Cât de mare este dependența imperiului Adani de finanțarea offshore?

43

Aproape jumătate din totalul investițiilor străine directe în conglomeratul lui Gautam Adani din ultimii ani au provenit de la entități offshore legate de familia sa, subliniind rolul fluxurilor de bani greu de verificat în finanțarea imperiului de afaceri al magnatului indian.

O analiză a Financial Times a statisticilor privind transferurile de investiții străine directe din India arată că societățile offshore legate de Adani au investit cel puțin 2,6 miliarde de dolari în grup între 2017 și 2022, 45,4% din cele peste 5,7 miliarde de dolari pe care le-a primit în total în investiții străine directe în această perioadă.

Datele subliniază modul în care fondurile de proveniență neclară l-au ajutat pe Adani să își construiască grupul său tentacular, în timp ce a extins o operațiune de comerț și plastic într-un gigant de infrastructură, aliniindu-se în același timp cu agenda de dezvoltare a premierului Narendra Modi.

Amploarea totală a fluxurilor de bani de la entitățile offshore conectate în grupul Adani este probabil să fie chiar mai mare, având în vedere că datele privind investițiile străine directe captează doar o parte din investițiile în străinătate.

Creșterea rapidă, alimentată de datorii, a companiilor lui Adani a atras atenția anul trecut, după ce prețul acțiunilor acestora a crescut vertiginos și l-a transformat pentru scurt timp într-unul dintre cei mai bogați oameni din lume.

Dar ascensiunea sa a fost oprită în ianuarie, când un vânzător în lipsă din SUA a afirmat că o rețea labirintică de companii fantomă, în mare parte cu sediul în Mauritius, pare să fi fost folosită pentru a direcționa fonduri în India pentru a manipula prețurile acțiunilor celor șapte companii listate ale lui Adani sau pentru a face ca bilanțurile acestora să pară mai sănătoase.

Raportul realizat de Hindenburg Research a declanșat o prăbușire a pieței bursiere care a eliminat peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piață a celor șapte companii. Politicienii din opoziție au cerut de atunci anchete privind legăturile străine ale lui Adani, în timp ce Curtea Supremă din India a ordonat luna aceasta autorității de reglementare a valorilor mobiliare a țării să finalizeze o anchetă în termen de două luni.

În anul până în septembrie 2022, Adani Group a fost unul dintre cei mai mari beneficiari din India ai banilor înregistrați oficial ca investiții străine directe, primind 6% din intrările în țară. Din cele 2,5 miliarde de dolari în ISD catalogate ale grupului în perioada de 12 luni, 526 de milioane de dolari au provenit de la două companii din Mauritius legate de familia Adani, în timp ce aproape 2 miliarde de dolari au venit de la International Holding Company din Abu Dhabi.

Amploarea totală a investițiilor străine opace în companiile Adani va fi și mai mare. Statisticile oficiale privind ISD nu includ nici investițiile străine de portofoliu, care intră sub incidența unui regim de raportare diferit, nici investițiile în societățile cotate la bursă care se ridică la mai puțin de 10 % din capitalul vărsat al acestora.

Cele mai multe companii offshore de tip fantomă care furnizează ISD conglomeratului au fost declarate ca făcând parte din “grupul de promotori” al lui Adani, ceea ce înseamnă că sunt strâns legate de Adani sau de familia sa apropiată.

Experții spun că rolul entităților offshore face ca o structură corporativă deja bizantină – Adani Group are sute de filiale și a dezvăluit mii de tranzacții cu părți afiliate – să fie și mai opacă.

“De ce o faci atât de complexă încât este foarte greu de înțeles pentru cei din afară? Cred că este o întrebare legitimă de pus”, a declarat Jonas Heese, profesor asociat la unitatea de contabilitate și management de la Harvard Business School.

Cele mai mari investiții au provenit de la două companii legate direct sau indirect de fratele mai mare al lui Adani, Vinod, care este listat în documentele de la bursă ca fiind cetățean cipriot și care locuiește în Dubai.

Emerging Market Investment DMCC, care afirmă pe site-ul său web că investește numai fondurile lui Vinod Adani, a băgat 631 de milioane de dolari în companiile Adani între 2017 și 2018. Între timp, Gardenia Trade and Investment, înregistrată în Mauritius, care a investit 782 de milioane de dolari în companii Adani între 2021 și 2022, este condusă de directorul Emerging Market, Subir Mittra.

Adani, care neagă cu tărie acuzațiile lui Hindenburg, a refuzat să comenteze de ce o proporție atât de mare a finanțării sale în străinătate provine de la companii a căror sursă finală de fonduri nu era clară. Cu toate acestea, a declarat că “toate aceste tranzacții sunt pe deplin dezvăluite în conturile noastre și au fost din 2015”.

Analiștii au declarat că banii care se deplasează de la entități obscure din Mauritius au fost îngrijorătoare, deoarece a fost imposibil să se stabilească dacă fondurile au fost sau nu “round-tripped” – trimise din India către o jurisdicție offshore fără reglementări, apoi aduse înapoi într-o companie conectată pentru a crește prețul acțiunilor sale. Normele indiene privind investițiile în străinătate interzic acordurile de “round-tripping”.

Experții spun că opacitatea din jurul entităților offshore ale grupului Adani este neobișnuită pentru o companie care se bazează pe capitalul instituțional pentru creștere, deoarece investitorii consacrați preferă să susțină companii pe care le înțeleg. În mod obișnuit, “cu această lipsă de transparență nu poți crește atât de repede”, a declarat Bala Vissa, profesor de antreprenoriat și întreprinderi familiale la școala de afaceri Insead.

Un sfert din cele peste 2,6 miliarde de dolari în investiții străine directe care au intrat în companiile Adani de la companiile offshore conectate între 2017 și 2022 au sosit în 2017. Datele FDI arată că societățile de tip fantomă au efectuat 165 de tranzacții FDI separate în acel an, în valoare medie de mai puțin de 4 milioane de dolari, majoritatea fiind direcționate către Adani Ports.

Averea netă a lui Adani a crescut cu 125%, ajungând la 10,4 miliarde de dolari în cursul anului 2017, potrivit datelor Bloomberg, mai rapid decât orice alt magnat indian în acel an.

Fluxurile de bani în companiile Adani au reprezentat uneori o mare parte din investițiile străine directe mauritiene în India. În primul trimestru al anului 2021, de exemplu, acestea au reprezentat 23 % din totalul Mauritius-india.

Mahua Moitra, un politician de opoziție și fost bancher de investiții care este un critic vocal al Adani, a declarat că lipsa de transparență a grupului Adani a fost neprofesionistă.

“Au obținut toate avantajele unei mari capitalizări, cum ar fi includerea în indici, accesul la datorii ieftine”, a spus ea. “Dar, în același timp, ei operează ca un mic magazin de tip mamă și pop”.

Metodologie

Financial Times a analizat “ruta pe bază de acțiuni” și “ruta automată” pentru ISD din India, în cadrul căreia achizițiile de acțiuni sau de datorii asimilate acțiunilor sunt raportate de către entitățile indiene la banca centrală a Indiei. În cazul societăților cotate la bursă, sunt înregistrate doar investițiile străine în acțiuni care reprezintă peste 10% din capitalul vărsat. De asemenea, FT nu a inclus o rută mai mică de investiții străine directe aprobată de guvern, pe care companiile Adani nu au folosit-o.

Datele privind investițiile străine directe nu surprind intrările de la o serie de fonduri cu sediul în Mauritius care au provocat anterior controverse, deoarece tranzacțiile efectuate de investitorii străini de portofoliu înregistrați în India intră sub incidența unui regim de raportare diferit.

În vara anului 2021, rapoartele mass-media și legislatorii indieni au exprimat îngrijorări cu privire la proprietatea fondurilor investitorilor străini în Adani, cum ar fi Albula Investment Fund și Cresta Fund, care au investit masiv în companiile din grupul Adani. Organismul de supraveghere a valorilor mobiliare din India a declarat la momentul respectiv că investighează unele dintre companiile Adani în legătură cu respectarea reglementărilor, dar încă nu a raportat niciun rezultat.

Unele entități și-au redus de atunci participațiile, dar fonduri similare cu sediul în Mauritius au continuat să dețină investiții, inclusiv divizia de gestionare a activelor a Elara Capital cu sediul la Londra, care la mijlocul anului 2021 era al treilea cel mai mare acționar al Adani Enterprises, potrivit CapitalIQ.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online