Care sunt noile reglementări în domeniul fondurilor europene, aprobate de Guvernul României?

111

În România, guvernul a aprobat o serie de documente normative ce vizează noi reglementări în domeniul fondurilor europene. Acestea își propun să sprijine autoritățile locale în implementarea proiectelor de infrastructură şi evită un risc de decomitere de 9,2 miliarde de euro.

În ziua de joi 8 decembrie 2022, executivul a aprobat o serie de propuneri legislative care sprijină implementarea proiectelor de infrastructură finanţate din bani europeni şi asigură dezvoltarea sistemului informatic de gestionare a fondurilor europene, a anunţat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

În acest sens, reglementările vizate de ordonanţa de urgenţă sprijină autorităţile locale în implementarea proiectelor de infrastructură şi evită un risc de decomitere de 9,2 miliarde de euro.

Măsurile propuse ajută la consolidarea gestionării fondurilor europene

În informaţiile sale, „Simplificarea, debirocratizarea şi digitalizarea sunt deziderate pe care le urmărim nu doar la nivelul accesări fondurilor europene, dar şi la nivelul implementării proiectelor. Măsurile adoptate astăzi de către Guvern, promovate la nivelul Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ne ajută să consolidăm gestionarea fondurilor europene, creeând premisele pentru un sistem informatic suport suplu, modern şi care să răspundă cerinţelor din cadrul reglementarilor europene, orientat spre automatizarea proceselor şi nevoilor beneficiarilor.”, a anunțat Marcel Boloş.

În contextul financiar, acest cadru de implementare al proiectelor, este completat cu măsuri care să ajute România să evite pierderea fondurilor europene prin accelerarea implementării acestora pe parcursul anului 2023 – emiterea mai rapidă a acorduri/avize/certificate de care depinde acordarea finanţării, executarea unor tipuri de lucrări în regie proprie, în anumite condiţii prevăzute în actul normative, posibilitatea acordării dreptului de administrare temporara pentru imobile pentru autorităţile publice locale, măsuri pentru creşterea calităţii documentaţiilor tehnico-economice, mai precizează sursa citată.

Actul normativ asigură avansarea procesului de implementare a proiectelor de infrastructură la nivel local

În plus, „În următoarea perioadă urmează să venim cu un set de măsuri care să sprijine Autorităţile de Management să vină cu un cadru simplificat de evaluare, selecţie şi monitorizare a proiectelor, preluând din presiunea birocratică de pe umerii beneficiarilor, dar care să vină cu o mai bună utilizare a resurselor structurilor de gestiune, cu accent pe monitorizare şi creşterea calităţii proiectelor.”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Concret, actul normativ adoptat joi (8 decembrie) asigură avansarea procesului de implementare a proiectelor de infrastructură la nivel local, ținând cont de faptul că autorităţile publice locale continuă să întâmpine dificultăţi în ceea ce priveşte derularea proiectelor finanţate din fonduri europene.

În concluzie, ordonanţa de urgenţă include în sfera „infrastructurii de interes public” acele categorii de investiţii care sunt proprietatea statului sau, după caz, a unităţilor administrativ teritoriale şi sunt finanţate din fonduri externe nerambursabile, incluzând şi proiectele aflate în faza anterioară acordării finanţării.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online