Constructorul britanic de locuințe Vistry sfidează pesimismul, invocând creșterea vânzărilor și scăderea costurilor

29

Constructorul de case din Marea Britanie Vistry este “optimist” în ceea ce privește anul viitor, în ciuda îngrijorărilor legate de o încetinire a pieței imobiliare și de creșterea inflației, spunând că vânzările se îmbunătățesc și costurile de construcție au început să scadă.

Grupul FTSE 250 țintește peste 440 de milioane de lire sterline în profiturile ajustate înainte de impozitare în acest an, cu 10% mai mult decât previziunile de consens ale analiștilor. Cu toate acestea, cifra este mai mică decât profiturile combinate 2022 pentru Vistry și rivalul Countryside, pe care Vistry l-a cumpărat anul trecut.

Directorul executiv Greg Fitzgerald a declarat că piața imobiliară revine la o stare similară cu cea din 2019 după urcușurile și coborâșurile pandemiei.

“Suntem destul de bullish”, a spus el. “Ne-am întors la un tip de piață imobiliară normalizată, pre-pandemică, una în care putem foarte bine să operăm”.

Tonul optimist contrastează cu alți mari constructori de case care, la începutul acestui an, au declarat că vor reduce construcțiile și au avertizat asupra unei încetiniri semnificative a vânzărilor. Vânzările de case au fost grav afectate de creșterea costurilor ipotecare la sfârșitul anului trecut, iar constructorii de case au fost, de asemenea, presați de creșterea costurilor de construcție.

Fitzgerald a declarat că există semne că costurile de construcție încep să scadă, fără mari creșteri de preț din partea furnizorilor Vistry în primul trimestru și cu scăderea unor materiale. “Vedem o deflație (a costurilor) de construcție față de ultimii doi ani, când am văzut o inflație a construcțiilor la fel de mare ca în cei patruzeci de ani ai mei”, a spus el. “Lemnul a scăzut dramatic în primul trimestru”.

Inflația anuală a prețurilor de consum din Marea Britanie a ajuns la 10,4% în februarie, a declarat miercuri Oficiul Național de Statistică, mai mare decât previziunile economiștilor de 9,9%.

Vistry beneficiază de faptul că are o pondere mai mare a activității sale în domeniul locuințelor accesibile și parteneriate cu asociațiile de locuințe, care sunt mai puțin afectate de suișurile și coborâșurile pieței imobiliare. Profitul ajustat înainte de impozitare a crescut cu 20% în 2022 față de anul precedent, ajungând la 418 milioane de lire sterline. Acțiunile Vistry au crescut cu 3 procente în primele tranzacții.

Compania, care include mărcile Bovis Homes și Linden Homes, a declarat că vânzările sale s-au redresat pe parcursul 2023, deoarece piața ipotecară s-a stabilizat și încrederea consumatorilor s-a îmbunătățit. Acesta a declarat că rata sa de vânzări private pe site pe săptămână a fost în medie 0.54 în anul de până acum, dar a crescut la 0.62 în ultimele patru săptămâni.

Analistul Investec Aynsely Lammin a declarat: “Ambele sunt în curs de a fi analizate: “Orientarea profitului este liniștitoare, dar presupune că ratele de vânzări continuă să se îmbunătățească”.

Fitzgerald a declarat că turbulențele din băncile americane și europene nu au afectat încrederea cumpărătorilor și că societatea nu se așteaptă la perturbări majore în sectorul ipotecar din Marea Britanie.

El a spus că prețurile de vânzare au rămas stabile până acum, sfidând previziunile unei scăderi mari, deși susținute de compania care oferă cumpărătorilor stimulente, cum ar fi covoare și amenajări îmbunătățite.

Vistry a anunțat, de asemenea, că investitorul american Jeff Ubben se va alătura consiliului de administrație. Inclusive Capital Partners al lui Ubben a fost un acționar important la Countryside și a făcut presiuni pentru vânzarea acesteia, devenind proprietar al grupului combinat. Doi directori neexecutivi, Nigel Keen și Katherine Innes Ker, vor pleca după șase și, respectiv, patru ani de mandat.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online