Criza maionezei evidențiază presiunile asupra prețurilor la alimente

143

Primăvara, McDonald’s Japonia servește de obicei o specialitate de sezon: un sandviș pentru micul dejun din ghimbir, mere, cârnați și un ou. Nu și în acest an. Lanțul de fast-food este unul dintre numărul tot mai mare de companii din țară care suspendă vânzările de articole legate de ouă.

Japonia a sacrificat aproximativ 15mn de păsări, în timp ce se confruntă cu cel mai grav focar de gripă aviară din istoria sa. Ca urmare, prețurile cu ridicata ale ouălor în februarie aproape s-au dublat. Penuria este resimțită pe scară largă. Magazinele de proximitate, inclusiv 7-Eleven, au suspendat vânzarea unor produse legate de ouă. Prețurile ingredientelor pentru companiile alimentare sunt în creștere pe toată linia.

Cea mai mare problemă este cu maioneza. Gălbenușurile de ou sunt un ingredient cheie al acestui condiment japonez de bază. Producătorii, inclusiv cei mai mari, Kewpie și Ajinomoto, vor crește prețurile cu până la 21% începând cu luna aprilie. Costul sosului tartare este, de asemenea, în creștere.

Analiștii se așteaptă ca gripa aviară să mai dureze încă șase luni pentru a se stabiliza. Cu toate acestea, chiar și atunci când penuria se va atenua, costurile crescute pentru furaje, logistică și forță de muncă vor menține prețurile ridicate. Japonia se confruntă deja cu cele mai mari creșteri ale prețurilor de consum din ultimele patru decenii. Prețurile de bază de consum au crescut cu 4,2% în ianuarie, în timp ce salariile reale au înregistrat cel mai mare declin din ultimii aproape nouă ani. Acest lucru a redus puterea de cumpărare a gospodăriilor, limitând capacitatea companiilor de a transfera costurile.

Până acum, salariile stagnante – creșterea salariilor nominale din ultimele trei decenii a fost în mare parte neschimbată – au fost cuplate cu o inflație scăzută. Acest lucru a permis companiilor din industria alimentară să se mențină la marje de exploatare stabile, deși subțiri, cuprinse între 6 și 9 procente. Acest lucru nu mai este cazul.

Acțiunile lanțurilor locale, cum ar fi McDonald Japan și KFC Holdings Japan, au crescut în acest an, pe măsură ce turiștii se întorc în țară. Acțiunile duo-ului, împreună cu cele ale Kewpie și Ajinomoto, se tranzacționează toate la mai mult de 20 de ori câștigurile viitoare. Aceasta reprezintă mai mult decât dublul evaluării colegilor din regiune. Presiunea asupra marjelor lasă justificarea pentru această primă subțire ca oul.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online