Cum vor fi influențate afacerile din domeniul HoReCa de către noile schimbări la cotele de TVA?

409

O serie de noi modificări legislative au survenit odată cu intrarea în noul an. Printre cele mai importante dintre acestea se numără încadrarea microîntreprinderilor într-un nou plafon, mai scăzut, creșterea impozitării dividendelor, creșterea salariului minim pe economie, cât și o nouă modificare care vizează sectorul HoReCa.

Ce presupun modificările de TVA intrate în vigoare din Ianuarie 2023?

Începând cu 1 ianuarie 2023 a intrat în aplicare Ordonanța Guvernului nr. 16/2022, care presupune majorarea cotei de TVA de la 5% la 9% în ceea ce privește serviciile de cazare, restaurant și catering.

Prin majorarea cotei de TVA se urmărește facilitarea aplicării uniforme/corelate a cotei TVA, indiferent de natura operațiunilor: livrare de bunuri sau prestare de servicii.

De ce sunt dificil de implementat noile schimbări pentru cotele de TVA aplicabile serviciilor din domeniul HoReCa?

Schimbarea a fost dificil de implementat din două motive principale. Majorarea cotei de TVA  a implicat modificări în ceea ce privește softurile de gestiune din cadrul restaurantelor, hotelurilor și altor unități din sectorul HoReCa. Aceste modificări au fost cu privire la prețurile percepute pentru fiecare tip de serviciu în parte. Din cauza majorării cotei TVA, antreprenorii au fost nevoiți să crească prețurile pentru serviciile prestate.

Majorarea cotei TVA a fost și este resimțită în momentul de față nu doar de antreprenori, care au fost nevoiți să facă modificări în programele de gestiune, ci și de clienți, care sunt nevoiți să plătească un preț mai mare pentru serviciile și bunurile pe care le achiziționează.

De asemenea, noile schimbări pentru cotele de TVA au adus dificultăți pentru unii antreprenori. Cei care nu au implementate programe de gestiune foarte bine dezvoltate, au fost nevoiți să modifice manual cotele și prețurile fiecărui serviciu în parte.

Cum a facilitat BitSoft integrarea noilor reglementari pentru clienții săi?

Pentru partenerii BitSoft, implementarea noilor reglementări a fost ceva mai ușoară. BitSoft a pregătit proceduri de schimbare în programele de gestiune restaurant și hotelier, cât și traininguri gratuite la sfârșitul anului trecut, la care au participat aproximativ 250 de persoane.

În acest mod, antreprenorii care beneficiază de soluțiile oferite de BitSoft au reușit să respecte modificările legislative și să le implementeze în timp util.

BitSoft este o companie românească, lider de piață, cu o experiență în domeniul soluțiilor IT pentru industria ospitalității de peste 28 de ani, a cărui scop este să-și ajute clienții să profesionalizeze modul în care își gestionează locațiile. BitSoft propune antreprenorilor din acest sector o suită de softuri de gestiune a operațiunilor, adaptate pentru toate tipurile și dimensiunile de hoteluri și restaurante, inclusiv tot ce înseamnă soluții digitale pentru HoReCa.

Implementarea unui program gestiune restaurant sau hotel reprezintă un avantaj pentru orice antreprenor din acest sector. Softurile de gestiune permit implementarea mai rapidă a modificărilor legislative, indiferent de natura lor și le oferă antreprenorilor și angajaților lor posibilitatea de a ține evidența proceselor interne (comenzi, stoc, disponibilitatea camerelor, o evidență a oaspeților din hotel și nu numai). De altfel, se dovedesc a fi investiții avantajoase atât pe termen scurt, cât și lung.

Orice antreprenor știe că rata de profitabilitate este influențată de modul intern de organizare și de calitatea serviciilor și produselor oferite clienților. Așadar, automatizarea reprezintă o modalitate de îmbunătățire a operațiunilor, indiferent care ar fi ele. Administrarea este mai eficientă atunci când se optează pentru implementarea unui soft de gestiune. Programele de gestiune permit departamentelor să comunice mai bine între ele, oferă posibilitatea de a urmări în timp real absolut toate serviciile solicitate, statusul comenzilor, activitatea angajaților, situația stocurilor și nu numai. De asemenea, facilitează implementarea modificărilor legislative și elimină riscurile unor sancțiuni din partea autorităților.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online