Care sunt cele patru călărețe ale Non-Apocalipsei?

Foto: vogue
122

În prezent, Greta Thunberg, Vanessa Nakate, Helena Gualinga și Luisa Neubauer cer să se semneze o declaraţie Cease and Desist Note prin care să nu se mai blocheze tranziția spre energia curată.

Astfel, la Davos, prima mișcare a fost făcută de cele patru călărețe ale Non-Apocalipsei, care se semnează doar cu prenumele și țara de origine: Vanessa din Uganda, Greta din Suedia, Helena din Ecuador, Luisa din Germania.

Principalul scop al celor patru fete, este acela că ele fac tot ce pot pentru a încerca să ofere un viitor planetei și să încerce să atenţioneze Forumul Economic Mondial, summitul celor mai puternici și mai bogați oameni de pe pământ, care va începe oficial luni, în peisajul mirific al munților elvețieni, relatează ziarul italian La Stampa.

Concret, tinerele cer oamenilor să semneze o declaraţie Cease and Desist Note, în aşa fel încât să nu se mai deschidă noi site-uri de extracție a petrolului, gazelor sau cărbunelui și să „se nu se mai blocheze tranziția către energia curată, de care avem cu toţii atât de multă nevoie”. În câteva ore, s-au strâns 450.000 de semnături, iar numărul creşte vizibil.

În contextul competitiv, acesta este următorul pas firesc în bătălia dintre ecologişti care se desfășoară de zile întregi în Luetzerath, unde guvernul german a decis să distrugă un sat întreg pentru a extinde accesul la un depozit de lignit. Acum, a sosit momentul ca protestul să încerce să atragă atenția maximă. Iar Forumul de la Davos oferă oportunitatea ideală. Este momentul anului în care marile nume din lumea finanțelor se adună pentru o discuție care, în ciuda angajamentului organizatorilor, nu reuşeşte să câştige credibilitatea unui summit durabil și incluziv.

În contextul forumului, este banchetul bogaților la care participă 52 de șefi de stat sau de guvern ( nu şi din Italia), 2.700 de reprezentanți ai 130 de țări. O masă rotundă la care nu lipsesc cuvintele frumoase, care au nevoie însă de dovezi pentru a fi considerate credibile de cei care suferă din cauza unei povești care, între războaie, crize, inflație și foamete, eșuează în misiunea de a oferi bărbaților și femeilor tot ce merită, începând cu o viață demnă și oportunități concrete.

În prezent, Greta Thunberg, Vanessa Nakate, Helena Gualinga și Luisa Neubauer atacă marile companii petroliere. Cu forţa.

În afirmaţiile lor, „Ei știu de zeci de ani că, combustibilii fosili provoacă schimbări climatice catastrofale; au indus în eroare opinia publică în ceea ce priveşte schimbările climatice și riscurile; au înșelat politica semănând îndoieli și provocând.”

Din acest motiv, avertizează cele patru fete, „aceste activități trebuie oprite, deoarece încalcă direct dreptul nostru uman la un mediu curat, sănătos și durabil și trădează datoria de a avea grijă de oameni.” Tonul final este sever.

„Dacă nu acționați imediat, să știți că cetățenii din întreaga lume vor lua în considerare tot felul de măsuri legale pentru a vă dovedi responsabilitatea. Și vom continua să protestăm pe străzi.”

Acesta este un mesaj care cade cu putere asupra Davos ului și atinge inimile multora. În timpul necesar pentru a scrie aceste câteva rânduri, au sosit alte treizeci de mii de semnături. Afară ninge. Avalanșa Gretei, Vanessei, Helenei și Luisei pare că nu vrea să se oprească.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online