De câte ori ar trebui spălată lenjeria de pat și pilota?

Foto: amcumpărat.ro
118

Secretul unei vieți sănătoase nu înseamnă doar o alimentație echilibrată, mai multă mișcare și o igienă personală, ci și curățenia din casă.

Așa cum se știe, lenjeria de pat este cea care intră în contact direct cu pielea noastră, în fiecare seară, iar așternuturile pot fi o sursă inepuizabilă de microbi și, în consecință, de boli.

Astfel, majoritatea specialiștilor în igienă recomandă spălarea lenjeriei de pat o dată pe săptămână, iar în lunile de vară, când transpirăm mai mult,  chiar de două ori pe săptămână, potrivit Southernliving.

În schimb, plapuma sau pilota nu necesită reguli atât de stricte de spălare.

În timp ce o regulă generală pentru spălarea cearșafurilor de pat este, cu siguranță – săptămânal, plapuma sau pilota nu necesită standarde atât de stricte de spălare.  Mai ales dacă materialul din care sunt făcute nu ne permite. Pledurile, de exemplu, trebuie, de obicei, duse la curățat chimic.

De asemenea, husele de pat, care se află sub cearșaf și acoperă salteaua nu intră în contact direct cu corpul, așa că pot fi spălate o dată pe lună.

Cuverturile de pat trebuie spălate de două ori pe an

Tot experții spun că, dacă avem cuverturi de pat decorative, acestea pot fi spălate o dată sau de două ori pe an.  Dacă sunt din materiale mai pretențioase, precum cașmir sau mătase, acestea trebuie spălate mai rar sau, și mai bine, curățate chimic.

Din păcate, fără să realizăm importanța schimbării periodice a așternuturilor, ajungem să dormim într-o lenjerie plină de transpirație, sebum, celule moarte ale pielii și chiar materii fecale (dacă dormiți dezbrăcați). Praful din casă conține numeroși alergeni care ajung și pe lenjeria de pat.

Acarienii de praf nu se pot vedea cu ochiul liber, dar își fac loc în lenjerie, pe perne, saltele și pilote. De aceea, e bine să spălăm lenjeria de pat o dată pe săptămână.

Ce se întâmplă dacă nu spălăm lenjeria de pat suficient de des

„O expunere mai mare la polen, părul animalelor de companie sau diverse ciuperci poate agrava simptomele alergiei și astmului”, spune medicul Cheryl Nelson.

„Lenjeriile de pat murdare pot provoca, de asemenea, dermatită de contact sau pot declanșa eczeme”, adaugă ea.

Cât de des ar trebui spălată lenjeria depinde și de corpul nostru și de stilul de viață. Nelson sugerează că cearșafurile trebuie spălate la fiecare câteva zile dacă suferim de alergii sau astm, dacă transpirăm excesiv sau dacă am învățat animalele de companie să doarmă în pat. De asemenea, lenjeria trebuie igienizată dacă suferim de o infecție sau avem anumite leziuni pe corp.

Cum se spălă corect lenjeria și pilota

În contextul materialelor, este important să luați în considerare cum se spălă corect lenjeria de pat. Probabil, aveți cearșafuri și fețe de perne  din bumbac, damasc sau mătase.

Pilotele sunt și ele fabricate din țesături diferite. Așa că este indicat să citiți înainte etichetele de pe ele cu instrucțiuni de spălare. Cele din bumbac pot fi curățate cu ciclul obișnuit de spălare, în timp ce țesăturile din mătase sau damasc au nevoie de o spălare delicată. Țesături precum cașmirul ar trebui spălate manual, cu un detergent foarte delicat.

Uscarea

Putem face acest lucru în două moduri: putem scoate pilota afară, la aer sau o putem usca la temperatură medie, dacă aveți uscător. Pilotele umplute cu puf se spală practic în același mod ca și cele din bumbac sau din material sintetic.

Experții sunt de acord că nu este bine să se utilizeze detergenți normali sau balsam. Cel mai bun lucru este să le spălăm cu apă caldă și un săpun delicat.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online