Cineworld nu a primit încă oferte ferme pentru întreaga afacere

255

Cineworld, al doilea cel mai mare lanț de cinematografe din lume, nu a primit încă nicio ofertă de cumpărare a întregii companii în urma falimentului, după expirarea termenului limită pentru ca părțile interesate să își declare intenția de a face o ofertă.

Joshua Sussberg, un avocat care reprezintă Cineworld, a declarat marți în fața unui tribunal de faliment din Texas, în SUA, că operatorul de cinematografe cu datorii a contactat un “univers larg” de aproximativ 40 de potențiali pretendenți pentru a discuta o vânzare de la începutul lunii ianuarie.

Dar, în timp ce Cineworld a primit “multe oferte” pentru operațiunile sale din afara SUA și a Regatului Unit, cele mai mari două piețe ale sale, potențialii cumpărători și-au exprimat doar “un anumit interes strategic pentru întreaga activitate” și nu au venit cu o ofertă fermă.

Luna trecută, operatorul de cinematografe, care deține lanțul Regal Cinemas în SUA și marca Picturehouse în Marea Britanie, a inițiat un proces de vânzare “axat pe propuneri pentru întregul grup”, subliniind că nu intenționează să vândă “niciunul dintre activele sale în mod individual”.

Cineworld, care a intrat sub protecția legii falimentului în septembrie anul trecut, după ce s-a prăbușit din cauza datoriilor nete și a datoriilor de leasing care au ajuns la 8,8 miliarde de dolari, operează, de asemenea, mai mult de 100 de cinematografe în Europa de Est sub marca Cinema City și 10 în Israel.

Sussberg a adăugat că Cineworld “nu a primit nicio ofertă în numerar și nicio ofertă nu s-a apropiat de datoriile garantate de 6 miliarde de dolari care există astăzi în bilanțul companiei”. Termenul final pentru o ofertă este stabilit pentru 10 aprilie.

În lipsa unui cumpărător la vedere, avocații Cineworld și creditorii săi garantați merg mai departe cu planurile pentru un schimb de datorii cu acțiuni, care ar oferi creditorilor controlul asupra afacerii și probabil ar elimina acționarii existenți.

O tranzacție datorie pentru acțiuni ar putea fi aprobată până la sfârșitul lunii mai, cu un acord de restructurare până săptămâna viitoare.

“Recunosc că există încă unele probleme majore nerezolvate, dar suntem cu toții angajați din punct de vedere profesional să lucrăm și să facem tot ceea ce este necesar”, a declarat Sussberg.

În octombrie, Cineworld a convenit asupra unei rambursări a datoriilor de 1 miliard de dolari cu creditorii săi de primă ipotecă, dintre care mulți erau proprietari. În urma acordului, creditorii cu cea mai mare prioritate sunt acum un grup de investitori instituționali, inclusiv Invesco, Eaton Vance și Fidelity, cunoscut sub numele de grupul de creditori moștenitori.

O persoană apropiată grupului a declarat că nu a fost “o surpriză” faptul că nu s-a prezentat niciun ofertant care să caute să cheltuiască “miliarde de dolari în numerar pentru o companie în dificultate”. Aceștia au adăugat că este încă posibil ca unele active să fie vândute individual, în ciuda ambițiilor Cineworld de a evita acest lucru.

Persoana a declarat că viitorul lui Mooky Greidinger, directorul executiv al Cineworld, care a construit compania pornind de la o afacere de familie cu cinematografe din Israel, este încă necunoscut.

La sfârșitul anului trecut, creditorii au purtat discuții cu rivalul AMC cu privire la vânzarea unora dintre operațiunile Cineworld din Marea Britanie și SUA, dar discuțiile au eșuat.

Sussberg a adăugat că performanțele de vânzări la Cineworld, care operează 751 de locații la nivel global, s-au îmbunătățit în ianuarie și februarie datorită filmelor Avatar: The Way of Water și Ant Man and the Wasp: Quantumania, și urma să se îmbunătățească și mai mult odată cu sosirea pe ecrane a blockbusterelor de vară.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online