De la “fără aterizare” la aterizare forțată?

35

Până aproximativ joia trecută, discuțiile din cercurile macroeconomice nu mai erau doar dacă economia americană se confruntă cu o aterizare dură sau ușoară: “nicio aterizare” era noua predicție la modă.

Datele economice americane se dovedeau remarcabil de impermeabile atât la durerea fizică a creșterilor agresive ale ratelor dobânzilor, cât și la angoasa mai mult psihologică a vibrațiilor negative. Se părea că piața forței de muncă din SUA pur și simplu DGAF.

Prăbușirea Silicon Valley Bank și ruinele financiare mai largi pe care le-a declanșat au modificat din nou în mod radical narațiunea. De exemplu, Torsten Sløk de la Apollo spune că a trecut de la echipa No Landing la echipa Hard Landing. Accentuarea lui mai jos.

Când faptele se schimbă, îmi schimb și părerea.

A avut loc un accident financiar, iar noi trecem de la o aterizare fără aterizare la o aterizare dură, determinată de înăsprirea condițiilor de creditare, Băncile mici reprezintă 30% din toate împrumuturile din economia americană, iar băncile regionale și comunitare vor trebui să petreacă acum câteva trimestre pentru a-și repara bilanțurile. Acest lucru înseamnă probabil standarde de creditare mult mai stricte pentru firme și gospodării, chiar dacă Fed ar începe să reducă ratele în cursul acestui an. Având în vedere că băncile regionale joacă un rol cheie în extinderea creditării în SUA, Fed nu va majora ratele dobânzilor săptămâna viitoare și probabil că am văzut vârful atât al ratelor pe termen scurt, cât și al ratelor pe termen lung în timpul acestui ciclu.

Iată un grafic care subliniază punctul său de vedere.

Larry Fink de la BlackRock a ridicat un punct de vedere similar în scrisoarea sa anuală către investitori la începutul acestei săptămâni.

În timp ce era încă neclar dacă dezastrul SVB se va transforma în cascadă într-o nouă criză S&L mare și grasă, “pare inevitabil că unele bănci vor trebui acum să se retragă din împrumuturi pentru a-și consolida bilanțurile și este probabil să vedem standarde de capital mai stricte pentru bănci”, a scris el.

Echipa lui Jan Hatzius de la Goldman Sachs tocmai a publicat un raport care aprofundează puțin mai mult subiectul. Aici este rezumatul punctat. Accentuarea FTAV de mai jos:

– Factorii de decizie politică din SUA au luat măsuri agresive pentru a consolida sistemul financiar, dar preocupările legate de stresul din unele bănci persistă. Presiunea continuă ar putea determina băncile mai mici să devină mai conservatoare în ceea ce privește acordarea de împrumuturi, pentru a păstra lichiditățile în cazul în care trebuie să facă față retragerilor de la deponenți, iar o înăsprire a standardelor de creditare ar putea afecta cererea agregată.

– Băncile mici și mijlocii joacă un rol important în economia SUA.

Băncile cu active mai mici de 250 de miliarde de dolari reprezintă aproximativ 50% din împrumuturile comerciale și industriale din SUA, 60% din împrumuturile imobiliare rezidențiale, 80% din împrumuturile imobiliare comerciale și 45% din împrumuturile de consum.

– Orice impact asupra creditării este probabil să fie concentrat într-un subset de bănci mici și mijlocii. În timp ce cele două bănci puse sub administrare judiciară reprezintă doar 1% din totalul împrumuturilor bancare, cotele de creditare sunt de 20% pentru băncile cu o rată ridicată a împrumuturilor în raport cu depozitele, de 7% pentru băncile cu o cotă redusă a depozitelor asigurate de FDIC și de 4% pentru băncile cu o cotă redusă a depozitelor de retail.

– Impactul macroeconomic al unei retrageri a creditării va rămâne extrem de incert până când va deveni clar gradul de stres asupra sistemului bancar. Îl estimăm folosind două abordări. Abordarea noastră contabilă presupune că băncile mici cu o pondere scăzută a depozitelor acoperite de FDIC reduc noile împrumuturi cu 40%, iar alte bănci mici reduc noile împrumuturi cu 15%. Acest lucru implică o scădere de 2,5% a stocului total de credite bancare, ceea ce, potrivit studiilor economice, ar duce la o scădere de aproximativ ¼pp a creșterii PIB-ului în 2023. Abordarea noastră statistică extinde modelul nostru de impulsuri de creștere a condițiilor financiare pentru a include standardele de creditare bancară, despre care presupunem că se vor înăspri substanțial în continuare, și implică o scădere a creșterii PIB-ului de ½pp peste cea deja implicată de impactul întârziat al înăspririi din ultimele trimestre.

– Am redus prognoza noastră de creștere a PIB-ului pentru 2023 în T4/TR4 cu 0,3pp, până la 1,2%, pentru a încorpora aceste estimări de înăsprire a standardelor de creditare, reflectând în parte o reducere mai mare a cheltuielilor de investiții.

– Cu excepția cazului în care stresul bancar schimbă semnificativ perspectivele, obiectivul Fed pentru anul în curs va fi de a menține creșterea cererii sub potențial pentru a menține reechilibrarea cererii și a ofertei pe drumul cel bun. Înăsprirea standardelor de creditare bancară contribuie la limitarea creșterii cererii, împărțind povara cu înăsprirea politicii monetare. Analiza noastră implică faptul că înăsprirea incrementală a standardelor de creditare la care ne așteptăm ca urmare a stresului băncilor mici ar avea același impact asupra creșterii ca și cel pe care l-ar avea aproximativ 25-50 pb de majorări ale ratelor prin intermediul impactului lor asupra condițiilor financiare de piață.

Goldman Sachs a fost una dintre cele mai optimiste bănci de pe Wall Street, dar chiar și încrederea sa pare să fie zdruncinată. Separat. echipa economică a băncii și-a ridicat șansele privind o recesiune în SUA în următoarele 12 luni de la 25% la 35%.

Este o situație fascinantă.

Declanșatorul “normal” pentru ca băncile să restrângă creditarea este riscul de credit: o economie mai slabă determină mai multe împrumuturi să se strice, iar mai multe împrumuturi neperformante stimulează băncile să reducă creditarea, slăbind și mai mult economia.

Dar acest lucru se referă în mod fundamental (cel puțin până acum) la riscul de rată a dobânzii și de finanțare. Deci, dinamica ar putea fi foarte diferită.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online