De ce a explorat BlackRock o ofertă de la Credit Suisse?

47

UBS este gata să intre în discuții cu Michael Klein pentru a anula o afacere care ar fi văzut dealerul de pe Wall Street să preia controlul unei mari părți din banca de investiții a Credit Suisse, potrivit unor persoane cu cunoștințe directe despre acest subiect.

Michael Klein

Michael Klein a fost profund implicat în restructurarea Credit Suisse și este membru al consiliului de administrație al acesteia din 2018 © Bloomberg

Omul de opt trilioane de dolari de la BlackRock merge la pescuit

Larry Fink iubește pescuitul cu musca, muzica și marile fuziuni și achiziții oportuniste și transformaționale.

Deci, DD nu a fost prea surprins că urechile fondatorului BlackRock s-au ridicat când Credit Suisse, gigantul bancar decăzut în care și-a început cariera pe Wall Street, a căzut pe piață pentru un cântec.

După cum a raportat FT în timpul unui weekend agitat, BlackRock a fost cam singura alternativă la o preluare de către UBS (în afara lichidării). Într-un semn de intenție serioasă, Fink l-a trimis pe principalul său locotenent Rob Kapito – un alt veteran al Credit Suisse First Boston – pentru a vedea dacă există o afacere care să fie făcută.

“Pentru a fi în joc, trebuie să îl joci”, ar fi spus Fink cercului său interior.

Dar, după ce a indicat că nu dorește să cumpere întreaga bancă, BlackRock a decis în cele din urmă să oprească lucrările la o ofertă.

După cum scrie Robin Wigglesworth de la Alphaville, faptul că BlackRock s-a implicat în situația CS arată că Fink încă mai are o altă afacere de succes în mânecă, potențial un joc major în gestionarea averii.

Șeful BlackRock Larry Fink

Șeful BlackRock, Larry Fink, a lucrat la First Boston, divizia de investment banking a Credit Suisse © Bloomberg

Istoria consolidării industriei de gestionare a activelor are mai multe accidente de mașină cu încetinitorul decât franciza cinematografică Fast & Furious, dar BlackRock a dovedit de mult timp că știe să aleagă ținta potrivită la momentul potrivit.

Așteptarea a fost mult timp că următorul mare pariu al lui Fink va fi o achiziție în industria de capital privat – un domeniu în care BlackRock este relativ sub-putere.

Managerul mega-money a început să adulmece Carlyle anul trecut, a raportat FT, când grupul de capital privat a fost cuprins de haos prin plecarea bruscă a directorului general Kewsong Lee.

“Ei (BlackRock) vor să cumpere un manager alternativ, dar nu cred că vor face ceva în curând”, a declarat în decembrie o persoană care are cunoștință despre discuții.

Capitalul privat este în continuare cea mai probabilă țintă de achiziție pentru BlackRock, cu puține oportunități, chiar și de departe similare cu Credit Suisse, care ar putea ajunge pe piață.

O extindere majoră în domeniul gestionării averilor are sens pentru BlackRock.

Firma este cel mai mare producător de produse de investiții din lume, care sunt distribuite în principal investitorilor instituționali. Dar îi lipsește partea de gestionare a averii a rivalilor precum Fidelity (ale cărei profituri înainte de impozitare au fost cu aproape un sfert mai mari decât cele ale BlackRock în 2022, la 8 miliarde de dolari).

Cumpărarea Credit Suisse i-ar fi oferit o modalitate de a viza clasa superioară a lumii. Întrebarea, desigur, este dacă interesul lui Fink a fost pur și simplu condus de o afacere bună sau un semn al unei noi strategii.

Omul vs. sălbatic: ediția bancară

Atunci când un grup de bancheri de la Credit Suisse s-au adunat pentru o tabără de retragere cu Bear Grylls în Sai Kung, Hong Kong, ei au fost în mod evident acolo pentru a culege înțelepciune de la celebrul supraviețuitor care ar putea fi aplicată în mediul corporativ.

Imaginile din excursia de aventură în aer liber trebuiau să fie difuzate la conferința emblematică a investitorilor băncii elvețiene din această săptămână, într-o prezentare a lui Grylls intitulată “lecții învățate din navigarea în unele dintre cele mai dure medii”.

Sentimentul general la conferință, totuși, a fost că nici măcar un curs intensiv de la vedeta Man vs. Wild nu i-ar putea pregăti pentru provocarea viitoare, raportează Kaye Wiggins de la DD și Cheng Leng de la FT.

În ciuda preluării forțate a creditorului elvețian de către UBS, șeful CS Ulrich Körner și președintele Axel Lehmann au îndemnat bancherii să “continue să lucreze în mod normal”.

O parte din aceasta a inclus continuarea conferinței la hotelul Conrad de cinci stele din Hong Kong, cu tema potrivită “Îmbrățișarea realității”.

La suprafață, lucrurile păreau a fi ca de obicei. “Dacă nu ai fi citit știrile, nu ai fi crezut că s-a întâmplat ceva”, a declarat Mark Kwan, director executiv al Straits Asset Management din Singapore.

Dar unele paneluri, cum ar fi “Unde a dispărut tot riscul?”, au părut deplasate.

Iar umorul sec a fost prezent în conversațiile private, glumind pe seama faptului că participanții trebuiau să își plătească singuri micul dejun sau că Banca Națională a Elveției ar fi plătit, și dacă cardurile de firmă ale bancherilor încă mai funcționau, a declarat un participant.

Cu toate acestea, mai târziu, marți, râsetele au fost înăbușite: Ministerul de Finanțe al Elveției a interzis CS să plătească bonusuri amânate acordate înainte de 2022.

Deși detaliile sunt încă în curs de apariție, banca a promis la începutul acestei săptămâni că va continua să distribuie bonusuri și creșteri salariale așa cum a fost planificat.

După cum a spus un bancher CS: “nu știm foarte clar ce se va întâmpla în continuare, dar moralul este atât de scăzut încât este greu de descris”. O altă umezeală este reprezentată de așteptările privind reducerea a zeci de mii de locuri de muncă.

Cei care își fac griji cu privire la ratarea viitoarelor compensații ar putea lua notițe de la colegii lor de la conferința investitorilor.

Două persoane au declarat pentru FT, parțial în glumă, că sperau să ia marfă care să marcheze sfârșitul unei ere.

Șepcile de baseball marca Lehman Brothers ajung la sute de dolari pe eBay, la urma urmei.

Markus Braun transformă tribunalul într-o sală de ședințe

În sălile de conferință ale start-up-urilor ambițioase și ale corporațiilor care aduc perturbări, se știe că hype-ul și orgoliul se amestecă liber cu faptele.

Dar Markus Braun pare să fi uitat că nu se mai află în sala de consiliu, în timp ce este judecat la München pentru una dintre cele mai mari fraude contabile din Europa.

Îmbrăcat în gulerul său negru caracteristic, fostul șef al Wirecard a venit înarmat cu prezentări PowerPoint și jargon industrial, care au sunat adesea mai mult ca niște informări pentru investitori decât declarații într-un caz penal, relatează Olaf Storbeck de la FT.

Punctul central al mărturiei sale, a susținut cu tărie oră după oră în instanță, este că frauda a fost orchestrată în întregime fără știrea și implicarea sa.

În schimb, el i-a acuzat pe Jan Marsalek, secundul fugar al grupului de plăți căzut în dizgrație, și pe fostul manager din Dubai, Oliver Bellenhaus, că au creat o “structură din umbră”, deturnând procesarea plăților de către Wirecard și deturnând profiturile acestuia.

Judecătorul președinte Markus Födisch nu și-a ascuns frustrarea față de această strategie. “Tocmai ați spus cu foarte multe cuvinte același lucru ca înainte: nimic”, a spus el cu o ocazie.

Spionii germani îl suspectează pe Marsalek că se află în Rusia, dar el rămâne pe fugă.

Dar o dezvăluire interesantă a apărut în Austria cu privire la fostul șef de operațiuni al Wirecard.

Marsalek, despre care FT a dezvăluit în 2021 că este suspectat de agențiile de informații occidentale că ar fi un spion al Kremlinului, are un bunic care a fost, de asemenea, suspectat de a fi un agent rus, relatează Sam Jones de la FT.

Mutarea locurilor de muncă

Fiona McBain, președinta fondului emblematic al Baillie Gifford’s Scottish Mortgage Investment Trust, se retrage la doar câteva zile după o rară criză publică legată de guvernanța corporativă.

Cu câteva zile înainte ca UBS să accepte să preia CS, Maksim Rodzinek a părăsit creditorul elvețian pentru a se alătura viitorului său cumpărător, relatează Bloomberg.

Directorul administrativ al Citigroup, Karen Peetz, se retrage. Ea va rămâne până în luna mai pentru a-l ajuta pe Anand Selvakesari, șeful departamentului de servicii bancare personale și de gestionare a averilor de la Citi, să preia rolul suplimentar de director operațional.

Jiongting Lim de la Deutsche Bank s-a alăturat Barclays pentru a conduce acoperirea clienților din Singapore, potrivit Bloomberg.

Kirkland & Ellis l-a angajat pe Rhys Davies de la DLA Piper ca partener ESG la Londra.

Firma de avocatură Mishcon de Reya a numit șapte noi parteneri, printre alte promovări.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online