Care sunt schimbările proiectui de ordonanță, pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne?

Foto: hotnews.ro
132

În proiectul de ordonanță, pus luni în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), arată că s-ar putea modifica în curând mai multe aspecte în legătură cu cărțile de identitate, atât electronice, cât și simple.

Este foarte posibil ca una dintre aceste schimbări să aibă legătură cu valabilitatea lor, dar și cu introducerea posibilității de completare a cererii pentru viza de flotant prin mijloace electronice.

Astfel, printre cele mai importante schimbări propuse în proiectul de ordonanță pus în dezbatere de către MAI se numără:

Valabilitatea cărților de identitate

De la data îndeplinirii condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se va elibera:

 • cu valabilitate de doi ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între zero și doi ani;
 • cu valabilitate de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între doi și 14 ani;
 • cu valabilitate de cinci ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
 • cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
 • cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Însă, data realizării condițiilor tehnice necesare aplicării acestei prevederi (și nu numai) va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului.

În prezent, OUG 97/2005 stabilește următoarele valabilități ale cărților de identitate:

 • valabilitate de doi ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între zero și 14 ani;
 • valabilitate de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
 • valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
 • valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Valabilitatea cărților de identitate va rămâne neschimbată în cazul adulților.

Cererile pentru viza de flotant se vor putea completa și electronic

În contextul schimbărilor, de la data realizării condițiilor tehnice, cererea pentru obținerea unei vize de flotant va putea fi formulată electronic. Procedura evaluării și aprobării va fi stabilită prin normele metodologice de aplicare unitară a prevederilor legale. Pentru titularii cărții electronice de identitate, aplicarea vizei de flotant se va face doar în format electronic.

Actele de identitate se vor putea obține și din altă localitate decât cea de domiciliu

Cert este că nu se va schimba faptul că “actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal”.

Cu toate acestea, autoritățile introduc o prevedere care stabilește că de la data realizării condițiilor tehnice necesare, termenul exact urmând să fie stabilit de Guvern, cetățenii români vor putea solicita eliberarea actului de identitate oricărui serviciu public comunitar de evidență a persoanelor.

Din punct de vedere politic însă, această schimbare se regăsește într-un alt proiect normativ. Acesta se află la începutul parcursului său în Parlament, ceea ce înseamnă că se va aplica peste mult timp și, probabil, într-o formă modificată.

Datele electronice de pe cartea de identitate vor include și locul nașterii

În plus, deoarece data nașterii nu se numără printre datele ce se înscriu distinct pe cartea electronică de identitate, în format electronic, proiectul de ordonanță stabilește că se va stoca și această informație.

În prezent, OUG 97/2005 prevede că se înscriu, în format electronic, pe cartea de identitate electronică:

 • datele din formatul tipărit – numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, CNP-ul etc.;
  prenumele părinților titularului;
 • un certificat pentru semnătură electronică și, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite în legislația din domeniu;
 • datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Aşadar, pentru a se putea aplica, proiectul de OG trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online