China stabilește un obiectiv de creștere de 5% pentru a stimula redresarea economică

53

China va avea ca obiectiv o expansiune economică de “aproximativ 5%” pentru 2023, cel mai mic obiectiv al său din ultimele trei decenii, în timp ce președintele Xi Jinping încearcă să restabilească nivelurile de creștere economică de dinainte de pandemie și se pregătește să centralizeze și mai mult puterea în propriile mâini.

Anunțând ținta, care a fost mai mică decât obiectivul de anul trecut de 5,5%, premierul chinez demisionar Li Keqiang a declarat în Congresul Național al Poporului anual – parlamentul său de cauciuc – că scopul din acest an a fost de a “prioritiza stabilitatea economică”.

Dacă va fi atins, obiectivul ar reprezenta o recuperare de la o creștere de doar 3 la sută în 2022, după ce numeroase orașe chineze au suferit închideri prelungite în încercarea de a preveni răspândirea variantei de coronavirus Omicron.

Obiectivele oficiale de creștere economică ale Chinei au avut o tendință de scădere în ultimul deceniu, deoarece factorii de decizie politică au încercat să țină în frâu povara tot mai mare a datoriilor țării și să stimuleze mai mult consumul intern.

Analiștii au declarat că obiectivul conservator de creștere economică din acest an ar fi mai ușor de atins pentru noua echipă economică a lui Xi, după ce a fost cu mult sub obiectivul său din 2022.

Goldman Sachs a declarat că atingerea țintei din acest an nu a fost “o provocare”, având în vedere baza scăzută de anul trecut. Acesta a prezis că produsul intern brut va crește cu 5,5% în acest an, impulsionat de revenirea consumului gospodăriilor după inversarea politicii stricte a Chinei de zero-Covidă.

“Această țintă de creștere anunță revenirea creșterii PIB-ului ca principiu de organizare a politicilor economice și financiare, dar semnalează, de asemenea, că epoca creșterii fulminante s-a încheiat”, a declarat Eswar Prasad, cercetător principal la Brookings Institution.

Cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong încoace, Xi este așteptat să folosească sesiunea parlamentară din acest an, care a început duminică, pentru a întreprinde schimbări radicale în administrația sa.

Xi urmează să instaleze loialiști în posturi guvernamentale de rang înalt și să revizuiască portofolii precum finanțele și tehnologia, centralizând și mai mult puterea și inversând o tendință de decenii de separare a partidului de guvern.

Se așteaptă ca Li să fie înlocuit în funcția de premier de Li Qiang, un apropiat al lui Xi care a prezidat închiderea Shanghaiului anul trecut ca șef al partidului comunist din oraș. El a lucrat anterior cu Xi în provincia Zhejiang în anii 2000.

Li Qiang va susține o conferință de presă în ultima zi a congresului, pe 13 martie, în care va prezenta agenda noului său guvern.

Duminică, citind noul raport de activitate al guvernului în fața a aproximativ 3.000 de membri ai congresului, Li Keqiang a stabilit un obiectiv pentru deficitul bugetar al Chinei în acest an la 3 la sută din produsul intern brut, în timp ce s-a angajat să creeze 12 milioane de noi locuri de muncă în mediul urban și să mențină rata șomajului la aproximativ 5,5 la sută.

China trebuie să “extindă accesul pe piață” pentru investitorii străini, să susțină consumul și să controleze riscurile din sectorul imobiliar, a declarat Li, într-una dintre ultimele sale apariții în calitate de al doilea oficial de rang al Chinei. El a oferit puține detalii cu privire la modul în care Beijingul ar trebui să pună în aplicare aceste politici.

“Lovite de Covid-19 și de alte provocări, multe întreprinderi și întreprinderi mici s-au confruntat cu dificultăți acute”, a declarat Li. “Menținerea stabilității ocupării forței de muncă este o provocare, iar dezechilibrele bugetare ale unor administrații locale sunt substanțiale.”

Economia Chinei a dat semne de redresare din recesiune, sentimentul în sectorul manufacturier atingând un maxim al deceniului în februarie. Dar Li a avertizat în discursul său că “încă ne confruntăm cu multe dificultăți și provocări”.

Printre acestea se numără problemele externe, cum ar fi inflația din alte țări, încetinirea comerțului global și a creșterii economice, precum și încercările “tot mai mari” de “a suprima și a limita dezvoltarea Chinei”.

În ceea ce privește sectorul imobiliar afectat al Chinei, unde multe companii nu și-au plătit datoriile, Li s-a angajat să ajute “întreprinderile imobiliare de înaltă calitate, de top”, continuând în același timp să “împiedice expansiunea nereglementată”.

“Cred că, în ansamblu, raportul este orientat spre reasigurarea investitorilor străini că China este încă un loc bun pentru a face afaceri și așa mai departe”, a declarat Willy Lam, expert în politica chineză la think-tank-ul Jamestown Foundation din Washington.

În octombrie, președintele chinez a finalizat o curățenie curată în cel mai înalt organism decizional al Partidului Comunist, comitetul permanent al Politburo, format din șapte membri, eliminând facțiunile rivale și finalizând dominația sa asupra politicii țării.

În afară de Li Qiang, se așteaptă ca Xi să numească noi șefi la principalele agenții financiare și autorități de reglementare ale guvernului, inclusiv la Banca Populară a Chinei.

Analiștii și-au exprimat îngrijorarea că noii oficiali, dintre care mulți dintre ei și-au petrecut o mare parte din carieră ca politicieni ai guvernului local, ar putea fi mai puțin înclinați să abordeze speculațiile financiare decât echipa existentă, formată în principal din tehnocrați cunoscuți pentru caracterul lor de șoim.

Reportaj realizat de Joe Leahy, Ryan McMorrow, Sun Yu și Nian Liu în Beijing, Cheng Leng în Hong Kong și Kathrin Hille în Taipei.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online