Compania Evergrande se pregătește să publice calendarul detaliat al restructurării

41

Dezvoltatorul imobiliar chinez Evergrande urmează să publice un nou calendar pentru procesul de restructurare întârziat, în timp ce se apropie de un acord cu investitorii internaționali care au fost afectați de eșecul grupului.

Intrarea în incapacitate de plată a Evergrande în 2021 a declanșat o criză în sectorul imobiliar din China, care a contribuit la încetinirea creșterii celei de-a doua economii mondiale. Vânzările de proprietăți au scăzut cu 4% de la an la an în ianuarie și februarie, deși ritmul de contracție s-a îmbunătățit după ce Beijingul a dezvăluit măsuri de sprijin.

Evergrande, care a avut datorii de 300 de miliarde de dolari, s-a bazat pe împrumuturi internaționale de peste 20 de miliarde de dolari pentru a-și finanța expansiunea, dar a ținut investitorii în întuneric pentru perioade lungi de timp după ce nu a reușit să-și ramburseze datoriile. A ratat în mod repetat termenele pe care și le-a autoimpus pentru a prezenta planurile de restructurare.

În cadrul unei audieri la tribunalul din Hong Kong luni, care a făcut parte dintr-un proces de 110 milioane de dolari intentat de un investitor în iunie anul trecut pentru a lichida compania, dezvoltatorul a declarat că va publica miercuri o foaie de termeni.

Evergrande a declarat că se așteaptă să semneze un acord cu creditorii până la sfârșitul lunii, adăugând că restructurarea va intra probabil în vigoare din octombrie.

Guvernul a inițiat o campanie de reducere a efectului de levier în 2020, cunoscută sub numele de cele trei linii roșii, care a avut ca scop reducerea împrumuturilor dezvoltatorilor după decenii de creștere alimentată de urbanizare. Cu toate acestea, politica a pus o presiune financiară semnificativă asupra dezvoltatorilor.

După un val de neplăți inițiale în 2021, care a pus în centrul atenției industria imobiliară chineză puternic îndatorată, Beijingul s-a concentrat în principal pe finalizarea proiectelor de construcție blocate în întreaga țară.

 

Investitorii Evergrande s-au concentrat în mod obișnuit pe activele offshore ale țării, inclusiv pe filialele sale listate în Hong Kong, dar au fost frecvent frustrați de lipsa de progres din partea unei companii care se concentrează în mod covârșitor pe proiectele imobiliare continentale.

Avocatul Evergrande a declarat în timpul audierii în instanță că societatea plănuia să facă publice condițiile de restructurare încă de miercuri ca bază pentru restructurarea datoriilor offshore. Instanța a stabilit data de 31 iulie pentru următoarea audiere a unei cereri de lichidare.

Alți dezvoltatori chinezi aflați în incapacitate de plată, inclusiv Fantasia, și-au publicat recent propriile propuneri de restructurare. La sfârșitul anului trecut, Beijingul a dezvăluit noi linii de credit prin intermediul sistemului bancar de stat, dar acestea au fost puse la dispoziție doar dezvoltatorilor care au fost considerați a fi de “înaltă calitate”. Unii dintre acești dezvoltatori s-au întors pe piețele de obligațiuni pentru a obține mai multe datorii.

Evergrande nu și-a publicat încă situațiile financiare pentru ultimii doi ani, iar tranzacționarea acțiunilor sale a fost suspendată timp de aproximativ un an. Firma globală de contabilitate PwC a demisionat din funcția de auditor la începutul acestui an din cauza opiniilor diferite privind situațiile financiare, a anunțat compania în ianuarie.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online