Bruxelles-ul avertizează Germania împotriva subvenției pentru energie electrică pentru industrie

36

Comisarul european pentru energie a avertizat Germania că o plafonare a costurilor energiei electrice pentru industrie ar dăuna pieței unice europene, în timp ce a îndemnat Berlinul să sprijine reforme mai echitabile pentru a reduce prețurile la energie.

Kadri Simson, comisarul din Estonia, a contestat ideea Germaniei de a stabili un “preț industrial” pentru electricitate, în timp ce a susținut propunerile alternative ale Comisiei Europene de a stabiliza piața prin utilizarea contractelor pe termen lung.

“O mulțime de state membre au diferite posibilități bugetare pentru a-și subvenționa industria”, a declarat Simson pentru Financial Times, referindu-se la propunerile incipiente ale Germaniei. “Trebuie să ținem cont de faptul că trebuie să existe o concurență loială în UE”.

Simson a adăugat că planurile Comisiei, anunțate marți, ar permite, în schimb, industriei germane să “avanseze pe piața energiei electrice” și să opteze pentru “scheme de prețuri previzibile pe termen lung, de cinci până la zece ani”, în loc de sprijin din partea contribuabililor.

Robert Habeck, ministrul german al economiei, a declarat săptămâna trecută că Berlinul progresează cu planurile pentru un “preț industrial pentru electricitate”, spunând că întreprinderile ar trebui să poată beneficia de costul scăzut al energiei regenerabile prin “acorduri de cumpărare de energie” cu dezvoltatorii eolieni și solari.

“Costurile de producție sunt la aproximativ 5-9 cenți pe kilowatt oră și acolo se află coridorul”, a declarat el reporterilor. Cu toate acestea, el a lăsat să se înțeleagă că o astfel de schemă ar funcționa numai atunci când vor exista rezerve abundente de energie regenerabilă ieftină. “Sursele regenerabile trebuie mai întâi să fie construite, bineînțeles”.

Simson a spus că ideea unor tarife mai mici pentru industrie va trebui să fie luată în considerare de către oficialii Comisiei pentru ajutoare de stat.

Germania a fost criticată în repetate rânduri în timpul crizei energetice pentru că a folosit fonduri guvernamentale pentru a-și susține propria industrie în detrimentul concurenței loiale în cadrul blocului. O parte din motivul pentru care prețurile la gaz au atins un nivel record de 300 de euro pe kilowatt/oră în august anul trecut s-a datorat grabei bruște a Berlinului de a cumpăra livrări de gaz non-rusesc înainte de iarnă.

Reformele propuse de Bruxelles au ca scop evitarea unor salturi de preț similare care să se repete pe piața energiei electrice prin promovarea contractelor pe termen lung pentru energia regenerabilă și prin oferirea unei mai mari transparențe și posibilități de alegere pentru consumatori. Dar măsurile nu se limitează la o revizuire completă a pieței.

 

Ministerul german al Economiei a declarat că examinează “în detaliu” propunerea Comisiei și că susține eforturile de a crește acoperirea pe piața energiei electrice pentru a se asigura că “avantajele energiilor regenerabile … să ajungă și mai bine la consumator”.

Mai mulți diplomați UE din țările din sudul Europei susțin că reformele nu merg suficient de departe pentru a împiedica prețul gazelor să contamineze piața energiei electrice, așa cum s-a întâmplat anul trecut. “În momentul de față (propunerea) nu pare să abordeze problemele”, a declarat un diplomat UE de rang înalt.

În ianuarie, Spania a distribuit un document în care pledează pentru reforme mai radicale care ar introduce pe scară largă contractele pentru diferență, care permit guvernelor să recupereze profiturile de la un producător de energie electrică dacă costurile de producție scad sub un anumit preț “de exercitare”.

În schimb, Bruxelles a propus ca contractele pentru diferență să fie utilizate pentru investiții publice în noi tehnologii regenerabile sau cu emisii reduse de carbon. Simson a declarat că includerea energiei cu emisii reduse de carbon a fost un semn de salut pentru Franța și alte state membre care doreau să direcționeze finanțarea către energia nucleară.

“Comisia are responsabilitatea de a fi neutră din punct de vedere tehnologic”, a spus ea.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online