai mulți ani pentru a reprima astfel de servicii.

Măsura extinde o interdicție din decembrie privind înregistrarea de noi clienți în China continentală, care s-a aplicat inițial la UP Fintech Holding, cunoscută și sub numele de Tiger Brokers, și Futu Holdings, o agenție de brokeraj susținută de gigantul tehnologic Tencent, înainte de publicarea oficială a regulamentului.

Brokeriile, care ajută adesea lucrătorii chinezi din domeniul tehnologiei să gestioneze capitalul angajaților primit din afara țării, au permis până de curând clienților din China continentală să deschidă conturi, deși nu sunt licențiate pentru a furniza servicii de investiții în străinătate.

Nu se așteaptă ca investitorii cu conturi existente să fie afectați de această mișcare, dar unii au reacționat cu prudență la anunțul oficial, într-un moment în care autoritățile de reglementare au adoptat o poziție mai dură față de activitatea financiară transfrontalieră, de la cripto la tranzacționarea acțiunilor.

“Fără brokeri precum Futu, nu am nicio altă modalitate de a specula pe acțiunile americane”, a declarat un funcționar public cu sediul în Guangzhou, care a cerut să rămână anonim. El a spus că firma l-a ajutat să-și deschidă un cont bancar în Hong Kong în urmă cu câțiva ani. Fără aceasta, el nu ar fi putut avea acces la piețele de peste mări.

Divizia de resurse umane a Tencent a spus personalului că conturile Futu existente care sunt folosite pentru a primi plăți de acțiuni nu vor fi afectate, a declarat un angajat al Tencent, dar cei care deschid conturi noi ar trebui să folosească în schimb Bank of China International, o filială a Bank of China, deținută de stat.

În timp ce astfel de brokeraje nu aveau licențe oficiale pentru investiții în străinătate, ele au evoluat în concordanță cu o creștere puternică a listărilor offshore ale companiilor chineze de tehnologie. Dintre cele 337 de companii chineze care s-au listat offshore din 2016 până în iunie 2019, 92% au emis acțiuni pentru angajați înainte sau după ofertele lor publice inițiale, potrivit datelor PwC China.

Reglementarea are, de asemenea, un impact asupra brokerilor din Hong Kong, cum ar fi Bright Smart Securities, care luna trecută a declarat într-un dosar de bursă că a suspendat conturile pentru clienții continentali, înainte de a declara ulterior că le va redeschide după ce a clarificat faptul că conturile existente ar putea continua să funcționeze.

Creșterea restricțiilor privind investițiile în străinătate, care sunt legate istoric de controlul Chinei asupra monedei sale, precum și de temerile legate de fuga de capital, vin pe fondul unei presiuni guvernamentale sporite asupra profitabilului sector tehnologic. Dispariția de luna trecută a lui Bao Fan, un finanțator care a oferit consultanță în cadrul unor tranzacții tehnologice de profil înalt, a neliniștit oamenii de afaceri și investitorii.

Cetățenilor chinezi li se permite să convertească echivalentul în renminbi a 50.000 de dolari în valută străină în fiecare an, dar banii nu pot fi investiți și ar trebui, în schimb, să fie cheltuiți în scopuri precum călătoriile sau educația. Pentru a ocoli regulile au fost folosite diverse portițe de scăpare, inclusiv achiziționarea de polițe de asigurare în Hong Kong și transferuri mici folosind cotele de schimb valutar ale prietenilor.

Rezidenții continentali cu conturi bancare în Hong Kong sau în alte țări străine pot accesa în continuare servicii de brokeraj în străinătate.

Un investitor cu sediul în Shanghai a declarat că presiunea asupra brokerilor este probabil legată de noul program Wealth Connect al Chinei cu Hong Kong. Mecanismul aprobat de guvern permite investitorilor din China continentală să își canalizeze fondurile în investiții în străinătate prin intermediul teritoriului și a atras interesul unor instituții financiare importante precum HSBC și Standard Chartered. Investitorii trebuie să își încaseze pozițiile în renminbi, iar opțiunile de investiții sunt limitate.

 

Tiger Brokers a declarat într-o declarație că a respectat cu strictețe legile și reglementările relevante, adăugând că a cooperat în mod activ cu autoritățile de reglementare și că va lua “măsuri corective pentru a opri înscrierea de noi clienți onshore” în China continentală, deși va continua să “ofere servicii legitime clienților onshore existenți”.

Aceasta a adăugat că activitatea sa globală nu a fost afectată și că 90% dintre noii săi clienți provin din Singapore, Noua Zeelandă, Hong Kong, Australia și SUA.

Futu și Tencent au refuzat să comenteze noul regulament. Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din China nu a răspuns la solicitările de comentarii.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online