Compania Inflection caută până la 675 de milioane de dolari, în timp ce finanțarea pentru grupurile de inteligență artificială este în creştere

61

Un start-up de inteligență artificială de un an înființat de unul dintre co-fondatorii DeepMind este în discuții pentru a strânge până la 675 de milioane de dolari, în timp ce hype-ul tot mai mare în jurul AI generativ determină o creștere a interesului investitorilor.

Inflection AI, fondată de Mustafa Suleyman și de creatorul LinkedIn Reid Hoffman, se numără printre un grup de start-up-uri de inteligență artificială care se întrec în a construi programe informatice sofisticate care pot scrie scripturi și crea artă în câteva secunde.

Grupul, care nu a lansat încă un produs, este în discuții pentru a obține de două până la trei ori mai mare decât prima rundă de finanțare în valoare de 225 milioane de dolari anul trecut, potrivit unor persoane care au cunoștință de discuții.

Suleyman, directorul executiv al Inflection, a declarat: “În cele din urmă, dacă decidem să creștem, vom strânge suma potrivită de capital pentru a ne atinge obiectivele companiei noastre.”

Strângerea de fonduri propusă vine în contextul în care entuziasmul față de așa-numitele start-up-uri de “inteligență artificială generativă” a crescut de la lansarea chatbot-ului ChatGPT al OpenAI la sfârșitul anului trecut, creând un punct luminos rar într-un peisaj tehnologic dominat de evaluări în scădere și reduceri de locuri de muncă.

În ianuarie, Microsoft a confirmat o “investiție de mai multe miliarde de dolari” pe parcursul mai multor ani în OpenAI, producătorul bot-ului ChatGPT. Persoane familiare cu discuțiile au declarat anterior că OpenAI căuta 10 miliarde de dolari de la Microsoft la o evaluare de 29 miliarde de dolari.

Anthropic, cu sediul în California, a strâns recent 300 de milioane de dolari de la Google, în timp ce Character.ai, fondată de foști angajați ai Google, încearcă să strângă sute de milioane de dolari, potrivit a două persoane familiare cu discuțiile.

Inflection, care construiește un asistent personal de inteligență artificială pentru web, a angajat experți în inteligență artificială de la mai mulți concurenți, inclusiv OpenAI, DeepMind și Google, care au ajutat anterior la construirea unora dintre cele mai puternice modele lingvistice din lume.

Suleyman a fondat Inflection după plecarea sa de la Google la începutul anului 2022. La gigantul de căutare, Suleyman a condus echipa însărcinată cu integrarea lui LaMDA, unul dintre chatbots de inteligență artificială conversațională a Google, în Google Search.

Înainte de perioada petrecută la Google, Suleyman a fost unul dintre cei trei fondatori ai DeepMind, care a fost înființată în Marea Britanie în 2010 și a fost cumpărată de Google pentru 400 de milioane de lire sterline în 2014.

Suleyman a părăsit DeepMind în 2019, în urma unei anchete independente privind acuzațiile de hărțuire și hărțuire împotriva sa. El și-a cerut scuze în mod public pentru comportamentul său, spunând într-un interviu înregistrat că “a dat-o în bară” și că a fost “foarte exigent și destul de necruțător”.

Inflection a strâns anterior bani de la firme de capital de risc, inclusiv Greylock Partners, unde Suleyman și Hoffman rămân investitori.

Suleyman a declarat că Inflection își construiește propria tehnologie și intenționează să lanseze “foarte curând” un produs de consum care este în prezent în faza de testare. Acest lucru este în contrast cu alte start-up-uri din industrie, inclusiv fosta companie a lui Suleyman, DeepMind, care se afișează ca organizații de cercetare.

“Construim o inteligență artificială conversațională, care va fi modul în care veți accesa informațiile din lume”, a declarat Suleyman. Acesta nu va răspunde la întrebări pe orice subiect, dar va fi special conceput pentru a ajuta utilizatorii cu sarcini online, cum ar fi efectuarea de rezervări și achiziții.

Scopul Inflection este de a construi un chatbot care să fie corect din punct de vedere factual și sigur. “Inteligența artificială personală … se vor simți ca fiind mai mult decât un browser sau o aplicație. Ele vor fi principala modalitate prin care veți găsi lucruri, veți face lucruri, veți cumpăra lucruri, veți rezerva lucruri online”, a spus el.

Compania și-a antrenat modelul generativ pe infrastructura de cloud computing Azure a Microsoft, care este, de asemenea, utilizată pentru a rula modelele GPT ale OpenAI, potrivit directorului executiv al Microsoft, Satya Nadella. Acesta susține că are în prezent acces la unul dintre cele mai mari clustere de GPU, cipurile specializate necesare pentru a antrena și rula modele mari de inteligență artificială.

Rapoarte suplimentare de la Tabby Kinder, Richard Waters, Tim Bradshaw și George Hammond.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online