Care sunt măsurile de reducere a facturilor la energie electrică și gaz?

Foto: bankuatch.ro
67

În actuala criză energetică, specialiștii de la Bankwatch România au realizat un set de 15 măsuri de reducere a facturilor la energie electrică și gaz și de economisire a energiei, la nivel individual și instituțional.

Care sunt următoarele sfaturi ale specialiștilor Bankwatch România, în contextul în care foarte mulți oameni se confruntă cu prețuri ridicate.

1. Analizați și comparați ofertele furnizorilor de energie electrică și gaz și alegeți variantele de contracte care vi se potrivesc cel mai bine, în funcție de obiceiurile de consum.

2. Înlocuiți toate becurile, atât cele cu incandescență, cât și cele tip halogen, cu becuri LED de calitate; becurile LED au o durată de utilizare garantată de 20 ani și, chiar dacă investiția poate fi mai mare la început, se amortizează în câteva luni (în funcție de mărimea spațiului/locuinței și de numărul de becuri folosite), mai ales acum, în anotimpul rece.

3. De fiecare dată când plecați dintr-o încăpere, stingeți lumina.

4. În spațiile nefolosite temporar, fie că sunt clădiri de birouri, clădiri administrative, spații comerciale sau rezidențiale, setați termostatul la 15-17 grade Celsius.

5. Setați termostatul sistemului de încălzire cu un grad mai puțin față de temperatura cu care erați obișnuiți. Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru locuitorii din zonele temperate sunt de 18 grade Celsius, la interior, în anotimpul rece.

6. Înlocuiți electrocasnicele vechi cu modele de ultimă generație care au un consum de curent mult mai mic, au mod de funcționare ECO și unele sunt chiar programabile.

7. Nu folosiți simultan cei mai mari consumatori din incintă (birou/locuință). Identificați electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie și prioritizați înnoirea lor.

8. Scoateți din priză toate aparatele pe care nu le folosiți. Analizele realizate au stabilit că, și atunci când sunt în stand-by, electrocasnicele consumă aproximativ 30% din energia folosită pentru funcționare.

9. Solicitați montarea de contoare inteligente pentru electricitate, gaz, dar și pentru apă de către companiile de furnizare. Aceste modele au o mare acuratețe în măsurarea consumului, sunt fiabile și, datorită citirii la distanță în perioada recomandată, vi se vor factura consumurile reale, nu estimate.

10. Montați baterii cu aeratoare pentru economie la apa caldă menajeră (dar și pentru economii importante de apă). Bateriile cu senzori sunt o variantă și mai bună.

11. Setați temperatura apei calde la maximum 50-55 grade Celsius.

12. Reabilitarea și eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale și non-rezidențiale pot duce la o economie de până la 30% la facturile de utilități.

13. Optați pentru tâmplărie termopan de calitate, cu triplu vitraj. Astfel vor fi mult diminuate pierderile de căldură.

14. Fiți proactivi, chiar dacă blocul/casa în care locuiți și clădirea instituției unde lucrați nu sunt izolate termic. Cereți reprezentanților asociației de proprietari, primăriei, dacă e cazul conducerii administrative să facă demersuri pentru înscrierea în programele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Cu toate obstacolele birocratice, de la dependență energetică și facturi uriașe pentru energie, la autonomie și chiar statut de prosumator este o evoluție necesară și urgentă.

15. Potențialul de utilizare a resurselor regenerabile pentru producerea energiei curate este foarte mare în România (solar, eolian, geotermal etc.). Luați în calcul, pe lângă economiile la facturi din prezent, investițiile pe termen lung în panouri fotovoltaice/pompe de căldură.

Ce trebuie să facă instituțiile publice?

În contextul pierderilor, în ce privește instituțiile publice, acestora li se recomandă renovarea accelerată a clădirilor, precum și înlocuirea becurilor în clădirile instituțiilor publice. De exemplu, numai Palatul Parlamentului are un consum de energie electrică echivalent cu cel al unui oraș mai mic din România, precum Buftea, datorat și celor 120.000 de becuri cu care este iluminat.

Alte măsuri sunt setarea termostatului sistemului de încălzire cu un grad mai puțin față de temperatura cu care au fost obișnuiți angajații în celelalte sezoane reci. Economie se poate face și la apa caldă folosită în instituțiile publice, chiar dacă nu așa drastic cum a anunțat Primăria Capitalei, însă se poate reduce temperatura. Stingerea becurilor, oprirea calculatoarelor și a celorlalte aparate electrice la terminarea programului de lucru.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online