Della Valle promite să tragă o linie sub trecutul Vodafone

10

Noul șef al Vodafone a anunțat cea mai mare serie de reduceri de locuri de muncă din istoria grupului de telecomunicații, promițând să tragă o linie îndrăzneață sub trecutul său și să simplifice o afacere care a fost criticată pentru procesul decizional centralizat și structura bizantină.

“Nu faceți nicio greșeală, veți vedea că cifrele se vor schimba de aici încolo”, a declarat Margherita Della Valle, care a preluat luna trecută funcția de director executiv al companiei cu sediul în Marea Britanie, pentru Financial Times. Ea a anunțat mai devreme, marți, că 11.000 de locuri de muncă vor fi eliminate în următorii trei ani, reducând numărul de angajați la 89.000.

“Ce … trebuie să se schimbe este viteza și decizia acțiunilor pe care le luăm din cauza poziției în care ne aflăm”, a adăugat italianul Della Valle, referindu-se la performanțele slabe ale Vodafone pe multe dintre piețele sale principale, inclusiv Germania, Spania și Italia.

Timpul este esențial: veniturile grupului FTSE 100 sunt cu 2% mai mici decât în 2018, în timp ce câștigurile ajustate sunt neschimbate. Între timp, un pachet de investitori străini a cumpărat mai mult de o cincime din acțiunile companiei în ultimul an, profitând de un preț al acțiunilor care lâncezește. Printre aceștia se numără grupul de telecomunicații și investiții e& din Emiratele Arabe Unite, care a acumulat o participație de 14,6% și a stârnit speculații cu privire la ambițiile sale pe termen lung.

În ciuda promisiunilor îndrăznețe ale lui Della Valle, unii analiști și investitori sunt departe de a fi optimiști cu privire la faptul că se va produce o schimbare radicală în performanța Vodafone, după trimestre succesive în care conducerea companiei a promis o redresare și totuși a oferit stagnare.

Graficul liniar al prețului acțiunilor în monedă locală (23 februarie 2022 = 100) care arată că prețul acțiunilor Vodafone este sub așteptări față de cel al rivalilor săi.

Tim Höttges, directorul executiv al Deutsche Telekom, a declarat pentru FT la începutul acestui an că, atunci când s-a alăturat grupului german în 2000, “Vodafone era o emblemă”.

Dar grupul “este o poveste diferită astăzi”, a spus el, având dificultăți în a ține pasul cu transformarea pieței, în parte din cauza unei datorii mari și a reglementărilor grele pe piețele sale principale.

Ca parte a noii strategii, Vodafone va căuta să reducă rolurile la nivelul grupului, care are în prezent aproximativ 1.500 de angajați la sediul central din Paddington din Londra, precum și la unitățile locale din Europa. De asemenea, va reduce numărul de posturi care oferă “servicii comune”, cum ar fi achizițiile pentru piețele regionale.

Della Valle, în vârstă de 58 de ani, a subliniat ambiția de a investi masiv în îmbunătățirea percepției mărcii și a satisfacției clienților, care a scăzut în Spania, Germania și Italia din 2017.

Dar scepticii indică complexitatea continuă a grupului, problemele structurale pe cea mai importantă piață a Vodafone, Germania, și lipsa de dovezi că grupul poate realiza tranzacții pe piețele care, în opinia lor, au nevoie de consolidare.

De asemenea, ei notează că Della Valle a fost responsabil de visteria grupului în ultimii cinci ani, în calitate de director financiar sub conducerea fostului director general Nick Read, și a participat la mai multe întâlniri cu investitorii apărând strategia anterioară. În cele din urmă, Read a demisionat la sfârșitul anului trecut, după ce a prezidat o scădere de 40% a prețului acțiunilor grupului și nu a reușit să asigure acordurile îndelung discutate pe unele dintre principalele piețe ale Vodafone.

Graficul pe coloane al veniturilor anuale și al ebitda ajustat € (mld.) arată că veniturile și profiturile Vodafone stagnează de ani de zileDiagrama pe coloane a veniturilor și a ebitda ajustat în Germania, cea mai mare piață a Vodafone € (mld.), care arată că profiturile Vodafone în Germania sunt în scădere

Grupul s-a angajat să găsească o persoană din afară pentru a prelua rolul de director financiar, pe care Della Valle încă îl deține din punct de vedere tehnic, potrivit unei persoane apropiate companiei.

Della Valle și-a reiterat planul de a da mai multă putere întreprinderilor locale și de a urmări tranzacții pe piețele care nu obțin venituri peste costul capitalului, inclusiv Italia, Spania și Marea Britanie. “Dacă o piață nu obține randamentele corecte, trebuie să urmărim o structură alternativă”, a spus ea.

Dar discuțiile dintre CK Hutchison și Vodafone pentru a fuziona afacerile lor din Marea Britanie și a forma cel mai mare operator de telefonie mobilă din Marea Britanie au fost în curs de aproape un an, fără ca o înțelegere să se materializeze încă.

Russ Mould, director de investiții la AJ Bell, susține că grupul “încearcă să concureze pe prea multe fronturi, pe prea multe piețe cu prea puține resurse”.

Calea lui Della Valle este cu siguranță marcată de obstacole, inclusiv o serie tot mai mare de investitori privați care exercită presiuni asupra grupului pentru a executa o redresare. Printre aceștia se numără magnatul francez Xavier Niel, cu 2,5%, și renumitul dealer american Liberty Global, cu 5%.

“Ei sunt mai puțin atașați de menținerea grupului în întregime”, a declarat un investitor din top 10 care deține acțiuni de ani de zile, adăugând că “probabil vor exercita presiuni asupra consiliului de administrație” pentru a diviza grupul.

Anul trecut, Vodafone a respins o ofertă din partea Iliad a lui Niel de a cumpăra afacerea italiană pentru 11 miliarde de euro. Între timp, e& a declarat public că va încerca să își mărească participația în grupul britanic la 20-25%, obținând astfel un loc în consiliul de administrație al companiei și conducând la speculații că ar putea încerca să obțină o tranzacție care să implice Vodacom, afacerea africană a Vodafone.

În Germania, cea mai mare piață a Vodafone, compania este împovărată de o infrastructură de cablu veche într-o țară care trece rapid la fibră optică. De asemenea, compania a fost afectată de o modificare a reglementărilor privind furnizarea de televiziune prin cablu pentru asociațiile de locuințe, care o va afecta mult mai mult decât rivalii.

“Există o întrebare la nivel înalt, la care încă nu s-a răspuns, dacă a avea un activ de cablu are sens într-o lume care se îndreaptă spre fibră optică”, a declarat investitorul din top 10, adăugând că “orice ar decide să facă va implica multe cheltuieli de capital”.

Della Valle a precizat că cea mai mare prioritate a sa în Germania a fost “fibrizarea din ce în ce mai mult”.

Vodafone a declarat marți că fluxul său de numerar liber ajustat, urmărit îndeaproape, va fi probabil de 3,3 miliarde de euro pentru anul până în martie 2024, mai puțin decât se așteptau analiștii de 3,6 miliarde de euro, în mare parte din cauza creșterii costurilor în Germania. Dar a reușit să reducă datoria netă cu aproape o cincime, la 34 miliarde de euro, atingându-și obiectivul de 2,5 ori datoria netă față de ebitda ajustat.

Un fost investitor din top 20 care și-a redus poziția în companie începând de anul trecut a declarat că povestea Vodafone este o “poveste de avertizare”.

“Prin tergiversarea atât de mult timp și eșecul de a face ceva … compania a pierdut mult din controlul asupra destinului său.”

Cu toate acestea, investitorul a recunoscut că semnele pozitive indică faptul că prețul acțiunilor ar putea atinge un nivel minim și a privit cu ochi buni recentele măsuri de adăugare de expertiză în domeniul telecomunicațiilor în consiliul de administrație, de descentralizare a controlului și de eliminare a unităților mai slabe, inclusiv vânzarea activității din Ungaria anul trecut.

Investitorul a adăugat: “Poate că leopardul își poate schimba petele”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online