Companiile aeriene se luptă să repatrieze dolari din Pakistanul afectat de criză

34

Organismul mondial al industriei aeriene a avertizat că Pakistanul a devenit “foarte dificil” de deservit cu zboruri, deoarece transportatorii se luptă să repatrieze dolari, adăugând dificultăți pentru companiile străine care operează în țara afectată de criză.

Pakistanul suferă de o criză financiară în creștere, cu niveluri periculos de scăzute ale rezervelor valutare care duc la penurie și la creșterea prețurilor bunurilor esențiale. Companiile se confruntă cu întârzieri în importul sau conversia valutei, iar analiștii au avertizat că țara riscă să intre în incapacitate de plată.

Transportatorii aerieni, care vând bilete în moneda locală, dar trebuie să repatrieze dolari pentru a plăti cheltuieli precum combustibilul, au fost loviți în mod deosebit. Asociația Internațională a Transportului Aerian a declarat că 290 de milioane de dolari de fonduri au fost blocate în țară în ianuarie, cele mai recente date disponibile, în creștere cu aproape o treime din decembrie. Pakistanul reține a doua cea mai mare cantitate de valută străină de la companiile aeriene la nivel global, după Nigeria.

“Companiile aeriene se confruntă cu întârzieri mari înainte de a putea să-și repatrieze fondurile”, a declarat Philip Goh, șeful IATA pentru Asia-Pacific. “Unele companii aeriene au încă fonduri blocate în Pakistan din vânzările din 2022”.

Virgin Atlantic a anunțat luna trecută că se retrage din Pakistan, la puțin peste doi ani de când a lansat serviciile. Transportatorul s-a confruntat cu probleme de repatriere a fondurilor, dar decizia de a suspenda zborurile s-a bazat pe economia rutei, potrivit unei persoane familiare cu decizia.

Goh a spus: “Dacă persistă condiții care fac ca economia de operare către o țară să fie nesustenabilă, ne-am aștepta ca companiile aeriene să își folosească mai bine activele valoroase ale aeronavelor în altă parte.”

Rezervele valutare ale Pakistanului se ridică la aproximativ 4 miliarde de dolari, suficient pentru a acoperi doar o lună de importuri. În timp ce autoritățile au impus controale stricte ale importurilor și ale monedei, aceste măsuri au fost în mare parte ridicate în acest an, într-un efort de a revigora un ajutor de salvare de 7 miliarde de dolari din partea FMI.

Analiștii și directorii au declarat că a existat o lungă perioadă de așteptare a datoriilor care trebuiau compensate după ce limitele au fost relaxate, ceea ce a dus la rețineri în asigurarea certificatelor de conversie a valutei cu băncile locale.

Oficialii pakistanezi au declarat că băncile au plătit companiile aeriene de când au fost ridicate restricțiile valutare, dar au existat și alte provocări presante, cum ar fi finanțarea importurilor de alimente și medicamente. “Se fac plăți”, a declarat un oficial. “Dar, desigur, există mai multă cerere”.

Alte industrii resimt, de asemenea, durerea. Întreprinderea locală a Honda a anunțat că suspendă producția pentru restul lunii martie, după opriri similare ale unităților locale ale Toyota și Suzuki. Habib Yousuf, directorul de țară al diviziei britanice de finanțare a dezvoltării British International Investment, a declarat că unele companii investite se luptă să plătească contractori străini, cum ar fi consultanții.

Banca de Stat din Pakistan, banca centrală, nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Dificultatea repatrierii dolarilor a devenit o problemă globală pentru industria aviatică, deoarece inflația ridicată pune presiune asupra rezervelor valutare. Anul trecut, Emirates a suspendat zborurile către Nigeria, care a blocat mai multe fonduri ale companiilor aeriene decât orice altă țară.

Subhas Menon, directorul general al Asociației companiilor aeriene din Asia-Pacific, a remarcat că și companiile aeriene se străduiesc să repatrieze fonduri din Sri Lanka și Bangladesh.

O comisie a Senatului pakistanez a cerut luna aceasta Ministerului Aviației să îndemne companiile aeriene să reia operațiunile, potrivit presei locale.

Dar companiile aeriene străine au întârziat să se întoarcă în Pakistan, cu mai puține zboruri totale programate pentru martie 2023 decât în aceeași lună din 2019, înainte de pandemie, potrivit companiei de analiză a aviației Cirium. Zborurile Emirates au scăzut cu 24%, în timp ce cele ale transportatorului de stat saudit Saudia au scăzut cu 17%.

Mark Martin, director executiv al companiei de consultanță în domeniul aviației Martin Consulting, a declarat: “Nu este o problemă: “Dacă nu poți scoate bani dintr-o țară, atunci nu are rost să te duci acolo”.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online