Casa Albă este forţată să extindă garanția depozitelor la băncile stabile

32

Administrația Biden se află sub o presiune tot mai mare pentru a solicita o extindere a garanției federale pentru depozitele bancare pentru a consolida încrederea în sistemul financiar și pentru a preveni noi dificultăți în rândul băncilor regionale din SUA.

Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor, care este finanțată de bănci, garantează depozitele până la 250.000 de dolari. Dar un cor din ce în ce mai mare de legislatori bipartizani influenți și lobbyiști ai industriei bancare au făcut presiuni pentru ca această limită să fie mărită sau suspendată în ultimele zile.

“Cred că ridicarea limitei de … plafonul este o mișcare bună”, a declarat duminică Elizabeth Warren, senatorul democrat din Massachusetts, la CBS. “Este vorba de 2 milioane de dolari? Este de 5 milioane de dolari? Este de 10mn? Întreprinderile mici trebuie să poată conta pe faptul că își vor primi banii pentru a plăti salariile, pentru a plăti facturile la utilități. Organizațiile nonprofit trebuie să poată face asta”, a adăugat ea.

Administrația Biden este forțată să ia în considerare măsuri suplimentare pentru a proteja băncile după ce acțiunile pe care le-a luat săptămâna trecută – inclusiv garantarea tuturor depozitelor la Silicon Valley Bank și Signature Bank, și o infuzie de depozite condusă de Wall Street în First Republic Bank – nu au reușit să liniștească investitorii vineri.

Oficialii administrației Biden nu au exclus posibilitatea de a solicita o extindere a limitei depozitelor asigurate de FDIC, care ar necesita aprobarea Congresului, și nici nu au luat o poziție în acest sens. Casa Albă și Trezoreria au refuzat să comenteze duminică.

Orice măsură de extindere a garanției FDIC pentru depozite ar trebui să fie atent cântărită în raport cu preocupările că ar putea încuraja un comportament riscant al băncilor, precum și cu costul pentru bănci și consumatori, deoarece ar fi probabil însoțită de comisioane mai mari. Mai degrabă decât o soluție pe termen scurt, aceasta ar putea face parte din reformele pe termen mai lung dezbătute în urma turbulențelor din această săptămână.

“Toate opțiunile ar trebui să fie pe masă, și așa abordez această problemă. Dar dacă facem acest lucru, trebuie să înțelegem compromisurile lor. Nu este un joc pur de a permite un set mai mare de acoperire a asigurărilor. Costă semnificativ sistemul financiar, și în special băncile comunitare. Trebuie să analizăm foarte atent acest lucru”, a declarat pentru CBS Patrick McHenry, președintele republican al Comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanților.

Un purtător de cuvânt al lui Sherrod Brown, președintele democrat al comisiei bancare din Senat, a declarat pentru FT: “Senatorul Brown crede că lucrătorii americani și familiile lor nu ar trebui să plătească prețul pentru pariurile riscante ale altora care nu dau rezultate – fie pe Wall Street, fie în Silicon Valley. Orice modificări aduse la asigurarea depozitelor trebuie să protejeze întreprinderile mici și lucrătorii, nu marii investitori”.

Impulsul de a extinde asigurarea FDIC reflectă peisajul fragmentat al industriei bancare din SUA, cu aproape 4.000 de creditori care se estimează că sunt supravegheați de Rezerva Federală.

În timp ce aproape jumătate din activele de 31,4 miliarde de dolari ale industriei sunt concentrate în așa-numitele bănci de importanță sistemică globală, precum JPMorgan Chase și Bank of America, mii de mii de miliarde de dolari se află la mii de creditori mai mici.

Aproximativ 99 de așa-numite bănci regionale cu active între 10 și 100 de miliarde de dolari au 2,7 miliarde de dolari în active, în timp ce aproximativ 3.500 de “bănci comunitare”, fiecare cu active mai mici de 10 miliarde de dolari, au în total 2,8 miliarde de dolari în active, potrivit CFRA, un serviciu de date și cercetare.

O coaliție de bănci mijlocii din SUA a trimis deja o scrisoare autorităților de reglementare, cerându-le să extindă asigurarea la toate depozitele timp de doi ani. “Făcând acest lucru, se va opri imediat exodul depozitelor din băncile mai mici, se va stabiliza sectorul bancar și se vor reduce considerabil șansele ca mai multe bănci să dea faliment”, a scris grupul, potrivit Bloomberg News.

Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, s-a confruntat cu critici după ce a declarat săptămâna trecută în Congres că depozitele neasigurate ar putea fi garantate doar dacă oficialii și autoritățile de reglementare din SUA ar stabili – la nivelul fiecărei bănci în parte – dacă există un risc sistemic pentru sistemul financiar, așa cum s-a procedat în cazul SVB și Signature.

Analiștii de la Jefferies au declarat în această săptămână că împrumuturile acordate de Fed băncilor care au nevoie de numerar pe termen scurt, împreună cu alte acțiuni ale Trezoreriei și FDIC, ar trebui să contribuie la asigurarea faptului că retragerile suplimentare de depozite nu vor duce la alte falimente bancare. Cu toate acestea, analiștii de la Jefferies au susținut că evenimentele actuale prefigurează o potențială criză a creditelor pentru întreprinderile mici în viitorul apropiat.

“Băncile regionale care au (alimentat) boom-ul întreprinderilor mici care a fost în curs de desfășurare de la pandemie vor fi mult mai limitate în capacitatea și dorința lor de a acorda împrumuturi, indiferent de stabilitatea depozitelor sau de accesul la lichidități de la Fed”, a scris Jefferies.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online