Credit Suisse a încălcat legea de supraveghere în cazul fondurilor Greensill de 10 miliarde de dolari

56

Autoritatea elvețiană de reglementare financiară și-a încheiat ancheta de doi ani privind eșecurile Credit Suisse în legătură cu prăbușirea firmei financiare specializate Greensill Capital, constatând că a existat o “încălcare gravă a legislației elvețiene de supraveghere”.

Implozia Greensill în martie 2021 a determinat Credit Suisse să suspende și să închidă fonduri în valoare de 10 miliarde de dolari care au împrumutat bani prin intermediul afacerii de finanțare a lanțului de aprovizionare, prinzând economiile a 1.000 dintre cei mai apreciați clienți ai băncii elvețiene.

Credit Suisse se află în mijlocul unei operațiuni dificile și costisitoare de recuperare a fondurilor pentru clienții săi prin intermediul unor cereri de despăgubire și procese de asigurare, care se așteaptă să continue timp de mai mulți ani. Până în prezent, a reușit să recupereze 7,4 miliarde de dolari din cele 10 miliarde de dolari investite în fonduri, deși ultima parte se dovedește a fi cea mai greu de recuperat.

Greensill a fost condus de fostul fermier de pepeni Lex Greensill și a fost consiliat de fostul prim-ministru britanic David Cameron.

Într-o declarație de marți, Finma, autoritatea de reglementare elvețiană, a declarat că banca elvețiană nu a reușit “să identifice, să limiteze și să monitorizeze în mod adecvat riscurile în contextul relației de afaceri cu Lex Greensill pe o perioadă de ani”. Ca urmare, “FINMA concluzionează astfel că a existat o încălcare gravă a legislației elvețiene în materie de supraveghere”, a adăugat aceasta.

Autoritatea de reglementare nu are puterea de a amenda companiile din sfera sa de competență, dar poate interzice persoanelor fizice să acționeze într-un rol de conducere la o instituție pe care o supraveghează.

Aceasta a declarat că a deschis patru proceduri de executare împotriva foștilor manageri ai Credit Suisse, dar nu a dorit să facă alte comentarii cu privire la aceștia sau să le dezvăluie identitatea. Nu a publicat raportul său complet în această privință.

“În cadrul procedurilor sale, Finma a concluzionat că Credit Suisse Group și-a încălcat grav obligația de supraveghere de a identifica, limita și monitoriza în mod adecvat riscurile în contextul relației de afaceri cu Lex Greensill pe o perioadă de ani”, a declarat autoritatea de reglementare.

“Finma a constatat, de asemenea, deficiențe grave în structurile organizaționale ale băncii în perioada investigată. În plus, aceasta nu și-a îndeplinit în mod suficient obligațiile de supraveghere în calitate de administrator de active.”

Credit Suisse a realizat propriul raport privind eșecurile sale cu privire la Greensill, dar nu l-a publicat.

Ulrich Körner, directorul executiv al băncii, a declarat marți că încheierea investigației Finma a marcat un pas important în rezolvarea problemei.

“Revizuirea Finma a întărit multe dintre constatările revizuirii independente inițiate de consiliul de administrație și subliniază importanța acțiunilor pe care le-am întreprins în ultimii ani pentru a ne consolida cultura de risc și de conformitate”, a spus el. “De asemenea, continuăm să ne concentrăm pe maximizarea recuperării pentru investitorii de fonduri.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online