Charles Schwab: Brokerul preferat al americanilor este departe de a fi distrus

30

Prăbușirea bruscă a Silicon Valley Bank nu a lovit doar prețurile acțiunilor creditorilor mici și regionali. Cea mai mare casă de brokeraj din America, Charles Schwab, simte și ea presiunea.

Acțiunile Schwab au pierdut aproape un sfert din valoarea lor, sau 36 miliarde de dolari, în ultima săptămână, ceea ce a făcut-o să fie a șasea cea mai slabă acțiune financiară din S&P 500.

Brokerul cu discount reprezintă o țintă puțin probabilă pentru investitorii care caută următorul SVB. Dar, de-a lungul anilor, s-a transformat într-una dintre cele mai mari bănci americane după depozite. Aceste depozite, care se ridicau la aproape 367 de miliarde de dolari la sfârșitul anului trecut, sunt acum în centrul atenției.

La fel ca SVB, Schwab a pus banii clienților să lucreze în titluri de creanță cu randament mai mare, cum ar fi titlurile de Trezorerie și titlurile garantate cu ipoteci, în anii în care ratele dobânzilor erau scăzute. Acestea sunt acum sub apă pe fondul creșterii ratelor dobânzilor. Pierderile nerealizate din portofoliul său de titluri de valoare de 333,3 miliarde de dolari se ridicau la aproape 28 miliarde de dolari la 31 decembrie.

Schwab suferă, de asemenea, de ieșiri de depozite – deși sub formă de “sortare de numerar”. Acest lucru se întâmplă atunci când clienții urmăresc randamente mai mari în altă parte. Acest lucru se reflectă într-o scădere de 17% a depozitelor în 2022.

Scenariul bear este după cum urmează. Un vârf de sortare a numerarului ar putea forța Schwab să lichideze titlurile de valoare și să cristalizeze pierderile pe hârtie. Acest lucru ar putea trage în jos rata de îndatorare Tier 1 sub minimul de reglementare de 4% și ar putea forța o majorare de capital.

Scenariul este puțin probabil. Optzeci la sută din depozitele lui Schwab sunt asigurate. Sortarea numerarului se stabilește pe măsură ce creșterile de rate se atenuează.

Schwab a încheiat 2022 cu o rată de îndatorare de 7,2%. Aceasta echivalează cu un tampon de 17 miliarde de dolari. Afacerea generează aproximativ 28 miliarde de dolari în numerar în fiecare trimestru prin maturitatea principalului, dobânda și creșterea netă a activelor noi. Schwab are acces la lichidități de peste 300 de miliarde de dolari prin intermediul Federal Home Loan Bank (FHLB) și alte facilități. Aceasta reprezintă o capacitate amplă de a face față chiar și unei lipse de lichidități grave pe termen scurt.

Acestea fiind spuse, anxietatea este contagioasă. Dar acest lucru creează oportunități pentru vânătorii de chilipiruri care au o viziune pe termen lung.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online