Cât de mulți bani ar trebui să aveți în fondul de rezervă pentru zile negre?

0

Un principiu al planificării financiare că toată lumea are nevoie de un fond de urgență. Ideea este că investitorii ar trebui să aibă întotdeauna suficienți bani pentru a acoperi trei până la șase luni de cheltuieli obișnuite într-un cont ușor de accesat. Doar în cazul în care mașina moare, un membru al familiei își pierde locul de muncă sau se îmbolnăvește.

În ultimele două decenii, investitorii nu au fost nevoiți să se gândească prea mult la locul unde să își ascundă banii. Ratele dobânzilor și inflația erau atât de scăzute încât nu făcea mare diferență dacă banii erau într-un cont curent, un cont de economii cu randament ridicat sau un fond de piață monetară nebancară. Niciunul dintre ele nu plătea foarte mult, iar banii lichizi își păstrau în mare parte valoarea în timp.

Acest lucru nu mai este adevărat, așa cum am descoperit cu părere de rău luna trecută. Cu ani în urmă, am deschis un cont de economii online la Capital One, o bancă cu sediul în Virginia care promitea rate mai bune decât creditorul unde am contul meu curent. Cu toate acestea, rata dobânzii la economiile mele abia dacă a evoluat în ultimul an, rămânând sub 1 % chiar și în timp ce Rezerva Federală a SUA a majorat rata dobânzii de politică monetară peste 5 %.

Cu toate acestea, Capital One a plătit o medie de 2,54% pentru depozite în primul trimestru, mai mult decât triplu față de anul trecut și mult peste media de 1,85% plătită de colegii săi, potrivit analizei BankRegData. Și s-a întâmplat ca fiica mea să menționeze că primea 3,5 la sută pentru un cont Capital One pe care tocmai îl deschisese. Așa că am sunat la serviciul clienți.

 

Aveți un produs vechi, au spus ei. Trebuie să deschideți un cont nou pentru a obține o rată mai bună. Cu alte cuvinte, ei au fost stiffing clienții pe termen lung neavizați ca mine, în timp ce au oferit îndulcitori pentru a atrage noi, cum ar fi fi fiica mea. (Capital One a spus că este “mândru să ofere o gamă” și “încurajează clienții să revizuiască în mod regulat” pentru a se asigura că sunt în cele mai bune. Cu alte cuvinte, ei cred că este problema mea).

Experții în finanțe personale spun că aceasta este o poveste comună și că investitorii trebuie să fie conștienți de ambele părți ale Atlanticului. Băncile din Marea Britanie oferă în mod obișnuit bonusuri în numerar pentru deschiderea de noi conturi, iar parlamentarii au criticat recent băncile de pe strada principală pentru că oferă rate ale dobânzii “mizerabile”.

În loc să își parcheze întregul fond de urgență într-un cont curent, investitorii ar trebui să se gândească la stratificarea numerarului, spune Georgia Lee Hussey, un manager de avere cu sediul în Portland, Oregon.

Toată lumea ar trebui să aibă “o jumătate de lună sau o lună de numerar suplimentar în contul curent”, plus o altă lună de rezervă în contul de economii atașat la contul curent, spune Hussey. După aceea, următoarele două până la patru luni de numerar ar trebui să meargă într-un cont de economii cu randament ridicat, adesea la o altă bancă care oferă acces online ușor și rate mai bune ale dobânzii.

bani

Recentele rușini legate de depozitele neasigurate după prăbușirea Silicon Valley Bank servesc ca un memento pentru a menține suma totală din fiecare instituție sub plafonul schemelor de protecție guvernamentală: 250.000 de dolari pe cont în SUA, 85.000 de lire sterline pe persoană în Marea Britanie.

În toate cazurile, investitorii ar trebui să caute rate mai bune și să profite de bonusurile în numerar pe care unele bănci le oferă investitorilor pentru deschiderea unui nou cont.

Marea întrebare care se pune acum este ce să faceți dacă aveți mai mult de șase luni de numerar la îndemână. Un număr mare de investitori care au economisit bani suplimentari în timpul pandemiei au fost reticenți în a-i investi în acțiuni și obligațiuni după piețele turbulente de anul trecut. Iar investitorii care economisesc pentru un obiectiv pe termen scurt – de exemplu, plata unei taxe de școlarizare sau a unui avans pentru o casă – s-ar putea să nu dorească să riște să își piardă capitalul.

“Suma de bani care stă pe margine este epică”, a declarat Rick Rieder, director de investiții pentru venituri fixe la administratorul de active BlackRock.

Dacă piețele par prea înfricoșătoare, depozitele la termen și fondurile de piață monetară sunt o opțiune, dar fiecare are dezavantaje. Depozitele la termen blochează numerarul pentru o anumită perioadă, adesea cu o penalizare substanțială pentru retragerea anticipată. Iar fondurile de piață monetară, deși oferă acces instantaneu, nu sunt acoperite de asigurarea depozitelor, deoarece nu sunt produse bancare. Recentele intrări record în SUA în aceste fonduri, care investesc în valori mobiliare pe termen foarte scurt, au determinat-o pe secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, să avertizeze că aceste fonduri ar putea face obiectul unor retrageri în caz de criză.

Consilierii financiari avertizează că banii lichizi sunt un domeniu în care într-adevăr se poate avea prea mult. Se poate simți reconfortant să ai cinci ani de venituri care stau într-un cont bancar și este ușor să te lași impresionat de conturile sigure care promit randamente de patru ori mai mari decât cele disponibile cu doar un an sau doi în urmă.

Dar realitatea tristă este că inflația se menține la un nivel ridicat, astfel încât valoarea acelui ou de cuib se erodează în fiecare zi. Economiile pe termen lung, fie că este vorba de achiziționarea unei case peste un deceniu sau de pensionare peste 20 de ani, nu aparțin unui cont de numerar. Studiile au arătat că investitorii care încearcă să stea în afara perioadelor înfricoșătoare de pe piețele de acțiuni și obligațiuni sfârșesc adesea prin a pierde cea mai mare parte a câștigurilor. Nu fiți unul dintre ei.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online