China Renaissance își reduce personalul după ce fondatorul a dispărut

36

China Renaissance a început o rundă de reduceri de personal, principala bancă de investiții în tehnologie din China fiind afectată de reținerea de către autorități a fondatorului său și a principalului său promotor, Bao Fan, luna trecută.

Pierderile de locuri de muncă au loc în timp ce banca de investiții de tip boutique își găsește serviciile de consiliere privind fuziunile și vânzările de acțiuni paralizate de represiunea Beijingului asupra industriei tehnologice.

China Renaissance a redus încet angajații de luni de zile, pe măsură ce afacerile sale s-au deteriorat, dar această ultimă rundă ar putea marca cea mai mare reducere a numărului de angajați din ultimii ani, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune.

O persoană a spus că ar implica aproximativ 10% din forța de muncă, care a totalizat 758 la începutul lunii martie. Aceasta a fost în scădere de la 775 de angajați la mijlocul anului trecut, potrivit documentelor.

China Renaissance a declarat că “restructurarea organizațională ne va permite să ne optimizăm resursele și să ne eficientizăm operațiunile, toate operațiunile de afaceri se desfășoară în mod normal”.

De la înființarea băncii în 2005, Bao s-a bazat pe relațiile personale profunde cu titanii tehnologiei din China pentru a transforma banca de investiții într-un grup care a oferit consultanță în aproape 1.000 de tranzacții în valoare de 146 miliarde de dolari până în iunie 2020.

Dar represiunea Beijingului asupra industriei care reprezintă cea mai mare parte a afacerii sale a fost dureroasă pentru grup, la fel ca și lipsa ofertelor publice inițiale pentru companiile chineze în New York și Hong Kong.

Veniturile din prima jumătate a anului 2022 au scăzut cu peste 40% față de anul precedent, făcând ca grupul să treacă de la un profit de 1,2 miliarde de Rmb (175 milioane de dolari) pentru prima jumătate a anului 2021 la o pierdere de 154 milioane de Rmb. Vânzările în diviziile de investiții bancare și de valori mobiliare ale grupului s-au prăbușit cu 69% și, respectiv, 89% în perioada respectivă.

China Renaissance a numit condițiile de piață “extrem de dificile” la momentul respectiv și încă nu a publicat date financiare mai recente. Divizia bancară de investiții se confruntă cu cele mai mari reduceri după ce șeful său Wang Lixing a avertizat angajații la începutul acestei săptămâni că a întocmit o listă pentru a “tăia grăsimea”, a declarat o persoană.

Statutul lui Bao rămâne neclar de la reținerea sa de către autoritățile chineze în urmă cu mai bine de o lună. La aproximativ o săptămână de la anunțul său din 16 februarie care dezvăluia că Bao a dispărut, compania listată la Hong Kong a declarat că “a luat cunoștință de faptul că domnul Bao cooperează în prezent la o anchetă desfășurată de anumite autorități din Republica Populară Chineză”.

Acțiunile grupului au pierdut aproximativ un sfert din valoarea lor de când compania a dezvăluit pentru prima dată că nu a reușit să ia legătura cu Bao. Persoane apropiate de dealer cred că detenția sa este legată de fostul său locotenent Cong Lin, pe care Bao l-a angajat departe de ICBC International, companie de stat, în 2020.

Autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din China l-a chemat public pe Cong, pe atunci președinte al băncii, pentru o “discuție de supraveghere” în septembrie anul trecut. În câteva zile, el a ieșit din poziții cheie la unitatea de valori mobiliare a China Renaissance și a fost ulterior reținut de autoritățile chineze.

Problemele lui Bao și Cong vin în contextul în care autoritățile de reglementare chineze își îndreaptă privirea spre curățarea industriei financiare a țării, în mare parte condusă de stat. Joi, organismul de supraveghere a corupției din China a anunțat o anchetă asupra lui Wang Guizhi, fostul președinte al consiliului de supraveghere al China Guangfa Bank.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online