Directorul executiv al Scottish Mortgage a fost înlăturat după un conflict în sala de consiliu

33

Compania emblematică a lui Baillie Gifford, Scottish Mortgage Investment Trust, a revocat joi unul dintre directorii săi neexecutivi în cadrul unei ședințe a consiliului de administrație, în urma a ceea ce el a declarat că a fost un dezacord cu privire la numirea noilor membri ai consiliului de administrație al companiei cotate la FTSE în valoare de 13,4 miliarde de lire sterline.

Ruperea relațiilor în consiliul de administrație al unuia dintre cele mai cunoscute vehicule de investiții din Marea Britanie vine după un an în care prețul acțiunilor trustului a scăzut cu peste 30%, deoarece creșterea acțiunilor de creștere care i-au propulsat performanța în ultimul deceniu a fost frânată de ratele mai mari ale dobânzilor.

De asemenea, urmează o schimbare de conducere la Scottish Mortgage după ce James Anderson, care a condus o schimbare de pionierat la Baillie Gifford în urmă cu peste un deceniu în investiții de capital de risc, s-a retras anul trecut după aproape patru decenii la parteneriatul privat cu sediul în Edinburgh. El a fost înlocuit la Scottish Mortgage de co-managerul său Tom Slater și de Lawrence Burns.

Amar Bhidé, director al Scottish Mortgage din 2020, a declarat pentru Financial Times că a intrat în conflict cu președintele Fiona McBain în legătură cu procesul de numire a doi noi membri ai consiliului de administrație și cu evaluarea sa a riscurilor reprezentate de investițiile Trustului în companii necotate, evaluate la 3,8 miliarde de lire sterline la sfârșitul lunii ianuarie.

Baillie Gifford a refuzat să comenteze. McBain nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Bhidé, un academician și autor de afaceri, în vârstă de 67 de ani, care nu are alte funcții de director, a declarat că a simțit că nu poate pleca în liniște. “Am fost foarte îngrijorat de performanța prețului acțiunilor și de discount și am încercat să fac oamenii să înțeleagă că există un motiv structural pentru acest lucru”.

Bhidé a spus că a încercat să își exprime îngrijorarea cu privire la expunerea portofoliului la investiții nelichide, într-un moment în care o vânzare pe piețele publice de tehnologie anunță o reglare de conturi în sfera privată. Pariurile timpurii ale Scottish Mortgage pe companii precum Tesla, Amazon și gigantul de comerț electronic Alibaba au fost parțial responsabile pentru ascensiunea sa.

Comparând resursele trustului și structura scăzută a comisioanelor cu cele ale firmelor de capital de risc și ale altor specialiști, a spus el: “În opinia mea, acestea nu au capacitățile și influența de guvernare pentru a putea monitoriza investițiile nelichide, pentru care există puține informații auditate în sfera publică. Faptul că ați reușit să vă descurcați în ultimii 10 ani se datorează unei perioade absolut aberante din istoria financiară. Nu vă faceți iluzii că puteți continua să jucați acest joc.”

Scottish Mortgage are un istoric solid pe termen lung. În cei 10 ani până la sfârșitul lunii februarie, a câștigat 361,7%, înaintea indicelui său de referință FTSE All World, care a crescut cu 183,1% în aceeași perioadă.

Bhidé este profesor de afaceri la Universitatea Tufts din Massachusetts și autorul cărții A Call for Judgment: Sensible Finance for a Dynamic Economy, care a pledat pentru un proces decizional uman în instituțiile financiare în detrimentul modelelor financiare centralizate.

Anul trecut, Baillie Gifford a suferit cea mai gravă scădere anuală a activelor administrate. AUM al parteneriatului cu sediul la Edinburgh a scăzut cu o treime, de la 336 miliarde de lire sterline la sfârșitul anului 2021 la 223 miliarde de lire sterline la sfârșitul anului 2022. Scăderea a fost determinată în mare parte de scăderile de evaluare din portofoliul său de investiții.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online