Designerii africani care transformă deșeurile occidentale în declarații de modă

77

 

Un look de la The Revival, un studio de creație cu sediul în Ghana care refolosește obiecte destinate depozitării.

Astfel, Yayra Agbofafah, fondatoarea studioului de creație The Revival, mă poartă într-o călătorie virtuală pe străduțele înguste ale pieței de haine second-hand Kantamanto din Accra, Ghana, prin FaceTime.

“Ați cumpăra asta?”, întreabă el, în timp ce ridică o pereche de sandale de piele artificială zdrențuită de la o grămadă uriașă de pantofi. Sunt pline de găuri, cataramele sunt rupte și tălpile sunt uzate. Ridică un singur pantof cu toc înalt. “Unde este celălalt?”

Agbofah vizitează piața pentru a găsi articole care pot fi salvate de la groapa de gunoi și refăcute în haine dezirabile și la modă. Timp de aproximativ 10 minute, el navighează prin pasaje presărate cu articole în jgheaburi și trece pe lângă vânzătorii care vând cu amănuntul grămezi aparent nesfârșite de haine vechi. În Ghana, acestea sunt cunoscute sub numele de obroni wawu sau “hainele omului alb mort”.

“Cea mai mare parte dintre acestea vor ajunge probabil într-un depozit de deșeuri până la sfârșitul zilei”, spune Agbofah. Potrivit Fundației Or, o organizație non-profit din Ghana, în jur de 40 la sută din ea o face de obicei.

Un bărbat în halat lung și șapcă de baseball stă lângă un cal care poartă o pătură din denim peticit

Un alt aspect din The Revival al lui Agbofah – inclusiv un tote din denim reciclat, precum cele aflate în vânzare la Muzeul Victoria și Albert din Londra © Yayra Agbofah

Sosirea baloturilor de haine vechi în locuri precum Ghana, Kenya și Uganda nu este ceva nou; este o afacere care a afectat multe industrii textile locale cu zeci de ani în urmă. Fiecare țară variază, dar lanțul de aprovizionare funcționează, în general, la fel: hainele cumpărate sau donate din țări precum Marea Britanie, SUA și China sunt vândute exportatorilor și importatorilor, care le vând apoi vânzătorilor din piețe precum Kantamanto. Este o afacere profitabilă care angajează mii de oameni, iar pe tot parcursul procesului există un șir de intermediari care au de câștigat. În 2021, aproximativ 211 milioane de dolari de haine uzate au fost exportate în Ghana.

Cu toate acestea, calitatea și cantitatea articolelor s-au deteriorat pe măsură ce fast fashion-ul a crescut. În Ghana, hainele ajung acum chiar și pe plaje, provocând o conversație urgentă în jurul poluării. “Sistemul din nordul global a găsit o modalitate de a introduce pe furiș haine de gunoi pentru a scăpa de ele”, spune designerul ugandez Bobby Kolade. În timp ce multor consumatori le place să creadă că hainele pe care le pun în tomberoanele de donații ajung la organizații de caritate, acestea copleșesc de fapt gropile de gunoi de la jumătatea globului.

Agbofah, ale cărui genți de tote realizate din denim reciclat sunt vândute în magazinul Victoria and Albert Museum din Londra, este unul dintre cei câțiva antreprenori din Africa care transformă deșeurile textile în modă nouă și inspirată și face declarații puternice despre industrie.

Un tânăr cu hanorac și șapcă de baseball stă la o masă acoperită de haine

Designerul ugandez Bobby Kolade, fondatorul Buzigahill © Martin Kharumwa

Modelul în blugi și cămașă decupaj

Două priviri de la brandul ugandez Buzigahill, care lansează patru picături pe an numite “Return to Sender” … © Kharumwa

Model de sex masculin în blugi și hanorac

… cu piese de îmbrăcăminte care au fost curățate, deconstruite și recreate © Kharumwa

Kolade, din Kampala, fondator și director de creație al Buzigahill, nu și-a propus să creeze articole de îmbrăcăminte din țesături aruncate la gunoi. Dar, după ce a făcut practică pentru Balenciaga și Margiela la Paris și și-a lansat propriul brand la Berlin, a devenit dezamăgit de industrie. Și-a închis brandul, și-a luat un an de concediu și a realizat că viitorul său nu era, până la urmă, în domeniul luxului.

“Dintr-un motiv ciudat, toate drumurile duc înapoi acasă”, spune el. Întors în capitala Ugandei, Kampala, a cercetat cu furie declinul industriei bumbacului din țara sa. “Buzigahill este o reacție la starea industriei noastre. Până acum, a fost o dictatură a confecțiilor. Prin acest proiect, răspundem”, spune Kolade, care inițial a vrut să lucreze cu bumbac ugandez.

Buzigahill lansează acum patru picături de îmbrăcăminte pe an, numite “Return to Sender”, realizate din articole refăcute care au fost laborios curățate și deconstruite. Rochiile de cămașă cu panouri ascuțite, pantalonii de trening patchwork cu blocuri de culoare și jachetele de denim sfărâmat supradimensionate sunt vândute prin intermediul magazinului său online, la prețuri începând de la 180 de dolari, și sunt expediate la nivel internațional.

“Avem o comunitate foarte puternică de oameni aici (în Uganda) care cred în ceea ce facem”, spune Kolade. “Ceea ce mi-ar da o mare satisfacție ar fi dacă aș ști că cineva cumpără acest tricou pentru că îl găsește cool, nu pentru că își dă seama că a fost reciclat sau refolosit.” Scopul său final este de a crea un lanț de aprovizionare sustenabil și de a angaja cât mai mulți ugandezi posibil.

Tânăr în jachetă viu colorată, fustă roșie și cizme

Linia Upcycled Boie & Bill, fondată de designerul ghanez Elisha Ofori Bamfo, încorporează culori îndrăznețe …© Robert Owen Jones (@studioChellah)

Tânără femeie și bărbat în jachete cu mâneci de culoare contrastantă

. .. și imprimeuri africane în siluete moderne. Localnicii cumpără hainele prin intermediul rețelelor de socializare sau prin WhatsApp © Wildlenz Studio

Chiar dacă unele țări, cum ar fi Africa de Sud, au limitat importul de haine second-hand, unele articole continuă să intre pe piață. Ca un comentariu asupra modului în care abundența hainelor uzate are un impact asupra producției și a întregului lanț de aprovizionare, brandul sud-african de surf și lifestyle Mami Wata a lansat recent o colecție de pulovere refolosite în colaborare cu piața vintage 3Thrifty5.

Ca o replică a ideii de returnare a articolelor reapropriate înapoi în locurile de unde provin, unele dintre hanorace afișează săgeți și avioane de returnare, cu litere pe care scrie “Afrique Amérique” în franceză, deoarece este limba oficială a 21 de țări africane. Prima picătură s-a epuizat. “Impactul importului de produse reziduale afectează întregul lanț de aprovizionare”, spune Nick Dutton, cofondator al Mami Wata. “Designerii nu sunt încurajați să dezvolte produse, pentru că o mare parte dintre oameni cumpără produse la mâna a doua, iar acest lucru are un impact asupra cerințelor privind materialele locale.”

Fondatorul 3Thrifty5, Declan Gibbon, observă că, “odată cu creșterea thrifting-ului în vest, sustenabilitatea cumpărăturilor a avut, în mod ironic, un impact negativ asupra Africii …Nu mai primim lucrurile bune. Nu mai există diamante în stare brută”.

Hanorac cu imaginea a două avioane care merg în direcții opuse

Mami Wata Amérique-Afrique-Amérique sweatshirt, 120 $, mamiwatasurf.com

Hanorac cu logo-ul format din două planuri în formă de săgeți

Mami Wata Amérique-Afrique-Amérique sweatshirt, 120 $, mamiwatasurf.com

În ciuda imprevizibilității a ceea ce poate obține pentru linia sa de modă reciclată Boie & Bill, designerul ghanez Elisha Ofori Bamfo își propune să creeze o semnătură puternică și “să creeze aceleași siluete pentru care oamenii ne cunosc acum”. În încercarea de a ieși în evidență, marca încorporează imprimeuri africane și culori îndrăznețe, de exemplu în jacheta sa Blackstar Bomber, care reproduce steagul ghanez și care a fost deosebit de populară în rândul localnicilor, care cumpără prin intermediul rețelelor de socializare sau WhatsApp.

Alți creativi s-au trezit că refolosesc articole de îmbrăcăminte nu pentru că sunt creatori de modă, ci pentru că doresc să creeze conștientizare.

Sel Kofiga, artist interdisciplinar și fondator și director de creație al Slum Studio din Accra, a creat o colecție limitată de cămăși și pantaloni colorați și pictați manual din țesături folosite, care prezintă scene abstracte ale piețelor din Accra în stropi vibranți de roz și albastru. Piesele lui Kofiga au fost purtate de celebrități din Ghana, inclusiv de muzicianul Pure Akan.

Despre statutul lor limitat, el spune: “Moda are un ritm de producție atât de rapid. Oamenii nu creează o relație cu lucrurile pe care le primesc. Vreau ca oamenii să le aștepte.”

Pentru ca orice schimbare semnificativă să aibă loc, designerii cu care am vorbit mi-au spus că sunt de părere că trebuie să se schimbe și legislația și că guvernele trebuie să limiteze numărul de articole care ajung pe teritoriul african.

“Trebuie să existe un fel de responsabilitate din partea guvernelor și a mărcilor străine”, spune Kolade, care a dobândit o colecție personală de tricouri Trump. “De fiecare dată când există o alegere prezidențială, se reflectă aici. Rezultatul de la Super Bowl afectează și ceea ce poartă oamenii din Uganda”, spune el, adăugând că poate – doar poate – va putea într-o zi să lucreze cu bumbac ugandez, un vis la care nu a renunțat încă.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online