De ce China a fost fantoma de la banchetul summitului UE

45

În contextul summitul potpourri al liderilor UE, acesta a fost ieri la înălțimea așteptărilor. Astfel, “Ce am făcut toată ziua?”, a remarcat un oficial foarte înalt al UE la ieșirea de la întâlniri. Cu toate acestea, un lucru pe care liderii UE 27 l-au făcut a fost să vorbească despre China. Nu că ați găsi acest lucru în documentele oficiale, după cum subliniază șeful nostru de birou.

În plus, am auzit de la mâna dreaptă a lui Viktor Orbán despre relațiile acrite ale Budapestei cu Berlinul și despre disprețul său general față de cancelarul german.

Dar actul de echilibrare diabolic de dificil cu care se confruntă Europa în încercarea de a-și defini relațiile cu Beijingul a traversat întreaga durată a întâlnirilor, care au început ieri dimineață târziu și s-au încheiat la ora relativ civilizată de 21.20.

China, a observat un diplomat al UE, a fost “curentul subteran al summitului”. Ea a apărut în “fiecare discuție”, a adăugat altul.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a dat tonul devreme, deoarece i-a avertizat pe liderii UE să nu izoleze China, potrivit unor persoane familiare cu discuția privată. Guterres le-a spus, de asemenea, că Beijingul a considerat că încă are o relație pozitivă cu blocul, au adăugat oamenii.

Cu toate acestea, după cum Guterres este bine conștient, Uniunea este puternic trasă în cealaltă direcție de către SUA, hawkishnessul privind China fiind unul dintre puținele puncte de acord între democrați și republicani.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a reluat acest ton dur față de Beijing într-o declarație comună cu președintele Joe Biden la începutul acestei luni, declarând un “interes comun” de a împiedica tehnologia corporatistă să alimenteze capacitățile militare și de informații ale “rivalilor lor strategici”.

Acest lucru include investițiile externe – atât Washingtonul, cât și Bruxelles-ul examinând reguli pentru a filtra fluxurile de numerar corporativ către China.

Dar statele membre ale UE sunt în dezacord cu privire la cât de mult trebuie să se apropie de linia SUA, având în vedere cât de adânc înrădăcinate sunt economiile lor cu China, care este cea mai mare sursă de bunuri importate de UE și cea de-a treia piață de export a acesteia. Apoi, mai sunt și eforturile recente ale președintelui chinez Xi Jinping de a se prezenta ca o forță pacificatoare în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Premierul spaniol Pedro Sánchez și-a exprimat clar hotărârea de a continua să se angajeze cu China, anunțând o vizită de stat la Beijing cu puțin timp înainte de începerea summitului.

“Dacă vă uitați prin toate concluziile privind economia și comerțul, nu veți vedea cuvântul “China” scris nicăieri”, a declarat un înalt oficial UE. “Dar ei sunt în spatele fiecărei linii”.

 

În țările anglofone, diferențele dintre valorile progresiste și cele conservatoare – cum ar fi atitudinea față de imigrație – sunt din ce în ce mai mult legate de vârstă. Acest lucru nu pare să fie cazul în Europa continentală, scrie reporterul șef de date John Burn-Murdoch.

Cu tot antagonismul său față de Bruxelles, premierul ungar Viktor Orbán a putut conta pe fostul cancelar german Angela Merkel pentru a-i vedea partea sa în timpul reuniunilor aprinse ale UE. Nu la fel de mult cu succesorul ei – și cu aparenta sa incapacitate de a-și controla coaliția.

La câteva luni după ce un acord privind eliminarea treptată a motoarelor cu combustie până în 2035 a fost convenit de statele membre și de Parlamentul European, Germania a anunțat o întoarcere de ultim moment la începutul acestei luni, aruncând-o în dezordine și deschizând-o la cereri suplimentare din partea altor state membre.

“Acesta este cu adevărat un mod antigerman de a gestiona problemele europene”, a fost verdictul lui Balázs Orbán, directorul politic al lui Viktor (și nicio legătură de rudenie). El a subliniat capacitatea lui Merkel atât de a asigura interesele germane, cât și de a “încerca să implice fiecare țară care este deschisă să ajungă la un compromis”.

“Cancelarul german (Scholz) a făcut parte din acea coaliție (Merkel) și din acea structură de putere. Deci este un om înțelept. Dar coaliția sa politică face ceva care pur și simplu nu este bun”, a declarat ieri Orbán pentru Financial Times.

Coaliția de trei partide a socialistului Scholz include Verzii (care au susținut interzicerea motoarelor cu combustie) și liberalii (care nu au făcut-o). Ministrul liberal al transporturilor, Volker Wissing, a cerut derogări de la reguli pentru e-combustibilii cu emisii neutre de carbon.

Orbán nu este primul care își exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care Scholz s-a luptat atât pentru a controla pozițiile contrastante ale partenerilor săi de coaliție, cât și pentru că nu a reușit să umple vidul lui Merkel ca cea mai puternică voce în jurul mesei UE.

“În cele din urmă, trimite un semnal foarte negativ despre conducere. Și stârnește îngrijorări la Budapesta cu privire la ceea ce se întâmplă aici (la Bruxelles) și la Berlin, de asemenea”, a adăugat Orbán. “Slăbiciunea actualului guvern german este o problemă nu doar pentru Ungaria și nu doar pentru Germania, ci pentru întreaga Europă.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online