Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a aprobat un proiect prin care ziua de 6 ianuarie, de Bobotează, devine zi liberă pentru angajați

71

În cadrul unui proiect, în România, angajaţii vor beneficia de o nouă zi liberă. Măsura a fost aprobată de Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților și urmează să ajungă în plenul Camerei Deputaților, care este și cameră decizională.

O nouă zi liberă pentru români

Astfel, Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a aprobat miercuri, 31 august, un proiect prin care ziua de 6 ianuarie, de Bobotează, devine zi liberă pentru angajați.

Trebuie menționat că proiectul urmează să ajungă în plenul Camerei Deputaților, care este și cameră decizională. Ulterior, acesta va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, scrie g4media.ro

Salariații români au primit liber pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului

În contextul zilelor libere, amintim că salariații români au primit liber pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului, conform Codului Muncii aflat în prezent în vigoare în România. Mai mult, angajatorii care nu au respectat măsura au riscat o serie de amenzi de până la 10.000 de lei conform prevederilor în vigoare.

Anual, la jumătatea lunii august, respectiv în data de 15 august, în fiecare an, salariații din România beneficiază, conform prevederilor din Codul Muncii, de o zi liberă, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, sărbătoare deosebit de importantă la români.

Sfânta Maria Mare sa sărbătorit, în acest an, într-o zi de luni, ceea ce înseamnă că salariații, indiferent că vorbim de cei de la stat sau cei din mediul privat, au beneficiat, la sfârșitul săptămânii de trei zile libere succesive, potrivit legii în vigoare.

Chiar dacă în Codul Muncii legea stipulează că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, totuși, anumite categorii de angajaţi trebuie să se prezinte la muncă şi în aceste zile.

De exemplu, este vorba despre persoanele ce lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Totuși, în astfel de situații, angajatorii trebuie să le asigure salariaților compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Mai mult, dacă, din anumite motive, nu se poate acorda timp liber, atunci salariații trebuie să beneficieze de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază pentru ziua respectivă.

Din punct de vedere legal, dacă o companie nu acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală sau nu recompensează munca în aceste zile, atunci angajatorii pot primi amenzi de până la 10.000 de lei.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online