Compania Coinbase primește un avertisment din partea SEC cu privire la o potențială acțiune legală

46

Comisia pentru valori mobiliare și burse a notificat Coinbase, bursa de criptomonede listată în SUA, că ia în considerare o acțiune de aplicare a legii împotriva companiei, în timp ce autoritatea de reglementare își continuă acțiunile de reprimare a activelor digitale.

Autoritatea de reglementare a emis Coinbase o notificare Wells, care avertizează companiile că se pot confrunta cu măsuri de executare în viitor. Avizul spune că SEC a luat o “determinare preliminară” de a recomanda acțiuni împotriva Coinbase, potrivit unei copii văzute de Financial Times. O potențială acțiune civilă poate implica, printre alte măsuri, o solicitare de ordin de încetare, un ordin de încetare a activității sau sancțiuni bănești civile.

Notificarea Wells este cea mai recentă dintr-o serie tot mai mare de acțiuni pe care SEC le-a luat împotriva unor companii cripto proeminente din SUA, în timp ce președintele agenției, Gary Gensler, adoptă o poziție mai dură față de o industrie pe care o consideră în mare parte neconformă cu legislația privind valorile mobiliare. De la începutul acestui an, autoritatea de supraveghere a piețelor financiare a lansat o serie de acțiuni de aplicare a legii, inclusiv acțiuni în justiție împotriva creditorului Genesis și a casei de schimb Gemini pentru că nu au înregistrat un sistem de împrumut de cripto-monede ca ofertă de valori mobiliare.

De asemenea, autoritatea de reglementare a dat în judecată operatorul prăbușit de stablecoin Terraform Labs și pe directorul executiv Do Kwon, pentru că ar fi aranjat o fraudă criptografică care a dus la pierderi de miliarde de dolari. Miercuri, agenția l-a dat în judecată pe antreprenorul cripto Justin Sun, precum și o serie de celebrități despre care a afirmat că au promovat în mod necorespunzător activele digitale.

La începutul acestui an, Coinbase a ajuns la o înțelegere de 100 de milioane de dolari cu autoritățile de reglementare din New York pentru presupuse eșecuri în materie de combatere a spălării banilor. În 2021, compania a renunțat la planurile de a lansa un produs de creditare a activelor digitale după ce SEC a avertizat că ar constitui un titlu de valoare neînregistrat și că ar fi dat în judecată platforma dacă bursa ar fi urmat debutul.

Într-o postare pe blog publicată miercuri, directorul juridic al Coinbase, Paul Grewal, a declarat că Coinbase “a cerut SEC reguli cripto rezonabile pentru americani”, dar “a primit în schimb amenințări juridice”. Grewal a declarat că Coinbase este încrezător în legalitatea activelor și serviciilor sale.

Directorul executiv al Coinbase, Brian Armstrong, a declarat pe Twitter că “după ani de zile în care am cerut reguli cripto rezonabile, suntem dezamăgiți de faptul că SEC ia în considerare instanțele în locul dialogului constructiv. Dar dacă instanțele sunt necesare, așa să fie”.

Acțiunile Coinbase au scăzut cu 13% în tranzacționarea după orele de tranzacționare.

O persoană familiarizată cu această chestiune a declarat că Coinbase s-a întâlnit cu SEC de aproximativ 60 de ori în ultimele nouă luni. Potrivit notificării Wells, bursa are termen până la 5 aprilie pentru a expune orice motive pentru care nu ar trebui să fie depusă o acțiune de executare.

SEC a refuzat să comenteze.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online