Coranul îi îndeamnă pe musulmani să se ferească de riba

64

În contextul financiaro-religios, Coranul îi îndeamnă pe musulmani să se ferească de riba, dobândă, în arabă, ca o regulă greu de urmat dacă, de exemplu,  aceştea sunt participați la sistemul financiar global.

Astfel, musulmanii care se supun cu strictețe acestui principiu sunt obligați să evite produse precum ipotecile și chiar conturile de economii convenționale. În unele țări musulmane există bănci islamice dedicate care au găsit soluții de rezolvare (de la cu adevărat interesante până la pură șmecherie), dar în multe părți ale lumii nu există prea multe alternative bune.

Din fericire, Wahed, un robo-consilier islamic susținut de fotbalistul francez Paul Pogba, a venit cu o soluție inedită, fără dezavantaje imaginabile.

Aur în schimbul banilor

Platforme precum Wahed și-au stabilit sarcina de a face din capitalism o activitate conformă din punct de vedere teologic pentru musulmani.

Compania a început să pună la dispoziția clienților un card de debit garantat cu aur, despre care susține cu îndrăzneală că le va permite musulmanilor britanici – sau oricui altcuiva care caută o investiție halal – să deschidă pentru prima dată conturi curente conforme cu Sharia (cu îndrăzneală, deoarece în Marea Britanie există de ceva vreme produse financiare islamice).

Clienții care vor accepta oferta vor cumpăra acțiuni în ETC-ul de aur fizic al Royal Mint, Wahed mizând pe percepția aurului ca investiție sigură. Clienții vor extrage apoi din investiție pentru cheltuielile lor zilnice. Aceasta este … problematic!

Într-un interviu de lansare cu Yahoo! Finance, fondatorul Junaid Wahedna a declarat,

“Cardul nostru de debit utilizează o marfă tranzacționată la bursa de la Londra pentru a stoca activele clienților în aur, asigurând că banii lor sunt în siguranță, ajutându-i să crească și permițându-le să cheltuiască și să stocheze bani fără a risca expunerea la riba”.

De asemenea, este mai sigur să folosești aurul împotriva deprecierii actuale a monedelor fiduciare, care îi afectează în special pe cei care își păstrează economiile în numerar, deoarece aceștia sunt loviți cel mai puternic de inflație.

 

Activele în timp nu sunt afectate de presiunile inflaționiste pe termen lung … dacă toată lumea ar folosi, teoretic, contul nostru în loc să îl păstreze în contul curent, care este afectat de inflație, această criză inflaționistă nu i-ar afecta la fel de mult, dacă nu cumva chiar deloc.

Făcând un pas înapoi …OK, anul trecut, banii au avut o perioadă proastă. Dar ETC a scăzut cu 0,19% (în ciuda unui război terestru în Europa), deci a avut o evoluție ușor mai proastă în termeni reali – nu a asigurat bani “siguri” și cu siguranță nu a depășit inflația:

 

În plus, FT Alphaville nu poate să nu creadă că există anumite pericole suplimentare pentru a vă fixa soldul contului curent la un activ care fluctuează în mod obișnuit cu câteva puncte procentuale pe o bază zilnică / săptămânală.

În plus, desigur, există un comision: 2,99 lire sterline pe lună pentru solduri de până la 99.999 lire sterline. Dincolo de acest punct, există o rată fixă – cu corolarul evident că, cu cât aurul se comportă mai bine, cu atât plătești mai mult (și asta înainte de a intra în grijile legate de lucruri precum impozitul pe câștigurile de capital).

Există și alte întrebări teologice. Wahed susține că această configurație nu este maisir (speculație, de asemenea interzisă), deoarece este susținută de un activ fizic, clienții putând răscumpăra acțiunile pentru monede de aur și lingouri. Umer Suleman, șeful global al departamentului de risc de la Wahed, spune: “Faptul că averea este susținută de active tangibile sau sub formă de active tangibile este o parte esențială a filozofiei finanțelor islamice, iar păstrarea în aur îndeplinește cu siguranță această cerință.”

Dar există un preț mare de plătit dacă vă decideți să vă schimbați soldul contului curent pentru chestia galbenă reală. Monetăria Regală percepe taxe pentru procurarea, fabricarea, verificarea calității și Scrooge McDuck-area* oricăror monede sau lingouri. De exemplu, un lingou de 1 g este vândut cu o primă de 48% față de prețul spot al aurului. Cifrele sunt mai mici pentru valorile mai mari, de 5,7% pentru 100g, care se vinde cu aproximativ 25.000 de lire sterline.

*Bine, am inventat-o pe ultima, dar primele de schimb sunt reale.

Scăderile de pe piață între 3 și 5 procente ar putea fi atenuate în timp, dar un cont curent în flux zilnic ar putea fi inutil atunci când vine vorba de plata cheltuielilor fixe, cum ar fi chiria și utilitățile.

 

Junaid Wahedna © Handout

Wahedna a lansat Wahed la New York în 2017 ca o alternativă prietenoasă pentru musulmani la aplicații de investiții precum Nutmeg. Este susținută de brațul de capital de risc al gigantului petrolier Saudi Aramco, Wa’ed*, și aspiră să ofere o serie de servicii.

*Doar pentru a congrega acest Marc Jacobisifaction, care este Wahed de Wahedna de Wa’ed (acum încercați să spuneți asta din nou de două ori mai repede).

Anul trecut, a plătit 300.000 de dolari către SEC pentru că ar fi “făcut declarații înșelătoare și și-a încălcat datoria fiduciară, precum și pentru nerespectarea conformității legate de activitatea sa de consiliere Shari’ah” (Wahed nu a recunoscut sau negat constatările SEC).

În Regatul Unit, unde s-a lansat în 2018, a achiziționat recent doi furnizori de testamente islamice și a deschis un magazin pe Baker Street din Londra. Planul în Marea Britanie, a declarat Wahedna, este de a promova “deschiderea și educația financiară” într-un moment în care prăbușirea cripto a semănat neîncredere în industria fintech mai largă.

Wahedna a spus că întregul buget de marketing al companiei din Marea Britanie a fost cheltuit pentru educație, având în vedere nivelul ridicat de “escrocherii din comunitate”. După deschiderea magazinului, el a adăugat că cardul ar necesita o “mare inițiativă educațională” pentru a se lansa.

Să sperăm că FT Alphaville dă o mână de ajutor, subliniind că există deja mai multe bănci islamice dedicate în Marea Britanie care oferă atât credite ipotecare cât și conturi curente conforme cu sharia. Există, de asemenea, o mulțime de fonduri de investiții prietenoase cu islamul care evită sectoarele problematice, cum ar fi alcoolul, jocurile de noroc și băncile pe care orice învățat al sharia ar fi fericit să le binecuvânteze.

Mai mult, majoritatea clericilor din industria financiară islamică sunt de fapt de acord ca și musulmanii devotați să folosească produse bancare convenționale dacă nu există alternative. Acesta este motivul pentru care sistemul bancar islamic nu a luat de fapt atât de mult avânt pe cât și-ar fi dorit unii susținători.

Pentru a adăuga la strălucirea sa, Wahed folosește celebrități musulmane precum mijlocașul Juventus Pogba și fostul campion UFC Khabib Nurmagomedov ca “ambasadori ai mărcii”. Într-un podcast Wahed din octombrie anul trecut, Nurmagomedov a declarat că s-a alăturat pentru că “riba poate ucide nu doar câțiva oameni, ci orașe și țări”.

Aceasta este o vânzare grea, dar cardul de debit cu suport de aur gadget al lui Wahed ar putea foarte bine să implice mai multe riscuri pentru clienți decât lovituri de ochi cu dobândă.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online