Ce tip de stele pot susține viața?

177

Menținerea unei orbite stabile în jurul a două stele este ceva mai dificilă, spun oamenii de știință, iar multe planete pot deveni adesea suficient de fierbinți sau reci pentru a împiedica viața să se dezvolte acolo.

Cu toate acestea, un studiu al modului în care orbitele planetare ar evolua pe parcursul unui miliard de ani, în jurul diferitelor configurații de perechi de stele, indică probabil că o minoritate substanțială menține condițiile potrivite pentru viață. De asemenea, oferă indicii despre sistemele care merită o examinare mai amănunțită.

Una dintre cele mai importante întrebări, atunci când vine vorba despre existența vieții, este: ce tip de stele pot susține viața?

Se știe deja că stelele solitare de tip G pot susține viață, de vreme ce omenirea există. Totuși, această categorie acoperă doar o mică parte dintre stelele galaxiei.

Mai sunt şi stelele pitice roșii, de tip M, sunt cele mai des întâlnite, iar capacitatea lor de a susține viața este încă dezbătută.

Studiul care încearcă să facă lumină în cazul planetelor „Tatooine”

La o conferință a Societății Americane de Astronomie, Michael Pedowitz și Dr. Mariah MacDonald, de la Colegiul din New Jersey, și-au îndreptat atenția către a doua cea mai mare întrebare a lumii științifică:

Astfel, poate viața exista pe o planetă încălzită de doi sori?

„Rezultatele noastre confirmă că planetele care orbitează aproape de două stele devin rapid instabile”, au raportat cei doi oameni de știință menționați anterior.

Chiar dacă o astfel de planetă ar putea evita să fie „prăjită” de una dintre stele, schimbările majore de temperatură pe care le-ar experimenta ar exclude viața, cel puțin la suprafață.

Cu toate acestea, 15% dintre planetele stabile studiate de cei doi au avut temperaturi locuibile.

Aşadar, „Credem că planetele potențial locuibile tind să orbiteze aproape de binare cu distanțe de separare mici, dar rareori orbitează în jurul stelelor binare care au o masă similară, deoarece planetele stabile din jurul unor astfel de binare sunt prea reci”, s-a menționat, de asemenea.

Cu alte cuvinte, universul Star Wars, cu Tatooine care orbitează pe „sori gemeni” pare puțin probabil, în condițiile acelea. În schimb, astfel de planete ar putea avea o stea mare, asemănătoare Soarelui, dar și una secundară, mult mai slabă.

Sursa: Playtech.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online