Direct Line trece pe pierdere, în condițiile în care cererile de despăgubire pentru asigurări auto cresc

46

Asigurătorul britanic Direct Line a trecut la pierderi anul trecut, deoarece inflația în creștere a distrus marjele sale, iar directorul său executiv în exercițiu a declarat că afacerea nu a gestionat creșterile de costuri și modificările de reglementare a prețurilor “atât de eficient pe cât ne-am fi dorit”.

În rezultatele anuale publicate luni, asigurătorul FTSE 250 a declarat că “urmărește o serie de acțiuni menite atât să restabilească câștigurile, cât și să îmbunătățească poziția sa de solvabilitate” după câteva luni de turbulențe care au dus la eliminarea dividendelor și la pierderea directorului general.

A trecut de la un profit net de 446 de milioane de lire sterline în 2021 la o pierdere de 45 de milioane de lire sterline în 2022, deoarece costul despăgubirilor de asigurare auto a crescut în spirală din cauza creșterii costurilor pieselor și a forței de muncă. De asemenea, a suferit cele mai mari costuri legate de vreme de la listarea în urmă cu un deceniu, la 149 de milioane de lire sterline.

Jon Greenwood, director executiv interimar, a evidențiat inflația cererilor de despăgubire și modificările de reglementare a prețurilor ca provocări majore pentru anul respectiv și a declarat că afacerea “nu a navigat aceste provocări atât de eficient pe cât ne-am fi dorit”.

“De la sfârșitul anului, am luat măsuri pentru a începe să reconstruim rezistența bilanțului nostru și avem la dispoziție și alte opțiuni de auto-ajutorare, precum și generarea de capital organic pentru a ne îmbunătăți rata de solvabilitate în cursul anului 2023”, a adăugat el.

Rata de solvabilitate a Direct Line, capitalul său ca procent din minimul de reglementare, a scăzut la 147%, ușor sub așteptările analiștilor.

Asigurătorul a fost așteptat să ia măsuri pentru a-și consolida bilanțul după o serie de avertismente de profit începând cu luna iulie a anului trecut, când a avertizat că inflația costurilor cu cererile de despăgubire a redus marjele, forțându-l să renunțe la răscumpărări de acțiuni în valoare de 50 de milioane de lire sterline.

În ianuarie, a renunțat la dividendul final, deoarece cererile de despăgubire pentru autovehicule s-au înrăutățit și mai mult, iar un val de frig a declanșat o serie de cereri de despăgubire pentru asigurarea locuințelor. Mai târziu în acea lună, directorul executiv Penny James a demisionat.

Acțiunile Direct Line au scăzut cu 39% în ultimul an, în comparație cu o scădere de 28% pentru colegul Admiral, care a dezvăluit săptămâna trecută că efecte similare ale motoarelor și ale vremii l-au împins la o pierdere de subscriere a grupului anul trecut. Acest lucru a determinat o reducere a dividendelor sale.

Direct Line a fost fondată în 1985 cu o finanțare de 20 milioane de lire sterline de la Royal Bank of Scotland și cu misiunea de a elimina brokerii de asigurări și de a vinde asigurări direct prin telefon. A ieșit la bursă în 2012.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online